שתף קטע נבחר

ארה"ב: השוטרים רוצים פרטיות, לא מצלמות

שוטרים אמריקנים רבים נדרשים לתעד את עבודתם. הנתונים מוכיחים שהדבר מסייע להוכחת חפות ומקטין את מספר התלונות. אז למה אף אחד לא מרוצה?

שוטרים באלפי תחנות משטרה ברחבי ארה"ב לובשים מצלמות זעירות על דש הבגד, כדי לתעד את המפגש עם הציבור. המהלך מעורר ביקורת בשני הצדדים, שנובעת מהיעדר מדיניות ברורה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

רוב אנשי החוק ותומכי זכויות הפרט מאמינים כי המצלמות יסייעו לשוטרים. לטענתם, הן נותנות להם להקליט אירועים מנקודת מבטם, בזמן שאזרחים ש"חמושים" בפלאפונים מקליטים כל צעד שלהם. עם זאת התומכים במהלך סבורים כי המחסור בקו מנחה לגבי השימוש במצלמות עלול לסכן את הפרטיות ולהחליש את מטרת המחלקות המשטרתיות, שמעוניינות להגדיל את נטילת האחריות של השוטרים למעשיהם.

שוטר לדוגמה בארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
שוטר לדוגמה בארה"ב(צילום: AP)
 

"נכנסנו לעולם חדש ואמיץ, שבו גם האזרחים וגם השוטרים מצלמים זה את זה", מסביר צ'אק וכסלר, ראש פורום המחקר המשטרתי. מחלקת המדינה פנתה לארגון של וכסלר בבקשה לעזור לפתח קווים מנחים לשימוש במצלמות, כדי לקבוע מתי יש לדרוש להפעיל אותן ואיך להגן על הפרטיות של אלו שמתועדים בניגוד לרצונם.

 

לא ללכלך על הבוס בתפקיד

חלק מהשוטרים מודאגים מכך שבסופו של דבר הטכנולוגיה המתקדמת תעלה להם בקריירה, אם חלילה יוקלטו בהתבטאות נגד הממונים עליהם. כבר לפני כמה עשורים החלו השוטרים האמריקנים להיעזר במצלמות, עם הצבתן על לוח המחוונים בניידת בזמן הסיורים. תחילה התייחסו השוטרים בחשדנות למצלמות, עד שגילו שהתיעוד מוכיח את חפותם ברוב המקרים.

 

בזכות הפיתוח הטכנולוגי, בחמש השנים האחרונות גדל היקף השימוש במצלמות ניידות בצורה ניכרת בקרב השוטרים האמריקנים. כיום שוטרים באחת מכל שש מחלקות משטרה מפטרלים עם מצלמה זעירה על דש הבגד או על משקפי השמש, וחושפים בלחיצת כפתור את הסכנות ואת הקשיים שבמקצוע.

 

שלא כמו המצלמות שהוצבו במכוניות, אלו שעל הגוף מסוגלות לעקוב יחד עם השוטר לכל מקום, במרדף אחרי חשודים למשל, ואם לא מכבים אותן הן יכולות לעקוב אחרי השוטרים גם לשירותים או למלתחות, או להקליט שיחות אישיות בין הקולגות.

 

הציבור לא מאמין לנקודת המבט של השוטר

לפי סקוט גרינווד, יועץ בארגון לזכויות הפרט ומומחה למצלמות הזעירות, החומר המתועד יכול להיות עדות לתיק פלילי, לשמש מול שוטר כנזיפה, או לזכות אותם מהאשמות כוזבות. גרינווד טוען כי בכל אופן עדיף שכל אירוע יהיה מצולם. "אם המצב מחמיר ולשוטר אין תיעוד של זה הוא בצרות", הוא אמר.

 

בלי מדיניות חזקה, טוענים מומחים, מחלקות המשטרה עלולות לאבד את אמון הציבור, שצריך לדעת שהמצלמות לא יפעלו רק כאשר הדבר עוזר לשוטרים. לפי המשפטן מייק ריינס, שמייצג שוטרים שעבדו עם "מצלמות גוף", תיעוד ראיון עם קורבן תקיפה מינית או עם מודיע משטרתי עלול להפיל את התיק כולו.

מצלמה על מדי שוטר בלוס אנג'לס (צילום: AP) (צילום: AP)
מצלמה על מדי שוטר בלוס אנג'לס(צילום: AP)
 

המשטרה בלוס אנג'לס החלה בתקופת מבחן של שישה חודשים, ללא הנחיות מיוחדות לשוטרים על שימוש במצלמות, כדי לבחון אפשרות לספק מצלמות לכל השוטרים המסיירים בעיר. לפי המפקדים במשטרה, מדיניות ברורה תיקבע רק אחרי משוב מאיגוד השוטרים ומהציבור. ראש איגוד השוטרים, טיילר אייזן, אמר כי האסטרטגיה הזו מסוכנת ועשויה להיות בעייתית לשוטרים כמו לציבור, שבשל נקודת המבט של השוטר נגזל מהם הסיכוי לנצח במשפט.

 

הסרטון הוכיח: החשוד החזיק אקדח

במחקר של אוניברסיטת קיימברידג' בשנה שעברה נמצאה ירידה של 89% בתלונות נגד שוטרים במחלקת המשטרה בעיר ריאלטו שבקליפורניה, במהלך תקופת הניסיון של המצלמות. "עדיף שתהיה לי את הגרסה שלי של מה שקרה, באיכות HD מנקודת המבט שלי, מאשר להסתכל על צילום מגורען בסלולרי של מישהו שצילם במרחק של 30 מטר ושעורך את זה", אמר הסמל בתחנה.

 

מקרה אחד שהיה באוקלנד ממחיש את חשיבות השימוש במצלמות הזעירות, כמו את ההגנה המשפטית של השוטרים בזכותן. שוטר שהבחין באדם חשוד, שלדבריו היה עם אקדח בידו, רדף אחריו ולבסוף ירה בו שלוש פעמים. החשוד נפצע אנושות, והאקדח נמצא מאוחר יותר בדשא.

 

צוות מומחים התכנס כדי לצפות בסרטון שצילם השוטר, שאורכו 15 שניות. המצלמה הייתה על החזה של השוטר, ובגלל הזווית שלה לא נראה אקדח בידו של החשוד. הסמל בארי דונלן ממשטרת אוקלנד אמר כי תחילה נאלצה המחלקה לפטר את השוטר בגלל התגובה המוגזמת. 

 

בסופו של דבר חזר השוטר לתחנה, אחרי שניתוח קפדני של הסרטון הוכיח את חפותו. דונלן אמר כי הנושא מתקשר לנטייה האנושית להסתמך על וידאו על חשבון גרסאות אחרות לאירוע, מה שעלול להיות בעייתי במיוחד במצבים שבהם האדרנלין גבוה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ירידה של 89% בתלונות נגד שוטרים
צילום: AP
מומלצים