שתף קטע נבחר

המאבק בין חמאס לג'יהאד גולש לישראל

התנועה ששולטת ברצועה נמצאת במשבר כלכלי ואיבדה את תמיכת מצרים. האופוזיציה מנצלת את המצב כדי לצבור כוח בירי בשירות איראן. פרשנות

סבב האלימות הנוכחי מרצועת עזה מתרחש כאשר הזירה הפוליטית הפלסטינית נמצאת במצב של אי ודאות. יו"ר הרשות, אבו מאזן, אמור להמריא בשבוע הבא לוושינגטון לפגישה בבית הלבן עם הנשיא ברק אובמה, שם יופעל עליו לחץ כבד מצד האמריקנים לקבל את מתווה קרי. במקביל, ברצועת עזה מתרחש מאבק בין חמאס לג'יהאד האיסלאמי על האהדה ברחוב העזתי.

 

עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו

  

בורחים למרחב המוגן, אתמול. עניין של אינטרס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בורחים למרחב המוגן, אתמול. עניין של אינטרס(צילום: AFP)
 

חמאס נמצא עם הגב לקיר. הארגון, שהוכרז השבוע כארגון טרור על ידי מצרים, איבד מרחב חשוב שאותו היא ראתה כעורף לוגיסטי כלכלי ומדיני. המשבר הכלכלי הפוקד את חמאס, והכתף הקרה שלה זוכה תנועת האחים המוסלמים, מביאים לירידה ברמת האהדה הציבורית לתנועה ברצועת עזה. למרות זאת, תנועת הפת"ח מתקשה להרים את ראשה כאלטרנטיבה פוליטית ברצועה ופעיליה וראשיה נרדפים עד חומרה. רק השבוע פיזר חמאס עצרת זיכרון שנערכה לאחד מבכירי הפת"ח אחמד מפרח (אבו אל-חמיד), שנהרג בהתנגשות עם כוחות צה"ל בשנת 2002, ועצר כ-70 ממשתתפי טקס הזיכרון.

 

לעומת הפת"ח, בשנים האחרונות חמאס העניק יד חופשית לארגון הג'יהאד האיסלאמי. בין היתר, נובע הדבר מכך שהוא אינו שואף להפוך למפלגת השלטון. מדובר בארגון שהוא בן חסותה הישיר של איראן ברצועת עזה, שעל אף היותו סוני מייסדיו גילו יחס אוהד כלפי המהפכה האיסלאמית השיעית שהתחוללה באיראן. מאז אימץ את צביונו בשנים 1980-1981, שעה הוקם על ידי ד"ר פתחי שקאקי והשייח עבד אל-עזיז עודה, התקיימה בינו לבין איראן מערכת יחסים חמה.

 

אנשי ארגוני הטרור בעזה. מאבק על הצעירים (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי ארגוני הטרור בעזה. מאבק על הצעירים(צילום: AP)
 

את הירי הרקטי המסיבי שמוביל הג'יהאד האיסלאמי מרצועת עזה ניתן לבחון בשתי פרספקטיבות. הארגון משמש כזרוע הצבאית של איראן, כחוליה קדמית בקו האש מול ישראל, וביחד עם החיזבאללה מהווה נכס אסטרטגי עבור איראן. שני הארגונים אמורים להוות את חוד החנית בתגובה האיראנית לתקיפה ישראלית בשטחה.

 

בחודשים האחרונים שקוע חיזבאללה עד צוואר בבוץ הסורי, שם הוא סופג אבידות במלחמת האזרחים. הארגון אמנם צובר ניסיון אולם סופג גם אבידות קשות מצד המורדים ומצד חיל האוויר הישראלי, שתוקף נקודתית. הג'יהאד, מנגד, ממשיך להתחמש ולאמן את כוחותיו. ככל הנראה, אוניית הנשק KLOS C  שנתפסה בשבוע שעבר על ידי חיל הים יועדה לארגון, שממשיך בדרכו את מלחמת הצללים בין ישראל לאיראן. מדובר למעשה במלחמה שקטה הנמשכת כבר כמה שנים, ובמהלכה רשמה ישראל הישגים לא מבוטלים.

 

בתוך הרצועה מתנהל מאבק מסוג אחר. הג'יהאד האיסלאמי התעצם בשנים האחרונות ומהווה אופוזיציה לחמאס, בניסיון למשוך אליו את הצעירים המיליטנטים ברצועה. הוא מגביר פעילות ציבורית ופוליטית ובניגוד לרצון החמאס לשמור על שקט בחזית הדרום, הג'יהאד, יחד עם ארגונים סלאפים אחרים, מנסה לעורר את החזית למאבק מוגבל. למעשה, תקיפת ישראל מהווה קריאת תיגר על חמאס בניסיון להצטייר בעיני העזתים כארגון שנושא את דגל המאבק המזוין. מבחינת הארגון, ביקורו של ראש ממשלת בריטניה בישראל, דיוויד קמרון, היווה עיתוי מושלם כדי למשוך תשומת לב עולמית למעשיו.

 

כניסת האזור לסבב אלימות יכולה לשרת באופן עקיף גם את חמאס. המבוי הסתום שאליו הגיעו שיחות הפיוס

הפנים-פלסטיניות בינה לבין הפת"ח, לצד השפל במעמדה של התנועה, מעוררים חשש בקרב בכיריה כי כל הישג מדיני שיביא אבו מאזן עלול להתסיס את דעת הקהל ברצועה נגד המשך שלטונה. הדרך הטובה ביותר ללכד את השורות ברצועה היא על ידי ניסיון לגרור את ישראל לתגובה צבאית קשה. מתקפה ישראלית על הרצועה, שתזרע הרס, תשכיח את הכישלונות של שלטונות הטרור שלא הצליחו להביא לתושבי עזה שגשוג ותקווה.

 

במצב הנוכחי, סבב אלימות מוגבל משרת את חמאס והג'יהאד יחדיו, כל אחד ומטרותיו. לאיראנים, אם שאלתם, אין בעיה להקריב את חייהם של כמה פלסטינים במסגרת מלחמת הצללים המתמשכת שלהם עם ישראל.

 

ד"ר עידו זלקוביץ, מומחה לחברה ופוליטיקה פלסטינית, מלמד בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון, עמית מחקר במרכז עזרי לחקר איראן ומדינות המפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה וחבר במיתווים - המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית. ספרו, "תנועת הפתח - אסלאם, לאומיות ופוליטיקה של מאבק מזוין", ראה אור בהוצאת רסלינג. בקרוב יצא לאור ספרו החדש Books, Guns and Politics:Students and Resistance in Palestine בהוצאת ראוטלדג'.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פעילי חמאס. מעדיפים שקט
צילום: AP
צילום: עידו זלקוביץ
ד"ר עידו זלקוביץ
צילום: עידו זלקוביץ
מומלצים