שתף קטע נבחר

מגן היערות: ממפים את ישראל הירוקה

איך בוחרים אזור ירוק, מי "בונה" את היערות ומדוע חשוב לדעת מראש איפה כל דבר צפוי להיבנות ועד כמה זה משפיע עלינו האזרחים? ראיון עם פנחס כהנא, אחראי על מחלקת התכנון בקק"ל

ב-14 השנים האחרונות מנהל פנחס כהנא את מחלקת התכנון של קק"ל, ובמסגרת עבודתו הוא מנהל את כל התכנון המפורט ליערות. תשאלו כמה קשה לבנות יער? סך-הכל צריך למצוא מקום פתוח ולטעת בו עצים. אבל זה לא בדיוק כך, ודאי לא כשמדובר בשטח עצום של כ-2 מיליון דונם. למעשה, כשנכנס כהנא לתפקיד, רבים לא האמינו שניתן לעשות מהלך כזה משום שמדובר במהלך התכנוני הרחב והמפורט ביותר במדינה.

 

"קודם כל, התפקיד שלנו להגן על היערות ולפתח אותם", אומר כהנא. "בעיני אנחנו עושים את התהליך התכנוני הכי גדול שנעשה בנושא הזה, אני מדבר על תכנון ברמה מפורטת. אם לרוב מבצעים את תמ"א (תכנית מתאר אזורית) 22 ברמת רזולוציה של 1:50,000, אנחנו עושים אותה ברמה מפורטת של 1:10,000 והתכנית היא עוטפת ישובים, עוטפת אזורי תעשייה, שטחי חקלאות, אזורי בנייה וכל מה שיש מסביב, שצריך להתחשב בו כשבונים וממפים יער".

 

 

הכל מתחיל בתמ"א הכללית שנוצרה בשנת 1995, אז הגדירו את השטחים המתאימים ליערות בחבי המדינה. מאז, מספר כהנא, "אנחנו יורדים ברזולוציה לרמת הפרט - עושים תכנון ברמה מפורטת ליער. במקרים רבים נוצר מצב שליישובים אין אפשרות להתפתח לכיוון היער  - כמו במקרים של הרחבות יישובים - במקרה כזה, אנחנו בוחנים את כל הצרכים, ומשנים את המערכת בהתאם. צריך גם לזכור שמדובר בתכנית שנבנתה לפני 20 שנה - מאז נוצרו שינויים שמחייבים אותנו לשנות את המערכת. לכן חשוב לנו להסדיר הכל ברמה מפורטת, כדי שתהיה לנו היכולת להגדיר את היער, לתכנן את הכניסה אליו, לעצב אותו בהתאם לצרכים של הסביבה ושל המבקרים שיגיעו אליו".

 

יער אילנות (צילום: באדיבות ארכיון צילומי קק"ל) (צילום: באדיבות ארכיון צילומי קק
יער אילנות(צילום: באדיבות ארכיון צילומי קק"ל)
 

 

כאמור, חוזר ואומר כהנא, העיקרון הראשן הוא להגן על היער, לכן יש צורך להיות מעורבים ישר מתחילת התהליך. "על מנת להיות חלק מהתכנונים אנשי הצוות שלנו חברים בכל ועדות היגוי של התכניות האחרות הקיימות. למשל, תכנית חשיבה לנושא של טורבינות רוח, אנחנו מכירים את השטח ויודעים היכן המקומות המתאימים לתכנית כזו, בשלב מתקדם יותר, אחרי שלומדים את עניין האנרגיה החלופית ירוקה, צריך לבצע התאמות בשטח כדי שלא לפגוע בסביבה אבל גם לאפשר את הוצאתה לפועל של התכנית - צריך לראות שלוקחים הכל בחשבון". 

 

מקרים נוספים שיוצרים צורך בשינויים הם יישובים שקיבלו אפשרות תיאורתית להרחבות - מה עושים במקרה שהיער עוטף את היישוב וחברי המקום רוצים להשאיר את היער כמו שהוא? כנהא מסביר אין חלופה לפיתוח סביר שאינו מפריע ליער, לכן צריך להיות גמיש כדי לאפשר שינויים במינימום פגיעה. "כשאתה עושה תכנון מפורט, אתה מגלה טעויות, אתה רואה מקרוב את הנושא וצריך לבצע שינויים על פי השינויים בשטח, לשמחתנו התמ"א היא גמישה ומאפשרת את השינויים. במבט לאחור אני יכול לומר שיש אחוז נמוך של שטחים שנגרעו מהתמ"א המקורית, כלומר הצלחנו לשמור על היערות".

 

באופן שוטף מבצע צוות התכנון מחקרים רבים העוסקים בשינוי פני השטח, שינוי האקלים ושינויים הקשורים בבעלי החיים הנמצאים בשטח. מעבר לזה, הוקם מאגר זרעים שמטרתו לגדל עצים עמידים יותר ליובש כדי שיצליחו להתמודד עם מזג האוויר הקייצי השולט במדינתנו. המחקרים, אגב, נעשים בשיתוף עם מקורות ברמה העולמית על מנת ללמוד על השינוי הכללי המתרחש בכדור הארץ.

 

היער טוב לבריאות

פעם, בימים שהארץ נבנתה, מספר כהנא, היערות היוו תעסוקה למובטלים. היום, אחרי שלמדו לעומק את הנושא, ידוע כבר שתפקיד היער הוא למלא צרכים אקולוגים, ולא רק, יש לו תפקיד בחשוב באיכות החיים שלנו, כל שאופן תכנון היערות כיום, שונה לחלוטין ממה שהיה פעם.

 

מיוחד שיש תכנית ליער וייעור. הגדירו בגדול את אופן הייעור. עכשיו אני מסתכל אחורה – כמעט שלא גרענו וזה אומר שעשו תכנית ארצית טובה, מה שנגרע זה דבר סביר בתהליכי פיתוח, גם איתרנו עוד שטחים אז יש שינוי. יש לנו מחוזות כמו בירושלים שיותר מ-40% מהשטח הוא יער. את העיר עוטפים יערות שהם נשמרים לסוגיהם. אנחנו יזמנו את הפארק המטרופוליני הראשון – הארזים. פעם ראשונה והבנו שציבור של עיר גדולה כזה הוא נדרש ליערות שהם מסוג אחד שפחות קולט קהל ונדרש לפארקים גדולים. שלמה אהרונסון, חתן פרס ישראל עשה את התכנית. מזל שעשינו את התכנית כשבאו עם הרכבת יכולנו לתאם את השטחים בהתאם לתכניות.

 

בימים אלה, מסביר כהנא, עושים בטכניון עבודה על הקשר שבין בריאות ויער. "נכון לעכשיו הסתיים שלב הסקר העולמי שנעשה בנושא, ואנחנו יודעים כבר שזה בריא לחיות בקרבת אזור מיוער, לכן השקענו במסלולי אופניים - וכאן גם שוחחנו, יחד עם צוות מאונ' חיפה, עם רוכבי אופניים כדי להבין את הצרכים ולהגדיר בהתאם את השטח, מסלולי הליכה ביערות ומקומות בילוי למשפחות".

 

"בנוסף, יש לנו מחוזות, כמו בירושלים, שיותר מ-40% מהשטח הוא יער - את העיר עוטפים יערות המורכבים מסוגי עצים שונים. הבנו שציבור של עיר גדולה כזו נדרש ליערות שהם מסוג אחד, כזה שקולט קהל ולכן יש צורך בפארקים גדולים, לכן יזמנו את הפארק המטרופוליני הראשון - פארק הארזים. למזלנו עשינו את התכנית מראש, וכשבאו עם תכניות הרכבת הקלה, היתה לנו האפשרות לתאם את השטחים בהתאם לתכניות. כך היערות נשמרים והמערכת המקצועית משתנה בהתאם.

 

פנחס כהנא מקבל את אות יקיר התכנון בישראל  (צילום: ערן רזין) (צילום: ערן רזין)
פנחס כהנא מקבל את אות יקיר התכנון בישראל (צילום: ערן רזין)

 

לפני כשבוע קיבל כהנא את אות יקיר התכנון בישראל בכנס של איגוד המתכננים – על תרומתו לתכנון המרחבי בישראל במסגרת עבודתו הציבורית כמנהל מחלקת התכנון המתארי בקק"ל. 

 

בין ההישגים בתקופתו: 

  • מאבק לקידום ואישור תכניות יער באזורים בהם היער היה מאוים, כמו בסובב נצרת שכעת ברור לכל שזה נכס לאוכלוסיית האזור יהודית וערבית וגם נופשים שבאים מכל הארץ.
  • אישור תכנית יער בן שמן, הנמצא בלב השטח בין האזור המטרופולינים של המרכז וזה של ירושלים. שמירתו, הגדרת דרכים ראשיות ומתן אפשרות פיזית חוקית תכנונית לתת שרות לנופשים ביער.
  • קידום ואישור תכניות סובב באר שבע ששולבו במסגרת תכנית מטרופולין באר שבע ומאפשרות איכות החיים ואזורי פנאי ונופש לאוכלוסיית הנגב הקיימת והחדשה.
  • שמירת ותיעוד המורשת - תכניות היער כוללות גם תיעוד אתרי מורשת ביערות (בימים אלו הושלמה הכנת מסמך מדיניות בנושא מגדלי תצפית אש אשר חלק ממטרות העבודה לתעד ולשמר מגדלי תצפית שהפכו לחלק מהמורשת כמו בביריה, מודיעין, משואה ועוד). 
  • יזום עבודות בנושאי שמירה על השטחים הפתוחים כמו פארקים ואזורי נופש מטרופולינים, הגנה על החולות והכורכרים, תכניות פיתוח בר קיימא במועצות האזוריות. ועוד.
  • בנוסף לפעילותו בקק"ל, כהנא, פעיל גם בעירו בנושאים סביבתיים, מרכז גוף מתנדבים בכפר סבא - המועצה לפיתוח מקיים, וכן עומד בראש מתנדבי משמר האילנות בעיר, גוף בעל הישגים בהגנה על העצים, ושיפור החזות העירונית.

 

  • הצטרפו אלינו לעמוד גיבורי הסביבה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים