שתף קטע נבחר

משלוחי מנות מניצולי השואה למבקשי המקלט

כ-20 ניצולי שואה באו לחלק מים ומזון למאות מבקשי מקלט בתל-אביב: "בני אדם לא יכולים להסתכל מהצד כשאחרים סובלים. גם אנחנו היינו פליטים"

קבוצה של כעשרים ניצולי שואה הגיעה היום (ב') ללשכת רשות האוכלוסין וההגירה ברחוב תובל בתל-אביב כדי לחלק מים ומשלוחי מנות למאות מבקשי המקלט שהמתינו מחוץ ללשכה במטרה לחדש את אשרות השהייה שלהם. היוזמה להבאת הניצולים, עובדי ומתנדבי הקרן לרווחת נפגעי השואה, נולדה לאחר שבשבועיים האחרונים רבים מהם הבחינו בתנאים הקשים שבהם ממתינים מבקשי המקלט, בלשכה הסמוכה למשרדי הקרן.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בתיה רפפורט, ניצולת שואה בת 75, הסבירה כי מדובר ביוזמה של ניצולי השואה והעובדים בקרן, "שרואים יום יום אנשים ממתינים שעות בגשם, בקור ובתנאים בלתי אפשריים. כניצולת שואה זה מעורר מחשבה: מחזיר אותך לחיים שבהם היית נרדף וחייך היו בסכנה". לדברי רפפורט, שכילדה נמלטה מגטו ורשה בטרם חוסל, הניצולים ביקשו להעביר מסר: "מעבר לפוליטיקה רצינו לומר שבני אדם לא יכולים להסתכל מהצד בזמן שאנשים אחרים סובלים".

חלוקת משלוחי המנות, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חלוקת משלוחי המנות, היום(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
בשבועיים האחרונים, מאז שנפתחה הלשכה ברחוב תובל, אלפי מבקשי מקלט, בהם משפחות - כולל תינוקות, ילדים ונשים בהיריון - המתינו במקום שעות ארוכות על המדרכה ועל שפת הכביש ללא מחסה וללא גישה לשירותים.

 

51 אלף מבקשי המקלט בישראל נדרשים לחדש את האשרות שלהם באותן לשכות לאורך תקופה שנעה בין חודש לשלושה חודשים. מאז דצמבר, עם כניסתו של החוק החדש למניעת הסתננות, צומצמו גם שעות קבלת הקהל של לשכות רשות האוכלוסין וההגירה ברחבי הארץ. על פי החוק החדש, מבקשי מקלט שמאותרים עם אשרות שאינן בתוקף עלולים להישלח ל-90 יום במתקן הכליאה סהרונים, ולאחריהם לתקופה נוספת במתקן השהייה חולות. התורים הארוכים הם תולדה של המצב החדש.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

"כשראיתי את האנשים שמחכים כאן הלב שלי כאב", אמרה -לynet אסתר מירון, ניצולת שואה בת כ-80. "כשאני רואה אנשים שנמלטו מביתם ונותרו ללא דבר, אני לא יכולה לשתוק - גם אני הייתי במצב הזה, גם אנחנו היינו פליטים. לחברה הישראלית יש היסטוריה ולכן אסור לנו להיות אדישים לסבל אנושי, זו צריכה להיות המחשבה הראשונה שלנו. הקמנו כאן מדינה כדי לתת דוגמה מוסרית". מירון, ילידת הונגריה, גורשה בשואה למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, שבו נרצחה רבים מבני משפחתה.

 

חלק ממבקשי המקלט שהמתינו היום בתור, בהם נשים וילדיהם הקטנים, נראו נבוכים, אבל רובם שמחו לקבל את הכיבוד שהגישו להם הניצולים, והודו להם אף שלא ידעו מיהם האנשים שחילקו להם את בקבוקי המים והכיבוד. רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן, אמר: "הניצולים שעברו כאן בימים האחרונים ביקשו לעשות מעשה, גם אם סמלי. קשה לראות אנשים שמחכים ימים שלמים ללא תנאים, לעיתים גם בלילה. הם הם זכאים ליחס אנושי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
"כשראיתי אותם מחכים כאן - כאב לי הלב"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים