שתף קטע נבחר

אושרה הגדלת הסיוע הממשלתי ליצואנים

חברי ועדת הכספים אישרו את תוכנית הסיוע המיוחדת להגברת הייצוא הישראלי למדינות מתפתחות ובעיקר לסין, שגיבש שר האוצר. הוועדה אישרה את הרחבת ערבויות המדינה ליצואנים שנפגעו קשות מהיחלשות השקל, ב-850 מיליון דולר

ועדת הכספים אישרה היום (ב') את בקשת שר האוצר להגדיל ב-850 מיליון דולר את מסגרת ערבויות המדינה המיועדת ליישום תוכנית סיוע מיוחדת וחדשה להגברת הייצוא הישראלי למדינות מתפתחות. הגדלת הערבות באה לשפר את יכולת היצואנים הישראלים להתחרות בשווקים הבינלאומיים, נוכח הקשיים איתם הם מתמודדים מול היבואנים במדינות היעד, בשעה כשהיקף ערבות המדינה ליצואן הוא שיקול מרכזי בהעדפתם.

 

יצוא - כתבות נוספות בנושא:

 

הוועדה אישרה 550 מיליון דולר נוספים למסגרת ערבויות המדינה שנותנת החברה הממשלתית לביטוח סיכוני סחר חוץ "אשרא", ועוד ערבות מדינה בסך 300 מיליון דולר לעסקאות שמבוטחות במגזר הפרטי לרבות האשראי שהבנקים שמעמידים ליבואן במדינת היעד את מימון ההוצאה לביטוח עסקת הייצוא מישראל.

 

 (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

השר לפיד הדגיש בבקשתו לוועדה כי תוכנית הסיוע שאושרה על ידו לאחרונה תאפשר גם למדינה לחתום על הרחבת ההסכם הפיננסי עם ממשלת סין, שנמצא על סף מיצוי. הסכם זה אמנם מהווה תשתית פורה לעסקאות ייצוא לסין ולמדינות נוספות באסיה. אבל נציגי התעשיינים ציינו כי הסיוע הוא עדיין "טיפה בים" של מתחריהם כמו משבדיה ופינלנד אשר נהנים כל אחד מגיבוי של ערבות מדינה בסך 15 מיליארד דולר.

 

יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה שלמה בר גילה כי רק בשנה האחרונה הפסידו התעשיינים הישראליים עסקאות בינלאומיות בהיקף של 4 מיליארד דולר מתוכן הפסד של מיליארד דולר לתעשיות ההיי-טק. זאת עקב מגבלות חוק הערבויות שקובע להן תקרה של 10% מתקציב המדינה, שגם בשיא תוכנית הסיוע היא תעמוד על כשליש מהערבויות שמעניקות מדינות סקנדינביה כגיבוי ליצואנים שלהן.

 

בר ציין כי מדובר בחוק משנת 1958 שהתקבל במציאות שעבר זמנה, שנה לאחר הקמת חברת "אשרא"המבטחת אשראי בעסקאות סחר חוץ לטווח בינוני וארוך. הביטוח הוא מפני אי תשלום של הקונה במדינת היעד מסיבות מסחריות ופוליטיות. ערבות המדינה מאפשרת לה חשיפה לסיכונים, אותם נמנע השוק הפרטי לקחת, ובכך היא תומכת בייצוא.

 

לעומתה, חברות ביטוח האשראי הפרטיות ביטחו עד כה רק עסקאות ייצוא לטווח קצר. תוכנית הסיוע החדשה נועדה לאפשר גם להן, בגיבוי המדינה, לקחת את הסיכון הגלום בביטוח לטווח בינוני וארוך, ובכך לחלוק את הסיכונים בין המדינה למגזר הפרטי. בביטוח האשראי הפרטי, המדינה תשפה את הבנק המלווה את העסקה במקרים שבהם העסקה הגיעה לחדלות פירעון בצד של היבואן הקונה.

 

שיפוי המדינה יינתן אם המבטח הפרטי לא שילם לבנק, מסיבה שאיננה מוצדקת, את תגמולי הביטוח בהתאם להתחייבויותיו בפוליסה. שר האוצר הדגיש בפנייתו לוועדת הכספים כי מודל זה יאפשר לבנקים להוזיל את עלויות מימון העסקאות ובכך לשפר את יכולת התחרות של היצואן הישראלי בשוק העולמי, לעומת מצבה הנוכחי.

 

עוד אמר השר כי הרחבת היקף הערבויות נעשית על פי המלצת ועדה ממשלתית שמינתה החשבת הכללית להתאמת הערבויות לפחות לשיעור הממוצע של הערבויות ביחס לתוצר במדינות ה-OECD. בוועדה ישבו נציגי האוצר, משרד הכלכלה והמועצה הלאומית לכלכלה. ההמלצות ניתנו לפני מספר חודשים.

 

תקרת הערבות לחברה הממשלתית "אשרא" עומדת היום על סך 2.15 מיליארד דולר שהם לפי נתוני האוצר 0.8% מהתוצר, לעומת השיעור הממוצע הקיים של 1.26% במדינות ה-OECD. לאחר האישור שנתנה הוועדה היום, לתוספת של 550 מיליון דולר, תגדל תקרת הערבות ל"אשרא" ל-2.7 מיליארד דולר כבר השנה.

 

עם זאת, יחד עם הקצאת הערבות החדשה למגזר הפרטי, בסך 300 מיליון שקל דולר, ועם הקצאות נוספות המתוכננות ל"אשרא" בשנים 2015/16 – בסך כ-800 מיליון דולר שיתחלקו בין תוכניות ביטוח שונות – תעלה תקרת הערבות הכוללת של המדינה ל-3.8 מיליארד ומשקלה ביחס לתוצר יגיע לממוצע הקיים של ה-OECD. אך לדברי התעשיינים, עם כל ברכתם לתוכנית האוצר, גם תקרה זו רחוקה מלהדביק את יתרון המתחרים הכבדים עליהם.


פורסם לראשונה 23/03/2014 21:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ערבויות המדינה יגדלו
צילום: רויטרס
מומלצים