שתף קטע נבחר

המפתח לשלום נמצא בסעודיה

הישראלים מכירים בכך ששלום אזורי הוא אסטרטגיה הגיונית לקידום האינטרסים המרכזיים של ישראל. לכן צריך לאמץ את יוזמת השלום הערבית

כאשר ארצות הברית מחפשת נוסחה להארכת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, זהו הרגע המתאים לקידום משא ומתן בגישה אזורית כדי להגדיל את הסיכוי להגיע להסכם בר קיימא.

 

בדיוק השבוע לפני 12 שנים אימצה הליגה הערבית את יוזמת השלום הערבית שהוצגה לראשונה על ידי סעודיה, והציגה את המשוואה - כינון יחסים נורמליים בין ישראל והעולם הערבי במסגרת שלום ישראלי ערבי כולל. היוזמה, שאושרה על ידי 57 מדינות ערב, ראויה לציון בקנה המידה שלה, בהיקפה ובהזדמנות הטמונה בה. עם זאת, עד היום נותרה בגדר הבטחה שתתממש רק עם חתימתו של הסכם השלום ולא כתוכנית פעולה להשגתו. זה צריך להשתנות.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

טרור עד הגג בחברון / נריה ארנון

בוגי צודק / שאול רוזנפלד

 

מאז יצא מזכיר המדינה ג'ון קרי למסעו הבלתי נלאה בשדה הדיפלומטיה הישראלית הערבית, הוא שאף לגייס את תמיכת העולם הערבי. בעידודו הציגה הליגה הערבית באפריל 2013 את רעיון חילופי השטחים כתיקון של יוזמת השלום הערבית המקורית, ובכך אותתה כי תנאי ההצעה היו גמישים וכי מדינות ערב שואפות להגיע לפתרון פרגמטי. בהמשך הדרך, ביולי 2013, העניקו מדינות ערב את הגיבוי הפוליטי לנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן לחזור לשולחן המשא ומתן ובכך איפשרו את התנעת המשא ומתן.

 

אם תהיה נכונות מצד הערבים לדבר עם ישראל, לבנות בצורה הדדית צעדים בוני אמון ולקיים דיאלוג אזורי על האינטרסים המשותפים ועל הסכם השלום העתידי, יהיה זה מהלך שישנה את כללי המשחק באזור ויתרום תרומה משמעותית ביותר לתהליך השלום.

 

מעולם לא היו לישראל ולמדינות ערב תמריצים כל כך ברורים לעבוד יחד על עתיד האזור. האינטרסים המשותפים בנוגע לאיום הנשקף מאיראן ושלוחותיה אינם עוד בגדר סוד. לישראל ולמדינות ערב המובילות יש גם דאגה משותפת מחדירה ומהשתלטות של גורמי אל-קאעידה בסיני ובסוריה. במקביל, יש פוטנציאל אדיר לקשרים הכלכליים בין ישראל והאזור כולו ובמיוחד מדינות המפרץ. כדי לנצל את ההזדמנויות הללו צריכה ארצות הברית - מיד עם התחלת ביקורו של הנשיא אובמה בסעודיה השבוע - לעבוד עם כל הצדדים על מנת להבטיח שהמשך המשא ומתן הישראלי-פלסטיני יתניע במקביל תהליך אזורי.

 

התנעת ערוץ לדיאלוג אזורי במקביל לערוץ הישראלי-פלסטיני תשפר את האמון של הישראלים ושל הפלסטינים במשא ומתן. לנשיא אבו מאזן תהיה יכולת גדולה יותר לקבל החלטות בנושאים הרגישים לאזור כולו יותר כמו בנושא הפליטים וירושלים. קיומו של מסלול אזורי יאותת לראש הממשלה בנימין נתניהו ולציבור בישראל כי המשא ומתן אכן רציני וידגיש את היתרונות המוחשיים של הסכם.

 

ישראל ומדינות ערב יכולות להתניע דיאלוג על היוזמה הערבית, להמשיך ולדון על תחומים אפשריים לשיתוף פעולה כלכלי ועסקי, ולבחון יחד פתרונות לסוגיות הביטחוניות המדאיגות אותן. שימוש חכם בדיפלומטיה ציבורית יספק לנשיא עבאס תמיכה קריטית, ובמקביל ישכנע את המנהיגים והציבור בישראל שיש הזדמנות היסטורית באופק. כך יוכלו המנהיגים בישראל להכין את הציבור הישראלי לפשרות הקריטיות והכואבות הנדרשות בהסכם עם הפלסטינים ובמקביל להראות לישראלים שיש באופק יתרונות ברורים באזור.

 

בנאומו בכנס איפא"ק האחרון בוושינגטון העלה על נס ראש הממשלה בנימין נתניהו את הפוטנציאל הטמון בהסכם שלום בין ישראל לפלסטינים "לפתוח את האפשרות ליצירת קשרים רשמיים בין ישראל למדינות מובילות בעולם הערבי". נתניהו לא לבד. סקר שנערך לאחרונה בהזמנת "ישראל יוזמת" הצביע אמנם על כך שיותר משני שלישים מהציבור בישראל אינו מאמין שהפלסטינים רוצים לסיים את הסכסוך, אך 75 אחוזים מהישראלים תומכים בהסכם שלום שיבוסס על מסגרת יוזמת השלום הערבית. כמו כן, הם יתמכו בראש הממשלה נתניהו אם יפעל להשגת במסגרת עסקת חבילה אזורית שתביא לקץ הסכסוך הישראלי ערבי.  

 

הישראלים ספקנים וזהירים, אבל הם יותר ויותר פרגמטיים, ומכירים בכך שהתפישה של שלום אזורי היא אסטרטגיה הגיונית לקידום האינטרסים המרכזיים של ישראל. מזכיר המדינה קרי מבין ששילוב מרכיב אזורי אסטרטגי לתוך המשא ומתן - שהיה חסר במשא ומתן בעבר - יהיה בעל ערך רב. אולם לשם כך נדרשת מנהיגות מכל הצדדים.

 

אנו מודעים לחלוטין לאתגרים שבמעלה הדרך, במיוחד לאור הקולות שנשמעו השבוע בוועידת הליגה הערבית בכווית. אבל נדרשת דינמיקה אזורית אחרת כדי לקדם אינטרסים משותפים בתקופה קריטית כל כך לעתיד המזרח התיכון.

 

ישראל צריכה לאמץ את יוזמת השלום הערבית בשל הפוטנציאל הטמון בה, ומדינות ערב צריכות להסכים למעורבות פעילה בדיאלוג אזורי עם ישראל על אינטרסים משותפים ושלום עתידי. כאשר הנשיא אובמה מבקר בערב הסעודית השבוע, טוב יעשה אם ידאג להעביר את המסר הזה ולוודא שקולו נשמע מריאד ועד ירושלים.

 

צ'רלס ברונפמן הוא יו"ר המועצה המייעצת של ה-IPF (הפורום למדיניות ישראל). יובל רבין הוא מייסד-שותף של "ישראל יוזמת" - יוזמת השלום הישראלית.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים