שתף קטע נבחר

נאסא נעזרת בקהל לאתר אסטרואידים

סוכנות החלל האמריקאית רוצה להעזר בקהל בשביל לכתוב תוכנה שתדע לנתח תצלומים ולאתר אסטרואידים שנמצאים בסביבת כדור הארץ ולהערך להתנגשויות אפשריות

כדי לשכלל ולשפר את יכולות הזיהוי של אסטרואידים, פונה סוכנות החלל האמריקאית NASA אל מתכנתים בהצעה תחרותית לכתוב אלגוריתמים שיעזרו לשכלל את אפשרויות הגילוי של האסטרואידים. זאת על ידי ניתוח התמונות שצולמו על ידי טלסקופים המוצבים על כדור הארץ. הזוכים יזכו בפרס של 35 אלף דולר ויתרה מכך – בהרגשת סיפוק שהם תרמו תרומה חיונית עבור שרידותו של המין האנושי.

 

 

 

חולפים בשמיים

אסטרואידים החולפים סמוך לכדור הארץ הם דבר שבשיגרה. ב-9 במרס חלף אסטרואיד בגודל כמה עשרות מטרים במרחק שקטן ממרחקו של הירח אלינו. במחצית פברואר השנה צפינו בשידור חי של אסטרואיד נוסף שהתקרב אל כדור הארץ ובחודש פברואר 2013, חלפו שני אסטרואידים בקרבה יתרה לכדור הארץ – האחד שבר את שיא הקרבה של אסטרואיד שנצפה סמוך לכדור הארץ, והאסטרואיד השני התפוצץ כמה שעות קודם לכן מעל העיר צ'ליאבינסק שברוסיה, תוך שהוא יוצר בכניסתו לאטמוספירה כל הלם שמנפץ ושובר חלונות וסודק מבנים. אגב, האסטרואיד הידוע הבא שיגיע לקרבה מירבית לכדור הארץ יהיה האסטרואיד 2000RS11 שיחלוף במרחק של 5 מיליון ק"מ מכדור הארץ.

 

ואם לא די בכך, פגיעות של אסטרואידים ושביטים בגופים שבמערכת השמש נצפו גם בצדק, כאשר המפורסמת בהן היתה הפגיעה של השביט שומאקר-לוי 9 בצדק בשנת 1994 ולאחריה נצפו עוד עקבות פגיעות של אסטרואידים קטנים בכוכב הלכת הענק ורק לפני כמה ימים התבשרנו מפי מדענים ספרדיים על פגיעה של מטאוריט בירח בחודש ספטמבר אשתקד.

 

מזה כמה שנים מתקיימות תצפיות בשמים על ידי גופים שונים ברחבי הגלובוס שמטרתן ניטור אסטרואידים ושביטים. אכן, מספרם של אלה הולך וגדל וכן קטן גם הגודל המינימלי של הגופים שאותם אפשר לגלות – ככל שהאסטרואיד קטן יותר, כך קשה יותר לגלותו. לכן, עם שכלול אמצעי התצפית, קטן בהתמדה הרף התחתון של הגופים הניתנים לגילוי וכן מרחקם מאיתנו בעת הגילוי גדל בהתמדה.

 

אולם, אין בכך די. לפי ההערכות, התגלה רק אחוז ממספר האסטרואידים המקיפים את השמש. אולם, כמויות המידע הנאספות על ידי הטלסקופים המוצבים ברחבי כדור הארץ הן מרשימות ואפשר להיעזר גם בהן. ייתכן, ותוך כדי צילום של גרם שמים מסוים, נקלטים גם אסטרואידים באופן מקרי בשדה הראייה.

  

אפשר להערך

גילוי וניטור מוקדם של אסטרואידים עשוי להיות קריטי להמשך קיום המין האנושי על כדור הארץ. לאורך ההיסטוריה האבולוציונית של כדור הארץ אנו רואים הכחדות המוניות של מינים שהסיבה היתה, כנראה, פגיעה של אסטרואידים גדולים, כאשר המפורסמת בהן היתה ההכחדה של הדינוזאורים לפני 65 מיליון שנה. לנו יש את הכלים שחסרו לדינוזאורים ולפחות נוכל לגלות את אסטרואיד יום הדין, אם חלילה קיים כזה (כרגע לא ידוע על אסטרואיד המצוי במסלול פגיעה בכדור הארץ). מה הן האפשרויות להתגונן מפני אחד כזה אם חלילה יתגלה? כנראה שזה יהיה הנושא של התחרות הבאה.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה וספר השנה האסטרונומי המפורט לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2014 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחשה: NASA
לגלות אסטרואידים
המחשה: NASA
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים