שתף קטע נבחר

הקטאר נעצר: החרם שמשנה את פני המפרץ

קטאר הקטנטנה נהנתה שנים מכוח לא-פרופורציונלי הודות לנפט ולכסף הגדול, ואפילו מונדיאל קנתה לעצמה. עכשיו השכנות מלמדות אותה לקח

בשנים האחרונות נראה כאילו ידה של קטאר הקטנה נמצאת בכל מקום שרק תוכלו לשער במזרח התיכון ובעולם. הנסיכות שמונה כשני מיליון תושבים בלבד (רק 15% מהם מקומיים ואילו השאר הם בכלל מהגרי עבודה), הצליחה לתחזק יחסים עם כולם כולל כולם: עם ישראל מצד אחד, וחמאס מצד שני, עם סעודיה - אבל במקביל גם עם איראן.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

במזרח התיכון הסבוך זהו לא הישג של מה בכך, והוא נובע בעיקר מהעוצמה הלא פרופורציונלית שממנה נהנית המדינה הצעירה, שקיבלה עצמאות רק ב-1971, הודות לרווחים מנפט. רווחים שהפכו אותה לכוח כלכלי ומדיני רב השפעה, והצליחו לזכות אותה בדרכי מרמה ושחיתות באירוח המונדיאל 2022, אף שלמדינה אין שום מסורת משמעותית של כדורגל.

מנהיגי המפרץ. משבר דיפלומטי חמור (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיגי המפרץ. משבר דיפלומטי חמור(צילום: AP)
בימים האחרונים המעמד של הביריון הקטארי נסדק. סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין מאסו במדיניות הקטארית שלדעתן פוגעת בהן, ובצעד תקדימי החליטו להחזיר את שגריריהן מדוחא. הצעד הזה בא בטענה שקטאר לא כיבדה את ההסכם שנחתם במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, שבה חברות כל הארבע, ולפיו מדינות המפרץ לא יתערבו זו בענייניה של זו. מדינות המפרץ טוענות כי התמיכה הפומבית של קטאר ושל השופר שלה "אל-ג'זירה" בתנועת "אחים המוסלמים", שלדבריהן מקימה תאי טרור בשטחיהן, מהווה הפרה של ההסכם. לפי דיווחים, קטאר גם הייתה מעורבת בפיגוע בבחריין שבו נהרגו אנשי ביטחון. "העצמאות של מדיניות החוץ הקטארית לא עומדת למשא ומתן", השיב שר החוץ הקטארי חאלד בן מוחמד.

 

האירוע שהציב את קטאר ושכנותיה במפרץ על מסלול התנגשות התרחש דווקא הרחק מעבר לים, במצרים, עם הדחתו ביולי האחרון של הנשיא מוחמד מורסי. הוא השתייך לתנועת האחים המוסלמים, שאותה אימצה קטאר לחיקה במשך שנים. בין קטאר למצרים התגלע קרע עוד הרבה לפני כן על רקע התמיכה העיוורת של הקטארים באחים המוסלמים, וקהיר מסרבת עד היום להחזיר את שגרירה לדוחא.

 

זה לא עצר את הקטר הקטארי: הנסיכות אימצה לחיקה את חמאס, תנועת הבת של האחים המוסלמים, ומעניקה במה לגודל פוסקי ההלכה בעולם הסוני, יוסף אל-קרדאווי, מנהיגם הרוחני של האחים המוסלמים. במצרים הוא מוגדר "מבוקש", משום שהאחים המוסלמים נחשבים כעת לארגון טרור.

מי נתן לך מונדיאל? קטאר זכתה באירוח, העולם: "שחיתות" (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
מי נתן לך מונדיאל? קטאר זכתה באירוח, העולם: "שחיתות"(צילום: GettyImages)

מאז הדחת מורסי הדרדרו גם היחסים בין קטאר לסעודיה, שגם כך סבלו בשנים האחרונות מעליות וירידות - בעיקר ירידות, יש להודות. סעודיה הצטרפה בשבועות האחרונים למצרים והכריזה על "האחים" ארגון טרור, ובכך נקטה צעד ברור והתייצבה לצד השלטון הזמני במצרים ושר ההגנה המצרי (וכנראה גם הנשיא שבדרך), עבד אל-פתח א-סיסי. סעודיה גם התחייבה להגדיל את הסיוע למצרים על רקע מאבקה באחים המוסלמים ובחמאס, שלדברי מצרים מפעילות נגדה טרור.

 

סעודיה דרשה: תסגרו את אל-ג'זירה

מי שעומדת כרגיל בחזית העימות הנוכחי בין מדינות המפרץ היא רשת "אל-ג'זירה", שכבר מיום הקמתה ב-1996 על-ידי האמיר הקטארי מסעירה את העולם המערבי וגורמת למשברים דיפלומטיים בין מדינות. הערוץ הקטארי הוא כלי התקשורת החזק ביותר בעולם הערבי: לאורך שנים הוא מתפאר בסיסמה "הדעה - והדעה אחרת" כאילו הוא מבשר בואה של הדמוקרטיה לעולם הערבי. אבל הערוץ שהעז לשבור את הסכר ולראיין אפילו בכירים ישראלים כבר מזמן אינו נייטרלי, אם אי פעם היה: מאז תחילת האביב הערבי הוא נוקט עמדה ברורה, ורבים מייחסים לו את הפלת מובארק במצרים והרודן בן-עלי בתוניסיה. בשידוריו עודד את ההמונים לצאת לרחובות ולהפיל את המשטר.

 

נאום הפרישה של האמיר היוצא. בנו שינה את הטון כלפי סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאום הפרישה של האמיר היוצא. בנו שינה את הטון כלפי סוריה(צילום: AFP)

עם הדחת מורסי הציגה לפתע שוב "אל-ג'זירה" קו ברור: לא עוד "הדעה - והדעה האחרת", אלא בעיקר דעתה של קטאר - ודעתם של האחים המוסלמים. עיתונאים רבים התפטרו מהערוץ על רקע הסיקור המגמתי שלו את האירועים במצרים. הערוץ המתחרה "אל-ערבייה", שממומן על-ידי סעודיה, נקט את הקו ההפוך בסיקורו את האירועים, והציג גישה אוהדת כלפי הצבא המצרי שהדיח את מורסי. לפי פרסומים, בישיבת שרי החוץ של מדינות המפרץ שנערכה לאחרונה, עוד לפני פרוץ המשבר הפומבי בין המדינות, דרשה סעודיה מקטאר לסגור את "אל-ג'זירה", דרישה שנדחתה כמובן על-ידי הקטארים.

 

דווקא באשר לאירועים בסוריה, נדמה היה ש"אל-ג'זירה" הקטארית "ואל-ערבייה" הסעודית נוקטות עמדה זהה: שתיהן זיכו את המורדים נגד אסד בסיקור אוהד, סיקור שעולה בקנה אחד עם הסיוע הכספי ואמצעי הלחימה שמזרימות כנראה שתי המדינות למורדים. אלא שבחודשים האחרונים אפשר היה לזהות שינוי: הקטארים "הורידו פרופיל" בנושא הסורי, לפי ההערכות מתוך אינטרסים צרים. בניגוד לסעודים, הקטארים רוצים לקיים קשרים טובים עם כולם, כלומר לא רק עם ארה"ב אלא גם עם איראן, שהיא הפטרון העיקרי של אסד.

דוחא. מוקד כוח כלכלי במזרח התיכון (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
דוחא. מוקד כוח כלכלי במזרח התיכון(צלום: רויטרס)
 

ביטוי לשינוי בסיקור הקטארי אפשר היה לזהות במונחים שבהם השתמש השליט החדש של קטאר, השייח תמים, לעומת אביו, האמיר חמד בן חליפה אל-תאני, שהעביר לו את השלטון ביוני אשתקד. אם האב קרא להתערבות צבאית ערבית בסוריה, הבן נשמע מפויס הרבה יותר ונמנע מהצהרות לוחמניות כאלה. נראה כי הוא הותיר את שכנתו הסעודית לתחזק לבדה את העמדה הנצית כלפי סוריה.

 

החברים של חמאס

בלבנון הסמוכה, שסובלת מריקושטים של מלחמת האזרחים בסוריה, מהווה קטאר גורם מתווך של ממש: בחודשים האחרונים היא הצליחה להביא בזכות קשריה עם הצדדים הנצים לשחרור שבויים ולחילופי אסירים בלבנון. בדצמבר נפגש שגריר קטאר בלבנון עם לא אחר מאשר סגנו של חסן נסראללה, נעים קאסם. הפגישה עם ארגון הטרור שהסיוע שלו לאסד הוא גורם המפתח להישרדות הרודן הסורי, אומרת הרבה על הקו החדש שאימצו הקטארים, בוודאי כשנזכרים בקשר האיראני לחיזבאללה.

 

אי אפשר כמובן שלא להזכיר גם את הקשר החם בין קטאר לחמאס. באוקטובר 2012 הפך האמיר חמד בן חליפה אל-תאני למנהיג הערבי הראשון שמבקר בעזה מאז השתלטות חמאס על הרצועה ב-2007, וגם כעת נראה שקטאר מושיטה יד לארגון השולט בעזה, בימים שבהם פטרוניו הסורים והאיראנים לא ששים לסייע לו כבעבר על רקע תמיכתו במורדים בסוריה. חאלד משעל ובכירים נוספים בחמאס שוהים בקטאר מאז שעזבו את דמשק.

ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה מתקבל בקטאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה מתקבל בקטאר(צילום: AFP)
 

הזעם של מדינות המפרץ על קטאר מופנה כעת גם לידידיה בחמאס: השבוע הודיעה הממשלה בעזה כי איחוד האמירויות, אחת המדינות שהחזירו את שגריריהן מקטאר, הקפיאה פרויקט מגורים לאסירים משוחררים ברצועה. מפקד משטרת דובאי לשעבר, דאחי חלפאן, שפרץ

לתודעה אחרי חשיפתם לכאורה של מחסלי בכיר חמאס מחמוד אל-מבחוח, ביטא לפני כמה ימים היטב את הזעם באמירויות על קטאר. הוא כינה את "אל-ג'זירה" ואת האחים המוסלמים "איום" על ביטחונן של מדינות המפרץ.

 

כעת עומד השליט הטרי של קטאר בפני מבחן חשוב למעמדה של המדינה הקטארית בתוך המפרץ. במשך שנים ניסתה קטאר לרקוד על כל החתונות, אבל אל מול הדרישה של שכנותיה שתוותר על התחביב הזה - היא תצטרך לקבל הכרעה דרמטית. האם תשלם באובדן מעמדה האזורי או דווקא תהפוך חזקה יותר? ימים יגידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"תסגרו את אל-ג'זירה", דרשו הסעודים
צילום: AP
מומלצים