שתף קטע נבחר

רוצות העלאה? כך תנהלו את המו"מ עם הבוס

לאופן שבו נשים מנהלות משא ומתן יש השפעה קריטית על גובה המשכורת בסוף החודש - כפי שמשקפים פערי השכר במשק. סילוק רגשות הנחיתות, ביצוע סימלוציות מקדימות וסירוב לקבל "לא" כתשובה - יסייעו לכן להגדיל את שורת הנטו בתלוש. מדריך

קשה להאמין, אבל בישראל 2014, המגדר המיני עדין קובע את גובה המשכורת, כאשר נשים משתכרות רק שני שליש לעומת גבר באותה המשרה, גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבורי. אחד ההסברים לפערי השכר הללו קשור בכושר המיקוח ואופן ניהול המשא ומתן על השכר החודשי - שמתבצעים באופן שונה בין המינים. 

 

 

הטענה הרווחת היא, כי נשים מנהלות משא ומתן "נִיקבִי" בעולם של גברים המנהלים משא ומתן "זיכרי", דבר שמתבטא בין היתר, במספר בקשות נמוך יותר להעלאות שכר, בבקשות לסכומים קטנים יותר, בניהול מו"מ "אישי" ובוויתורים מהירים. הדברים נכונים גם למנהלות בדרגי ביניים ובדרגים הבכירים, שגם מרוויחות פחות לעומת גברים בתפקידים זהים, וכן לגברים שחשים שהם מרוויחים פחות ממה שמגיע להם.

 

אף שהיכולת לקיים מו"מ נחשבת לבסיסית - בפועל היא אינה כה פשוטה או מובנית. עם זאת, יש מה לעשות בנידון - אפשר לשפר ולשכלל את יכולות המו"מ בדיוני שכר, בין אם מדובר בתחילת העבודה ובין אם מדובר בבקשה להעלאה. לפניכן עשרה טיפים שיכולים לסייע לכם לקבל שכר הוגן במקום עבודתכם:

 

1. בלי רגשי נחיתות - רגשי נחיתות של אדם הם תמיד הגורם שיהפוך אותו לנחות יותר, לאור אותה שיחה פנימית. לעיתים הוא ירגיש כך בגלל סיבות אובייקטיביות ולעיתים התחושה הקשה הזאת תהיה סובייקטיבית לחלוטין.

 

2. הכנות מקדימות - הכיני רשימה של כל בסיסי הכוח שלך כעובדת: ניסיון אישי, ידע שצברת, השכר הממוצע במקצוע שלך במשק, היכולת להחליף אותך ומשך הזמן שיידרש לעשות זאת, מידת המשמעת שלך כעובדת, למשל איחורים והיעדרויות, היכולת להיות גמישה לפי צרכי המעסיק, מידת הצייתנות והתועלת שאת מספקת כעובד לעסק, מידת ההשקעה של המעסיק בהכשרה שלך ועוד.

 

3. חשבו שזה לקוח שלכן - כשאנחנו נלחמים עבור לקוח שלנו, אנחנו מסוגלים להיות כמו חיה טורפת. כך גם כאשר עלינו להגן על החברה שלנו בפני לקוח, ספק או רשות שלטונית. אבל כאשר צריך לנהל את המו"מ על השכר האישי - זה יותר קשה רגשית בדרך כלל.

 

תחשבו שזה לקוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תחשבו שזה לקוח(צילום: shutterstock)

 

4. שיחת חולין מקדימה - להליך ניהול המשא ומתן בעולם השכר חייבת להיות הקדמה. כלומר, אם יש שיחות שכר בחודש דצמבר, על העובדת להתחיל לדבר עם המנהל שלה על שיחות השכר הצפויות כבר חודשיים קודם ולבצע למולו הכנה מוקדמת על הצורך שלה בשכר גבוה יותר.

 

5. אימונים מקדימים - השלב הבא הוא אימונים על המשא ומתן, בסיוע אדם נוסף שיגלם את המנהל שמולו נעמוד. יש לבצע סימולציה שתהיה קרובה עד כמה שניתן לדיון שיכול להתנהל בעתיד למול אותו מנהל אמיתי וכך לחשוף את נקודות החוזקה והחולשה שלכן. מומלץ לצלם בוידאו את הסימולציה ואת האימון ולאחר מכן לנתח אותם.

 

6. כן, זה שוק - יש לנהל מיקוח בפועל על השכר, אין שום בושה ודבר רע בלבקש שכר גבוה יותר במקום העבודה הקיים או לדרוש שכר גבוה בתחילת העבודה במקום עבודה חדש. בשוק, כמו בשוק יש צורך להתמקח, להציף טעונים בעד ולהדוף טיעונים נגד.

 

7. אל תקבלו לא כתשובה - זיכרו, תשובות כמו "לא", "לא כעת", אי אפשר" או "רק בהמשך השנה", הם אינם אפשרות מבחינתכם. הילחמו על השכר שלכם כאילו שאתם נלחמים מול מס הכנסה על החברה שלכם - כי גם שם "לא" הוא לא תשובה קבילה.

 

8. קבעו פגישה נוספת - לא תמיד אפשר לסיים את המו"מ על העלאת השכר בפגישה אחת. לפיכך בתום תהליך המיקוח, יש לקבוע מייד פגישה נוספת בנושא העלאת השכר, שבה תתחילו לסכם את הדברים.

 

9. בקשו עוד קצת - במהלך הפגישה הנוספת, בקשו עוד טיפה: אם הסכמתם על העלאה של מאה שקלים - בקשו עוד שקל, ואם הסכמתם על 20 ימי חופש בשנה - בקשו עוד אחד. בכל סיכום על כל דבר, אפשר בפגישה הבאה לבקש עוד קצת - זה חלק מתהליך לוגי ומוסרי מאוד במשא ומתן הגברי.

 

10. טפסו בדרג הניהולי - לא מתחילים את המשא ומתן למול הדרג הבכיר ביותר, אבל השאיפה היא להגיע אליו תוך עלייה בדרג למולו מנהלים את המשא ומתן. אז התחילו את המשא ומתן מול המנהל הישיר, לאחר מכן מול מנהל משאבי אנוש ולבסוף - מול מנכ"ל החברה. 

 

בועז נחמד (M.A.) – יועץ ארגוני ומחבר הספר "מומחה משא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים