שתף קטע נבחר

המלצות יוגב: חברת החשמל תמכור 4 תחנות כוח

הצוות לבחינת הרפורמה בחשמל ממליץ להוריד את חלקה של חברת החשמל בייצור ל-58% תוך עשור. ראש הצוות, אורי יוגב, אמר ל-ynet: "אם תיושם הרפורמה, ניתן להוזיל את החשמל בשנה הבאה ביותר מ-10%. אך אם היא לא תיושם, ספק אם ניתן יהיה להוזיל בכלל"

בעוד שעובדי חברת החשמל החלו כבר במהלך סוף השבוע בעיצומים, מפרסם היום (א') הצוות בראשותו של מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, את דו"ח הביניים שלו בנוגע לרפורמה במשק החשמל. מסקנות הדו"ח, שעומדות כעת לביקורת הציבור למשך חודש ימים, מעוררות נכון לעתה התנגדות בקרב עובדי החברה שאף פתחו בעיצומים במהלך סוף השבוע. התנגדותם מציבה סימן שאלה גדול על האפשרות ליישמן.

 

על רקע פרסום ההמלצות, אמר אורי יוגב ל-ynet כי "אם תיושם הרפורמה, ניתן להערכתי להוזיל את החשמל בשנה הבאה בשיעור של יותר מ-10%. אך אם הרפורמה לא תיושם, ספק אם ניתן יהיה להוריד את תעריף החשמל בכלל בשנת 2015". הסיבה לכך, טוען יוגב, היא שהמדינה אינה יכולה להרשות לעצמה שחברת החשמל תמשיך להתנהל עם היקף החובות שצברה בשנתיים האחרונות.

 

אם מסקנות הדו"ח - שכוללות צעדים רבים שנועדו לצמצם את החוב שצברה החברה, לא ייושמו - תצטרך המדינה לבחור בין האפשרות של הזרמת כסף מתקציב המדינה לקופת החברה לאפשרות של הגדלת הכנסות החברה דרך תשלומי הצרכנים. ביטול ההוזלה המתוכננת של החשמל בשנה הבאה, שתתאפשר בעקבות הגברת השימוש בגז טבעי להפקת חשמל, תאפשר להגדיל את הכנסות החברה ולצמצם את החוב שלה.

 

על פי המלצות צוות יוגב, חברת החשמל יכולה לשפר את מצבה הפיננסי ולהגיע לרמת הון עצמי של 35% עד שנת 2025 על ידי נקיטה במספר צעדים: הנפקה של 15% ממניותיה בבורסה, מכירה של ארבע תחנות כוח ליצרנים פרטיים, מכירת נכסי נדל"ן בשווי מוערך של כמיליארד שקל והעברת מיליארד שקל מחשבון הנאמנות של עובדי החברה לחשבון השוטף של החברה. בנוסף לכל אלה, ממליץ צוות יוגב למדינה להמיר להון ונכסים חוב של החברה כלפיה - בהיקף של 5.5 מיליארד שקל.

 

צעדים אלו, יחד עם יישום של מסקנות הרפורמה בנוגע למבנה משק החשמל וסוגיות רגולטוריות נוספות אמורים להעלות את החברה מחדש על דרך המלך ולאפשר לרשות החשמל לנצל את המעבר לשימוש בגז טבעי להפקת חשמל כדי להוריד החל מאפריל 2015 את תעריף החשמל, שעלה בשנים האחרונות בעקבות הפסקת הזרמת הגז מצרים.

 

אך נכון לעתה יישומה של התכנית מוטל בספק, בשל התנגדות ועד עובדי החברה לחלק מצעדי צמצום החוב המוצעים ולהצעות אחרות של צוות יוגב. בחודש האחרון ניהלו חברי הצוות משא ומתן אינטנסיבי עם נציגי הוועד, אשר התפוצץ לפני כשבוע וחצי. בעקבות פיצוץ המשא ומתן החל מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, לקדם צעדי התייעלות באופן חד צדדי, מה שנתן את האות לתחילת העיצומים מצד עובדי החברה.

 

האם תבוטל הטבת חשמל חינם?

עובדי החברה מתנגדים להצעה להנפיק 15% ממניות החברה, כמו גם להצעה למכור חלק מתחנת הכוח "אשכול" ליזמים פרטיים. התנגדויות נוספות נוגעות לתכנית ההתייעלות הפנימית שעליה המליץ צוות יוגב. המלצות הצוות כוללות הפחתה של כמות העובדים בחברה, העסקה של כל המנהלים מעל לדרגת סגן ראש אגף בחוזים אישיים, ביטול זכות הוועד לוטו על פיטורים ומינויים בחברה וביטול הטבת חשמל חינם והמרתה בתוספת לשכר שתעמוד על שווי השימוש הממוצע בחשמל של משק בית בישראל.

 

נכון לעתה, עובדי החברה מתנגדים לביטול הטבת חשמל חינם. מנגד, שר האוצר יאיר לפיד הודיע ליוגב בשבוע שעבר כי הוא לא יאשר כל רפורמה שלא תכלול ביטול של הטבת חשמל חינם. בנוסף, צוותי המשא ומתן של העובדים והאוצר לא הצליחו להגיע להסכמה בנוגע להיקף הפיצויים שיינתנו לעובדים שייצאו לפנסיה מוקדמת ולעובדים שיישארו, בתמורה להסכמתם לצעדי התייעלות.

 

המחלוקות סביב צעדי ההתייעלות וצמצום החוב של החברה, מונעים כרגע גם את יישומן של המלצות הצוות בנוגע להכנסת תחרות חופשית למשק החשמל, המלצות שבנוגע אליהן דווקא יש הסכמה בין החברה למשרד האוצר. מסקנות אלו כוללת הפרדה של משק החשמל בישראל ל-4 מקטעים: ייצור חשמל, הולכת חשמל, חלוקת חשמל לתחנות אספקה ואספקתו לצרכן הסופי.

 

במקטע הייצור, ממליץ הצוות לצמצם את חלקה של חברת החשמל בייצור מכ-91% כיום לכ-58% עד 2025. משמעות הצעד היא שחברת החשמל תצטרך להתחרות בתחנות כוח פרטיות וביצרנים פרטיים של חשמל סולארי שימכרו כולם חשמל לרשת ההולכה. רשת ההולכה עצמה תופקד בידי חברה נפרדת שתחליט ממי לקנות חשמל ותשלם בנוסף לכל יצרן סכום בסיסי על העמדת אנרגיה זמינה למכירה. תחנות הכוח של חברת החשמל יקבלו תשלום זמינות גבוה יותר, כדי להבטיח שבכל מקרה, אספקת החשמל לציבור לא תיפגע.

 

מרשת ההולכה יזרום החשמל למקטע חלוקת החשמל, שבו תשמור חברת החשמל על נתח של 90% מהשוק. יתרת השוק תהיה בידי גופים חיצוניים לחברת החשמל שיתאגדו לצורך רכישת חשמל במשותף, כמו קיבוצים ומושבים, קניונים, שדות תעופה, אזורי תעשייה וכו'. גופים אלה ימכרו חשמל לצרכניהם במחיר נמוך יותר מהמחיר המפוקח שייקבע לחברת החשמל.

 

המקטע האחרון של השוק, מקטע האספקה, יפתח לתחרות חופשית ויצרני החשמל יורשו להיכנס אליו גם כן. חלקם של היזמים הפרטיים במקטע האספקה לא יעלה על חלקם במקטע הייצור והם יימכרו חשמל במחיר חופשי שיתחרה במחיר המפוקח של חברת החשמל.

 

בשלב הראשוני, צופים כי עיקר התחרות תהיה מצד גורמים שיבקשו למכור חשמל לצרכנים גדולים, כמו מפעלים. בהמשך, כאשר תושלם העברת המשק כולו למונים חכמים שאינם מצריכים קריאת מונה פיזית ומאפשרים לנתח הרגלי צריכה לפי עונות השנה ושעות היממה, צופים כי ייכנסו גם גורמים פרטיים שימכרו חשמל לבתים.

 

פורום יצרני החשמל הפרטיים בגז טבעי מסר בתגובה: "המלצות וועדת יוגב יהיו בכייה לדורות שצרכן החשמל הישראלי יפגוש בכל חודש בחשבון החשמל שלו. לא זו בלבד שהמלצות הוועדה לא יתרמו להגברת התחרות לטובת הצרכן הישראלי אלא שהמלצותיה יביאו לחיסול כל סיכוי לתחרות אמתית. התוצאה של המלצות הוועדה תהיה שחברת החשמל תמשיך לשלוט בענף החשמל גם בעשור הקרוב.

 

"השליטה הזו תועיל רק לוועד עובדי חברת החשמל, וזאת גם לאחר שהציבור בישראלי ישלם את מיליארדי השקלים שוועדת יוגב מתכננת לשלם להם בדרכים שונות. על פי ההמלצות ובניגוד לכל הגיון של יצירת תחרות, חברת החשמל תהיה זו שתבנה הכי הרבה תחנות כוח בעשור הקרוב. הוועדה מעמידה לרשות חברת החשמל כלים שיאפשרו בפועל לדחוק את רגלי המתחרים הפוטנציאליים ואין ספק שהחברה ווועד העובדים שלה ינצלו כל הזדמנות כזו עד תום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
עובדי חברת החשמל מפגינים מחוץ לישיבת ההנהלה. יום ה' האחרון
צילום: מוטי קמחי
צילום: דודי ועקנין
ראש הצוות, מנהל רשות החברות הממשתיות - אורי יוגב
צילום: דודי ועקנין
מומלצים