שתף קטע נבחר

"אני נשא HIV, בן זוגי שלילי וזה יישאר כך"

אם חשבתם שלכם קשה בדייטים, היכנסו לרגע לנעליו של נשא HIV שמחפש אהבה, ומודיע לבן זוגו הפוטנציאלי את הבשורות הבלתי סקסיות בעליל כבר בפגישה הראשונה. ראיון מיוחד

עידן אברהם, בן 21, התגלה כנשא לפני שלוש שנים כאשר שירת ביחידה קרבית בצבא ותרם דם, ומיד כשהתגלה כנשא שוחרר מהצבא. "קיימת עדיין סטיגמה בכל הקשור ל HIV", הוא משתף. "לרוב האנשים יש בראש תמונות של איידס משנות ה-80 כשהומואים מתו כמו זבובים, והם לא יודעים את ההבדל בין נשא HIV (הנגיף) לחולה איידס (המחלה עצמה). כיום יש תרופות די טובות, כך שנשאים יכולים לחיות חיים רגילים לחלוטין. זו מחלה כרונית לכל דבר".

 

 

אבל אין ספק שעדיין קיימת אפליה ובורות די גדולה בנושא.

"לגמרי. גם בשנת 2014 יש אפליה רבה בקרב הממסד בארץ, ובמערכת הבריאות בפרט. רופאי שיניים שלא מקבלים נשאי HIV, למשל. כמו כן אין חברות ביטוח, מלבד אחת, שמאפשרות לנשאים לעשות ביטוח חיים. יש מן ענן של טאבו שמרחף מעליך, והוא משפיע גם ברמה החברתית של קשרים עם בחורים".

 

איך בחורים שאיתם יצאת הגיבו כשאמרת להם שאתה נשא?

"לצאת לדייטים בתור נשא זה סיוט. לחלק מהבחורים זה לא הפריע וחלק ידעו קצת על הנושא, והיו מוכנים שאסביר להם אם הם יכולים להידבק ממני ואם הם ידבקו מזה שהם יעשו צרכים בשירותים שלי. אבל היו גם מקרים של נתק מיידי ללא אפשרות לדיבור על הנושא.

 

"קרה לי שהזמין אותי מישהו לדייט במסעדה ושאל אותי למה אני לא בצבא. כשסיפרתי לו ששיחררו אותי עקב היותי נשא, הוא שם שטר של 100 שקלים על השולחן, אמר 'מצטער, זה לא מתאים לי', לקח את הג'קט שלו והלך".

 

"באופן כללי נתקלתי בהרבה פחד ובורות מצד הומואים. דווקא בתוך הקהילה הלהט״בית (ראשי תיבות של לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים. נ.ב.) זה נושא מורכב ויש בורות וסטיגמה גדולה כלפי נשאי HIV. הומואים רוצים להשתייך לקהילה הלהט"בית מצד אחד, ומצד שני פוחדים ממנה - כי הם לא רוצים להיות חלק ממעגל הסטיגמה שיוצא למועדונים ונדבק במחלות מין, למרות שבפועל - זה בדיוק מה שהומואים עושים. לבודד בקהילה צדדית את הנשאים זו לדעתי בורות וטעות איומה, שלצערי קורית יום-יום".

 

אהבת אמת חוצת יבשות. עידן ובן זוגו (צילום: עידן אברהם) (צילום: עידן אברהם)
אהבת אמת חוצת יבשות. עידן ובן זוגו(צילום: עידן אברהם)

 

בסופו של דבר מצאת בן זוג ואהבה גדולה. כיצד הכרתם?

"מרווין הוא בלגי שהגיע לטיול הומואים בתל אביב עם חברים. נפגשנו במצעד הגאווה וישר היה קליק, כך ששמרנו על קשר גם כשהוא חזר לבלגיה, ובאתי לבקר אותו למשך שבועיים. שנה לאחר מכן הוא שוב הגיע למצעד הגאווה ובילינו ביחד, ובקיץ טסתי אליו למשך חודשיים. אחרי שנה וחצי של מערכת יחסים בשלט רחוק החלטנו שאנחנו רוצים להיות ביחד כל הזמן, אז לפני ארבעה חודשים עברתי לגור איתו בבלגיה ואנחנו עומדים להתחתן! אתמול קיבלנו אישור להתחתן ומחר בבוקר אנחנו הולכים לעריה לקבוע תאריך לנישואים".

 

להתחתן?

"כן. יש נישואים חד מיניים בבלגיה כבר משנת 2004. למעשה, זו המדינה השניה בעולם, אחרי שבדיה, שהתירה נישואים חד מיניים. בגלל שאני ישראלי, התהליך עד לאישור היה ארוך ומייגע - בדקו שאנחנו באמת זוג דרך ביקורי פתע אצלנו בבית, ושאלות כמו 'מי הוריד היום את הזבל ומי עשה כלים' - אבל בארץ בכלל אי אפשר לעשות את זה. גם אם תקבל אישור שהיה ועבודה בישראל עבור בן הזוג, זה לא מקנה לך כלום מבחינת ילדים, חלוקת רכוש וכו'. לפי החוק בבלגיה, אם נפרד יתחלק הרכוש שלנו חצי-חצי".

 

באירופה פחות מפחדים

יש הבדל בין היחס של הבלגים כלפי נשאי HIV לבין היחס של הישראלים?

"בישראל הייתי צריך להילחם כל יום ולהסביר לאנשים על HIV, אבל מרווין ידע כבר כשנפגשנו את מה שאני יודע כיום. שורש הבעיה בארץ הוא חוסר חינוך מיני שמוביל לפחד ממיניות ופחד ממין באופן כללי. לא מסבירים בחטיבת הביניים ובתיכון על HIV ועל כך שניתן לחיות איתו חיים ארוכים, אבל האירופאים מחונכים מגיל מאד צעיר כך שבקושי יש סטיגמה כלפי נשאי HIV".

 

"כבר ביום הראשון שנפגשנו סיפרתי למרווין שאני נשא והייתי פתוח איתו לחלוטין. מעולם לא היה פחד מצידו, כך שלא חוויתי דיסוננס ביני לבין מרווין סביב הנושא הזה. למרות שאני מטופל ולא מדבק, אנחנו מקיימים מין מוגן. מרווין הוא לא נשא, ואנחנו מתכננים להשאיר את זה ככה".

 

"האירופאים מחונכים מגיל צעיר". מרווין ועידן (צילום: עידן אברהם) (צילום: עידן אברהם)
"האירופאים מחונכים מגיל צעיר". מרווין ועידן(צילום: עידן אברהם)

 

מרבית האנשים לא יודעים שנשאי HIV המקבלים טיפול אינם מדבקים. תוכל להרחיב על הנושא?

"בהחלט. ברגע שנדבקים בנגיף ה-HIV יש שני מדדים עיקריים שנמצאים תחת מעקב בשביל שהגוף לא יפתח איידס: אחוז הוירוס בדם ומדד של מערכת החיסון הנקרא CD4. ברגע שהוירוס מתחלק ללא בלימה, תאי ה-CD4 מתים ואז לאט לאט מערכת החיסון קורסת וכתוצאה נדבקים במחלות אחרות, שהן הסיבות העיקריות לתמותה מאיידס".

 

"ברגע שהנשא לוקח תרופות באפן קבוע, אחוזי הוירוס בדם נשארים כמעט אפסיים - מה שנקרא בעגה המקצועית "Undetectable". הנשא, כמובן, עדיין חיובי ל- HIV אבל כשאחוזי הוירוס בדם הם מתחת לסף הזיהוי, באופן יחסי הנשא לא מדבק. כמובן שישנן עוד הסתעפויות רפואיות, אבל בתכלס - נשא שנמצא תחת מעקב רפואי ותרופתי, ובודק כל ארבעה חודשים שהמדדים שלו תקינים - לא מהווה 'סיכון לציבור'. כן, גם אם נוצר מגע של דם בדם".

 

 

(לקריאה נוספת קיראו את המחקר הבא שהתפרסם החודש ומצא שבקרב זוגות מעורבים של לא נשאים ונשאים עם אחוזי וירוס מתחת לסף הזיהוי, היו אפס מקרי הדבקה כאשר הם קיימו יחסי מין לא מוגנים. נ.ב.).

 

האם משמעות הדבר היא שנשאים יכולים להיות שאננים כאשר הם מקיימים יחסי מין לא מוגנים?

"כיום אנחנו יודעים שהרוב המוחלט של ההדבקות בנגיף הוא ע"י אנשים שלא יודעים בכלל שהם נשאים של הוירוס, ועל כן לא לוקחים תרופות. בעיני לנשאים ישנה אחריות אישית ואחריות סביבתית בנוגע להיותם נשאים. זה לא סתם להיות נשא ולשבת רגל על רגל.

 

"בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בקרב הנדבקים בקהילה הלהט״בית, וכנגד הקריאות שזו מחלת הכלל עומדים נתונים מדאיגים המאפילים על הקהילה. אם אנו רוצים להשתייך לכלל האוכלוסייה - עלינו לקחת אחריות ולהתנהג בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידן אברהם
תכף חתונה. עידן ובן זוגו
צילום: עידן אברהם
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים