שתף קטע נבחר

ההתחממות הגלובלית תצית אש מלחמות?

מילא שהקרחונים נמסים ושהאוקיינוס מאיים להציף אותנו. דו"ח חדש מעלה חשש שטרם דובר בו: הטמפרטורות המטפסות יחריפו עימותים בין מדינות

דו"ח שיפרסם מחר (יום ב') צוות מומחי אקלים של האו"ם, יקשור לראשונה את ההתחממות הגלובלית לנקודת רתיחה אחרת - זו של הסכסוכים הבינלאומיים. מדענים בכירים אומרים כי שינויי האקלים יסבכו ויחמירו את הבעיות הביטחוניות שאיתן מתמודד העולם כיום, כמו למשל מלחמות אזרחים, עימותים בין מדינות ופליטים.

 

עוד חדשות מהעולם :

בצורת עלולה להגביר מתיחות ולהחריף סכסוכים. יובש באמזונס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בצורת עלולה להגביר מתיחות ולהחריף סכסוכים. יובש באמזונס(צילום: רויטרס)

המומחים אינם קובעים כי ההתחממות הגלובלית תוביל לאלימות, אבל הם כן קובעים שהיא תהיה גורם נוסף שיהפוך את העניינים למסוכנים עוד יותר. מאבקים על משאבים כמו מים ואנרגיה, רעב ומזג אוויר קיצוני יערערו עוד יותר את היציבות בעולם לפי הדו"ח של "הצוות הבין ממשלתי להתמודדות עם שינויי האקלים".

 

לפי העורך הראשי של הדו"ח, כריס פילד, מדובר בשינוי גדול לעומת המצב לפני שבע שנים, אז עסקה קבוצת המומחים באופן שבו ההתחממות הגלובלית משפיעה על כדור הארץ עצמו. בדו"ח שהועבר למנהיגים פוליטיים בתחילת 2007 לא הוזכרו עניינים ביטחוניים אך מאז חלה התקדמות במחקר. "יש די עשן כדי ללמד שאנחנו באמת צריכים להקדיש לזה תשומת לב", אומר ג'ף דבלקו, פרופסור לביטחון ואיכות הסביבה באוניברסיטת אוהיו, אחד הכותבים הראשיים של הפרק העוסק בביטחון ובשינויי האקלים בדו"ח החדש.

פליטים נמלטים מסוריה לירדן ()
פליטים נמלטים מסוריה לירדן

בשבע השנים האחרונות חוקרים בתחום מדעי החברה מצאו קשרים רבים יותר בין אקלים לסכסוכים, ובדו"ח המלא יש הפניות למאות מחקרים בנושא.

 

בדו"ח שפרסם מוקדם יותר החודש משרד ההגנה האמריקני הוא כינה את שינוי האקלים "מכפיל איומים", המגדיל את הסיכוי לעוני, חוסר יציבות פוליטית ומתח חברתי ברחבי העולם. לפי הפנטגון, ההתחממות הגלובלית תוליד בעיות חדשות, אבל גם תספק למדינות הזדמנויות חדשות בכל הקשור למשאבים ולנתיבי שיט באזורים כמו הקוטב הצפוני, שם הקרח הולך ונמס.

שטח אש בחבל דרפור שבסודן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שטח אש בחבל דרפור שבסודן(צילום: רויטרס)
 

אחרי דו"ח המומחים מ-2007 כתב מזכ"ל האו"ם באן קי-מון כי לצד סיבות אחרות, הסכסוך בחבל דרפור במערב סודן "החל כמשבר אקולוגי,

והתעורר לפחות חלקית בגלל שינויי האקלים". בדו"ח החדש מפחיתים המומחים במשמעות ההתחממות הגלובלית בכל הקשור לעימות המזוין הזה, ואומרים כי לנושאים אחרים הייתה השפעה הרבה יותר גדולה. עם זאת, בדו"ח כן נכתב שיש "דאגה משותפת מוצדקת" מהאפשרות ששינויי האקלים יגבירו את הסכנה ללחימה בנסיבות דומות.

 

"אם אתם חושבים שקשה לחזות ירידת משקעים בנקודה מסוימת על פני כדור הארץ 100 שנים מעכשיו, הרי שאפילו קשה יותר לחזות יציבות חברתית", אומר ג'ף סברינגהאוס, מדען לענייני אקלים שלא לקח חלק בכתיבת הדו"ח. "זה כמובן הולך להיות שנוי במחלוקת, אבל הדבר החשוב ביותר הוא שהולכים לדבר על זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
מאות מחקרים מצביעים על הקשר בין אקלים לסכסוכים
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים