שתף קטע נבחר

כאב בחניכיים: איך למנוע נזק בלתי הפיך

סקרים מצביעים על כך כי 47% מהאוכלוסיה סובלים מבעיות חניכיים. כיצד מזהים כי יש לכם דלקת, איזה קשר קיים בין מצב החניכיים לבין מצב בריאתכם ומהו הטיפול היעיל?

האם ניתן למנוע בעיות בחניכיים? מי מאיתנו לא צחצח פעם שיניים והופתע לגלות סימני דימום על מברשת השיניים, מסתבר שמחלת חניכיים היא אחת המגיפות המוצהרות של האוכלוסייה בעידן המודרני.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מחקרים מראים כי כ-47% מהמבוגרים מעל גיל 30 בארה"ב סובלים ממחלת חניכיים קלות, בינוניות או חמורות. במבוגרים בני 65 ומעלה, השכיחות גדלה לכ-70%. בדלקת חניכיים שהיא הדלקת שמקדימה את המחלה סובלים 90% מהאוכלוסייה.

 

עוד כתבות על בריאות השן

לשמור על השיניים בפורים: 10 עצות בריאות

חיוך של מיליון דולר: השיניים הצחורות של הכוכבים

תפוח ביום: שיטות טבעיות להעלים דלקת חניכיים

 

למה אסור להזניח?

לאור הנתונים, נראה שכל אחד מאתנו עלול לסבול בחייו מדלקת חניכיים. הדלקת יכולה להתבטא באדמימות ונפיחות באזור החניכיים, ריח בלתי נעים מהפה, רגישות או כאבים באזור החניכיים, דימום במהלך צחצוח השיניים, בעת אכילה או דימום ספונטני. לעיתים קיימת גם רגישות יתר לחום ולקור.

 

בשלבים מתקדמים יותר של המחלה התופעות הן עוד פחות נעימות - עלולים להיווצר מרווחים בין השיניים, פגיעה באסתטיקה עקב שיניים שזזות ומשנות כיוון, פגיעה בדיבור עקב המרווחים (שנשון, פליטת רוק בדיבור), ובמקרים הקשים ביותר עלולה המחלה להגיע עד לאובדן שיניים.

 

דלקת חניכיים היא תגובה של החניכיים לחיידקים שמצטברים על השוליים בין החניכיים והשן. זה מנגנון חיסוני שגורם לחניכיים להיות אדומות, נפוחות ומדממות. הדימום הוא מסר מהגוף שמשהו לא בסדר, אבל למרבה הצער, חלקנו לא מתייחסים לסימנים ונוטים להזניח את הטיפול בדלקת.

 

החניכיים מקופלות ומוסתרות אמנם בתוך הפה, אך בפועל שטח הפנים שלהם הוא גדול מאוד. ללא ספק, פצע דלקתי בגודל כזה ביד או בפנים, היה זוכה לטיפול מידי. שטח הפנים הגדול של החניכיים מביא למגע נרחב בין הדלקת לגוף ולהשפעה גדולה של הדלקת הכרונית על מצב הגוף כולו.

 

הדלקת מפעילה את מערכת החיסון באופן מתמיד ומונעת ממנה לעסוק בהתמודדות עם איומים אחרים.

 

הקשר בין מחלת חניכיים ובעיות בריאות נוספות

מחקרים מצאו קשר בין דלקת ומחלת חניכיים לבין קשת רחבה של בעיות רפואיות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שחיידקי החניכיים מתפשטים לזרם הדם וגורמים לנזק רב במגוון מיקומים ברחבי הגוף.

 

המחקרים מצביעים על קשר בין מחלות חניכיים לבין בעיות במערכת הלב וכלי הדם, וקשר בין מחלות חניכיים לבין מחלת הסוכרת, משום שחיידקי החניכיים הנסחפים אל זרם הדם מעלים את העמידות לאינסולין ואת רמות הסוכר בדם.

 

עוד נמצא כי קיים קשר בין מחלות חניכיים לבין פגיעות במערכת החיסונית, וזאת משום שחיידקי החניכיים גורמים לשינוי במערכת החיסון.

 

מחקרים הוכיחו גם כי בקרב נשים הסובלות ממחלת חניכיים, הסיכון ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך, הינו גבוה בהרבה. נמצא כי טיפול יסודי במחלת חניכיים לפני ההיריון מוריד במידה ניכרת את הסיכון ללידה מוקדמת.

 

מחלת חניכיים עלולה להשפיע על בריאות הגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחלת חניכיים עלולה להשפיע על בריאות הגוף(צילום: shutterstock)

 

איך מונעים מדלקת חניכיים להפוך למחלת חניכיים?

כאשר דלקת החניכיים הינה בדרגת חומרה נמוכה, עדיין לא נוצרת פגיעה במנגנון האחיזה של השיניים. אם דלקת החניכיים לא תטופל כראוי, היא עלולה להתפתח במהירות למחלת חניכיים כרונית, המתאפיינת בהיווצרות "כיסים" בין החניכיים והשן, שגודלם מעל 5 מ"מ ובפגיעה בעצם התומכת את השיניים.

 

ללא טיפול, המחלה מתקדמת באופן מתמיד ואף מוחמרת כתוצאה מעישון, סוכרת לא מאוזנת וגורמים נוספים. הבשורה הטובה היא שבעזרת הטיפול הנכון, נזקי המחלה בשלביה הראשונים הפיכים כמעט לחלוטין.

 

מחקר מרתק שנערך בקרב סטודנטים בארה"ב, הוכיח כי לאחר שנמנע מהנבדקים צחצוח שיניים במשך 14 יום, נוצרה אצלם דלקת חניכיים קשה. עם זאת, לאחר חזרה לשגרת צחצוח רגילה, כל הנזקים שנוצרו שוקמו.

 

המסקנה ברורה: הדרך למניעת מחלת חניכיים עוברת בצחצוח שיניים נכון ומתמיד. כיום ניתן למצוא בשוק טכנולוגיות צחצוח חדשניות, כגון הטכנולוגיה החשמלית התלת ממדית של Oral-B שמתאפיינת ביעילות רבה יותר בהסרת הפלאק לעומת מברשות ידניות.

 

בעת השימוש במברשת זו ראש המברשת מסתובב הלוך ושוב ומבצע 8800 שינויי כיוון מדי דקה. זהו מספר הגדול פי 15 משינויי הכיוון שיכול לבצע משתמש במברשת ידנית, ולכן מברשת זו מביאה לרמה חדשה של יעילות בהסרת הפלאק.

 

בנוסף, כוללת המברשת של Oral-B מערכת האומדת את הלחץ המופעל בעת הצחצוח ומתריעה על הפעלת לחץ יתר על החניכיים, תוך הפסקת הפולסים והאטת מהירות התנודות החשמליות. השימוש במשחת שיניים Oral-B Pro-Expert המכילה סטאנוס פלואוריד בעלת אפקט האנטי פלאק מסייע גם הוא במניעה.

 

מהו הטיפול היעיל?

במקרה של דלקת בחניכיים, מומלץ לגשת לפריודונט/ית- מומחה/ית לרפואת חניכיים, להתאמת הטיפול הנכון למצב. הטיפול הראשוני הוא ניקוי תת חניכי (הקצעת שורשים), במסגרתו מנקים את הרקמה הדלקתית והאבנית התת חניכית שיושבת על השורשים ומאפשרים לחניכיים ולשן לחדש את הקשר ביניהם.

 

ביקור אצל פריודונט חשוב גם לפני שיקום פה, ביצוע שתל או טיפול אורטודונטי, כדי לוודא שהחניכיים נקיים ויכולים לעמוד בטיפול ללא סיבוכים. חשוב לזכור כי מאחר שמדובר במחלה כרונית, גם לאחר הטיפול חשוב להקפיד על מעקב אצל מומחה ולהמשיך לשמור על מעגל של תחזוקה באמצעות צחצוח שיניים מיטבי.

 

לא לוותר על צחצוח

הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות כדי למנוע מחלת חניכים הוא להקפיד על שגרת צחצוח שיניים. צחצוח נכון מצמצם את הסיכון למחלות חניכיים ב - 60%.

 

צחצחו את שיניכם פעמיים ביום ביסודיות, תוך התמקדות באזור המפגש בין השן לחניכיים. שימוש במברשת שיניים חשמלית בעלת טכנולוגיית תלת ממד מאפשרת שמירה מיטבית על השיניים והחניכיים, מאחר והיא כוללת חיישני לחץ המבקרים הפעלת לחץ מיותר על החניכיים ומסירה עד פי 2 מהפלאק המוסר על ידי מברשת ידנית.

 

שימוש בחוט דנטלי או בעזרים בין שיניים אחרים (קיסם, מברשת בין שינית) יאפשרו לכם לנקות ביתר יעילות את האזורים הבעייתיים ולהגן על פיכם באופן האופטימלי מפני היווצרות מחלות חניכיים. בנוסף, מומלץ להיבדק באופן תקופתי אצל פריודונט כדי למנוע נזקים עתידיים.

 

מיהו מומחה חניכיים?

מומחה למחלות חניכיים, או פריודונט, הינו רופא שיניים אשר למד במוסד מוכר להתמחות (אוניברסיטה או בית חולים) ארבע שנים נוספות של התמחות בפריודונטיה.

 

נושאי הלימוד מקיפים וכוללים אבחון וטיפול במחלות החניכיים השונות, מניעתן, ביצוע טיפולים כירורגים בחניכיים כולל ניתוחי חניכיים למטרות אסתטיות (פלסטיקה) והשתלות עצם סביב שיניים, ביצוע שתלים דנטאליים, בניית עצם וטיפול במחלות דלקתיות סביב שתלים דנטאליים.

 

על מנת לקבל תואר מומחה למחלות חניכיים יש לעמוד בהצלחה בבחינות הממשלתיות. המומחה לפריודונטיה הינו הסמכות המקצועית בנושאי מחלות חניכיים ועל כן מומלץ לפנות אליו בכל בעיה המערבת את החניכיים.

 

מידע נוסף עומד לרשותכם באתר האינטרנט של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים  






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צחצוח יכול לעזור להימנע מדלקת חניכיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים