שתף קטע נבחר

יפות אבל צורבות: מדוזות ורודות חזרו לארץ

אחרי ביקור קצר בחודש פברואר, התמלאו חופי דרום הארץ באלפי מדוזות ורודות. גולש שנעקץ: "הארס שלהן סמיך ומכאיב יותר"

המערכת החורפית שפקדה את ישראל בסוף השבוע האחרון הביאה איתה לא רק גשם. הזרמים בים התיכון גרמו לנחיל של אלפי מדוזות ורודות מסוג פלגייה נוקטילוקה להגיע לחופי הארץ, בשלב זה בעיקר לדרום.

 

און סולומון גלש בשישי בצהריים בחוף בר כוכבא באשקלון, צפה באלפי המדוזות הוורודות ואף נעקץ בעת שגלש בים. "הייתי שם בסביבות השעה שתיים וחצי", סיפר, "היו המוני מדוזות שלא ראיתי מעולם ואני גולש כבר 10 שנים. הן נראו גם על החופים, כל חצי מטר הייתה מדוזה. הייתי אתמול גם בחוף זיקים וגם שם ראיתי אלפים. הייתי אומר שגודלה של כל מדוזה ורודה הוא כ-15 ס"מ".

נחיל המדוזות בחוף אשדוד (צילום: רויטל פנחסוביץ') (צילום: רויטל פנחסוביץ')
נחיל המדוזות בחוף אשדוד(צילום: רויטל פנחסוביץ')

לדברי און, על אף הכאב הוא לא טיפל בעקיצת המדוזה באופן יוצא דופן: "נעקצתי תוך כדי גלישה בים, כי כשחותרים במים המדוזה נוגעת לך ברגל. הרגשתי כאבים עזים ביותר, הארס של המדוזות האלו הוא סמיך ומכאיב יותר מהארס של המדוזה השקופה והנפוצה אצלנו, שנקראת חוטית נודדת. אצלי העקיצה כבר עברה, אבל לאחי - שגלש גם הוא ונעקץ - נגרמה פריחה רצינית ביד".

 

הסערה פלטה את המדוזות לחוף

רויטל פנחסוביץ' צפתה בנחיל ענק אתמול (יום שבת) בערב באשדוד: "אתמול לפנות ערב נראו בחוף י"א באשדוד כמויות מטורפות של מדוזות ורודות שהים פלט החוצה. במהלך היום אנשים דווקא נכנסו לגלוש בים אבל בערב לא היו מתרחצים, אלא רק כמה הולכי רגל שעצרו לראות את התופעה. התרשמתי שהגודל שלהן הוא בין 3 ל-8 ס"מ בגדלים שונים".

קטנה עם ארס. מדוזה ורודה (צילום: ניצן קריסי) (צילום: ניצן קריסי)
קטנה עם ארס. מדוזה ורודה(צילום: ניצן קריסי)
 

ד"ר דרור אנג'ל, אקולוג ימי מהחוג לציביליזציות ימיות בבית הספר למדעי הים של אוניברסיטת חיפה, הסביר כי "הפעם האחרונה שבה נראו נחילים דומים הייתה לפני פחות מחודש. המדוזה מסוג פלגייה נוקטילוקה מופיעה זה שנים רבות בים התיכון,

אבל באזור שלנו היא חדשה. חוקרים מאיטליה ומספרד שאיתם אני נמצא בקשר, מדווחים על כמויות אדירות של המדוזה הזו במרכז הים התיכון ולא רק במערבו. הצריבה של הפלגייה נוקטילוקה שורפת לפחות כמו זו של המדוזה הנפוצה אצלנו, החוטית הנודדת".

 

ד"ר אנג'ל הוסיף: "המדוזות האלו מגיעות אלינו ככל הנראה בשל זרמים בים התיכון, שבמרכזו יש כרגע התפרצות של כמויות גדולות של המדוזות. הן נפלטו אל החוף בשל המערכת החורפית של הימים האחרונים".

 

לדברי ד"ר אנג'ל, המדוזות הוורודות הגיעו לראשונה לארץ לפני כ-30 שנה: "נחילים של הפלגייה נוקטילוקה נראו כבר בשנות ה-80 באזורנו, אבל בעשרות השנים האחרונות נראו רק פריטים בודדים ולא בכמויות כאלו. גודלה של הפלגייה נוקטילוקה הוא עד עשרות ס"מ, אך היא לא מגיעה לממדי החוטית הנודדת, שקוטרה יכול להגיע לכ-80 ס"מ".

 

בשלב זה הדיווחים על המדוזה הוורודה מגיעים מחופי הדרום בלבד. "הנחיל שנצפה בפברואר נדד מהדרום צפונה", אמר אנג'ל, "לכן אנחנו מחכים כרגע לראות מה יקרה, על אף שכרגע אין דיווחים מחופי הצפון". הוא הוסיף כי לעומת הופעתה המפתיעה של המדוזה הוורודה, נוכחותה של המדוזה הנפוצה אינה חריגה בתקופה זו של השנה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן קריסי
מדוזה ורודה בחוף באשקלון
צילום: ניצן קריסי
מומלצים