שתף קטע נבחר

"תקוו בשבילנו שהעם הסורי ינצח"

עיתונאי סורי שנמלט מאש הקרבות למדינה ערבית תיאר בשיחה עם ynet את "המוות היומיומי", ציניות הפוליטיקאים ואת התקווה לסוריה חדשה

"כששואלים אותי אם אני מסוריה, אני משיב בחיוב. כמה שניות והעיניים שלי מתמלאות בדמעות. אחד מקציני צבא סוריה החופשי אמר לי: 'אם אסד לא ייפול, אז לסורי יש שתי אפשרויות: המוות או מחנה הפליטים בירדן. שתיהן עדיפות"

 

העיתונאי הסורי שעזב את מדינתו לפני כמה חודשים, אחד מרבבות שהפכו לפליטים בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה, הותיר מאחור את חייו הקודמים, אך אינו יכול להתנער ממראות הקרבות. "אתה רואה גופות ברחובות ולא יכול לגרור אותן כדי לא לקבל כדור", אמר ל-ynet. "בפשיטות של המשטר הסורי על הבתים בדמשק הם בודקים כל דבר. את הטלפונים הניידים ואת רשימת הערוצים המועדפת עליך בטלוויזיה. סורים נעצרים רק בגלל השם שלהם או מקום הולדתם - אם הכפר שלך התקומם או אם אחד מבני משפחתך לוחם לצד המורדים".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

על פי הערכות שונות, גבתה מלחמת האזרחים שמתנהלת בסוריה זה שלוש שנים יותר מ-130 אלף בני אדם. בשוליה, סיפר העיתונאי, סובלים האזרחים שניצלו מהתעללות וחיים בחשש מתמיד מאנשי אסד ומשותפיו. "אחד מהמחסומים בדרום דמשק מאויש על ידי אנשי חיזבאללה. הם ראו פעם אחת צעירה יפה מלווה באביה. אחרי שאספו מידע עליהם, הם פרצו לביתם ואנסו את הנערה. צעירים סורים אחרים מתו כשניסו למנוע גניבת רהיטים מביתם".

 

לדבריו, "הסורים לא רואים פתרון קרוב למלחמה, פוליטי או צבאי. הארסנל הצבאי הסורי עדיין מכיל מספר לא קטן של טילים והכלכלה עוד איכשהו נושמת. האזרח הסורי מודע לגמרי לכך שהקהילה הבינלאומית רואה שם הזדמנות לחסל את הטרור של אל-קאעידה ותנועות ג'יהאד אחרות".

אשה סורית מובילה את ילדיה הרחק מחלב המופגזת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אשה סורית מובילה את ילדיה הרחק מחלב המופגזת(צילום: AFP)
 

השיחות הדיפלומטיות בז'נבה והמאמצים להביא לפתרון בסוריה נתקלו בספקנות בקרב אזרחי המדינה. "מה שסוריה צריכה זה תמיכה אמיתית מהקהילה הבינלאומית ופיקוח ישיר על שלב המעבר של השלטון, אפילו אם זה מצריך הכנסת כוחות", הדגיש העיתונאי. "שיחות ז'נבה היו רק לשם יחסי ציבור. האופוזיציה ביקשה להציג את המשטר הסורי כקשה עורף וסרבן, והמשטר מצדו סייע בסיכול הוועידה באמצעות עקשנותו בנושא הטרור".

 

העיתונאי קשר את ישראל לנעשה וטען כי זו "מחזיקה במפתח לפתרון באמצעות הפעלת לחץ על ארצות הברית ורוסיה, או אפילו באמצעות התערבות עקיפה והחלשת חיזבאללה". הוא הוסיף כי תגובות ברשתות החברתיות הסוריות שיבחו את פעולות ישראל נגד מטרות חיזבאללה, "וגורמי אופוזיציה אף ביקשו באופן עקיף להפציץ יעדים של המשטר הסורי".

 

"תקווה לסוריה חדשה"

לדבריו, "התקשורת הישראלית בזמן מלחמת איראן-עיראק אמרה בציניות שהאינטרס הוא ששני הצדדים ינצחו. בסוריה האינטרס של ישראל הוא אולי ששני הצדדים - המשטר הסורי והארגונים האיסלאמיסטיים הקיצוניים - יפסידו. הפתרון יהיה כשצד שלישי ינצח - העם הסורי".

 

הוא סיפר כי בכוונתו לשוב למדינה השסועה "בכל נקודת זמן, אפילו בזמן המלחמה, אבל התנאים לא מאפשרים לי. למרות המצב, המלחמה והמוות היומיומי, עדיין יש לי תקווה שתהיה סוריה חדשה. ההיסטוריה מלמדת שכך יהיה. גדולי ההוגים של עידן הנאורות באמריקה וצרפת אמרו שהמחיר היקר של המהפכה האמריקנית והצרפתית הוא שכונן ערכי דמוקרטיה אמיתיים ושהביא לתחייה כלכלית וחברתית. העם הסורי שמקריב כל יום מעצמו לא יסכים לחצאי פתרונות, חירות מבותרת או דמוקרטיה חסרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים סורים בירדן
צילום: רויטרס
אזרחים מפונים מחומס
צילום: רויטרס
מומלצים