שתף קטע נבחר

שלושה צעדים להורדת מחירי המים

ביטול תאגידי המים, ביטול המע"מ והדממת חלק ממתקני ההתפלה יובילו לירידה של 25-30 אחוז במחירי המים. כך זה יעבוד

בוועידה הלאומית לאנרגיה שהתקיימה בתחילת החודש עמד שר האנרגיה והמים סילבן שלום על מחויבותו להפחית את מחירי המים ואף דיווח על הקמת ועדה מיוחדת שתבחן דרכים להורדת התעריפים.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

סקר: הרכבת לאילת עלולה לפגוע בתיירות

חוות "החשמל הכשר" תפונה ממרכז בני ברק

כשתפוזים יצייצו בטוויטר

100 מיליון שקל להסדרת הפסולת במגזר הערבי

 

העלאת מחירי המים היא כמעט כולה תוצאה של החלטות ממשלתיות. לאור העובדה שתחזיות צריכת המים שהיוו בסיס להחלטות אלה התבדו, יש בידי השר להוריד את תעריף המים בסדרי גודל של 25-30 אחוז. לשם הורדת התעריפים יש לבצע שלושה צעדים.

 

ביטול תאגידי המים

משרד האוצר הקים את תאגידי המים במטרה להפריט את מערכת המים העירונית. אורי יוגב שהיה בעבר יועץ כלכלי לראש הממשלה, מנכ"ל האוצר ובין התומכים הנלהבים של הפרטת משק המים ניסח את הדברים במלים אלה: "הפרטת משק המים היא תהליך בלתי נמנע. חברות שמספקות שירות דוגמת זה של מקורות הופרטו בכל העולם. זה תהליך בלתי נמנע. אין זה תהליך של עמדה, אלא תהליך שקורה".

 

ביטול התאגידים יקטין את ההוצאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ביטול התאגידים יקטין את ההוצאות(צילום: shutterstock)

 

יוגב הוסיף כי ההפרטה של חברת המים הלאומית אינה רעה בהכרח. לדבריו, אפילו טבעי שטייקונים ישתלטו על הענף, וכי זה "דינו של עולם". דברי יוגב אינם מקובלים אף במדינות קפיטליסטיות. היום כ-90 אחוז מהמים המסופקים לערים בעולם הם בבעלות ציבורית ולא פרטית. מבחינה כלכלית ביטול התאגידים יקטין את ההוצאות על התפעול השוטף ועל הוצאות מימון הוניות שלא היו קיימות לפני הקמתם של התאגידים.

 

ביטול המע"מ על המים

לפני הקמת תאגידי המים, לא הוטל מע"מ על מים. בארה"ב, בריטניה ואוסטרליה אין מע"מ או מס אחר על מי אספקה. באירופה מטילים מע"מ על מים, אולם עקב הרגישות המיוחדת לגבי מים שיעורי המע"מ במקרים רבים נמוכים מהמע"מ הרגיל. בהולנד,

למשל, המע"מ על המים הוא 6 אחוז לעומת שיעור כללי של 21 אחוז ובגרמניה 7 אחוז במקום 19 אחוז. בהתחשב בשיעור העוני בישראל, אין כל הצדקה שיוטל מס רגרסיבי זה על מים.

 

הדממת חלק ממתקני התפלה

בשנת 2012 צריכת המים של המגזר הביתי עמדה על זו שנרשמה ב-1997. כמו כן, עקב השימוש המוגדל במי ביוב בחקלאות, בין 1997 ל-2013 הצריכה של מים באיכות מי שתייה בישראל ירדה ב-378 מליון מ"ק. כמות זו שווה לתפוקה של שני מתקני התפלה.

 

היווצרות של עודפי מים מותפלים התרחשה גם באוסטרליה. אם השר שלום באמת מתכוון להוריד את יוקר המחיה, עליו להטות אוזן לשר המים האוסטרלי פטר וואלש שאמר: "תמיד אמרנו שמים מותפלים הם מים שאנו מספקים כאשר אין ברירה אחרת וזה לא אחראי ולא צודק להכריח את אזרחי המדינה לשלם עבור מים מותפלים מיותרים".

 

סיכום 

ביטול תאגידי המים והמע"מ והדממה של 50% מהתפוקה של מים מותפלים יש בהם כדי להוריד את מחירי המים בכרבע. כמו כן, יש בצעדים אלה כדי לחבר את ישראל להלך הרוח במדינות ה- OECD כגון גרמניה שבה 82 אחוז מתנגדים להפרטת משק המים, איטליה שבה יותר מ-95 אחוז הצביעו נגד הצעת ממשלת ברלוסקוני להפריט את משקי המים העירוניים, ולהולנד שבה לפי חוק 100 אחוז ממי האספקה חייבים להיות מסופקים על ידי חברות שהן בבעלות ציבורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין הצדקה למע"מ על מים
צילום: shutterstock
מומלצים