שתף קטע נבחר

האג פסק: יפן תפסיק את ציד הלווייתנים

בית הדין הבינלאומי הכריע בתביעה שהגישה אוסטרליה: ציד הלווייתנים השנתי שבמסגרתו נהרגו 3,600 אינו למטרות מחקר, כפי שטוענת טוקיו

תוכנית ציד הלווייתנים של יפן ליד אנטרקטיקה אינה למטרות מחקר - כך קבע היום (יום ב') בית הדין הבינלאומי בהאג. בית המשפט של האו"ם הסכים עם תביעת אוסטרליה לפיה טוקיו לא יכולה להמשיך להנפיק אישורים לציד הלווייתנים השנתי.

 

עוד חדשות בעולם:

התחזקות לימין הקיצוני: הולנד ישנה הקבינט

דו"ח האקלים מנבא: סכסוכים, רעב ושיטפונות

פקיסטן: הנשיא לשעבר נאשם בבגידה חמורה

 

אוסטרליה, שהניחה את הסוגיה לפתח בית הדין הבינלאומי ב-2010, טענה כי הכרזת יפן לפיה היא מבצעת מחקר מדעי היא בגדר עלה תאנה שאמור להצדיק את העובדה כי היא עושה זאת לצרכים מסחריים. "יפן צריכה להפסיק להנפיק את רישיונות הציד שניתנו במסגרת התוכנית המחקרית שלה", הכריז השופט פיטר טומקה מסלובקיה. "תוכנית המחקר JARPA II פועלת מאז 2005 ובמסגרתה נהרגו 3,600 לווייתני מינקי, אולם המידע המדעי שהופץ ממנה מוגבל ביותר", אמר.

לווייתנים על סיפון ספינת ציד (צילום: AP) (צילום: AP)
לווייתנים על סיפון ספינת ציד(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

דובר משרד החוץ היפני, נוריוקי שיקטה, אמר לעיתונאים כי ארצו "מאוכזבת עמוקות" מההחלטה. אך "כמדינה שמכבדת את שלטון החוק... וכאחראית בחלקה לגורל הקהילה הגלובלית - יפן תכבד את פסיקת בית המשפט".

 

יפן טוענת כי מטרת המחקר שהחל ב-1987 היא להראות כי ציד מסחרי של לווייתנים הוא צורך סביבתי, אך השאלה העולה מהסוגיה היא - האם הוא צורך כלכלי? תוכנית המחקר החלה שנה אחרי שנכנס לתוקף האיסור הבינלאומי על ציד מסחרי. יפן היא אחת המדינות היחידות, חוץ מנורבגיה ואיסלנד, שממשיכה לצוד לווייתנים למרות האיסור. פעילים מהארגון "סי שפרד" מנסים מדי פעם לחסום את הציידים על ידי פריסת חבלים במים כדי לגרום נזק למדחפים של הספינות שלהם וכן על ידי השלכת פצצות עשן לכלי השיט.

התוכנית הממשלתית של יפן המממנת את תוכנית הציד שוקעת בחובות ועומדת בפני שיפוץ ענק ויקר של ספינת האם בת 27 השנים שלה, "נישין מארו". "חידוש הציד המסחרי של הלווייתנים אינו אופציה ריאלית יותר כשהמטרה הפכה לתירוץ עלוב של ציד מחקרי", אמר בשבוע שעבר איאקו אוקובו, חוקרי ימי מאוניברסיטת טוקאי. "משתמשים בתוכנית לאינטרסים מוסווים".  

לא למטרות מחקר (צילום: AP) (צילום: AP)
לא למטרות מחקר(צילום: AP)

הצרכנים כבר לא מעוניינים (צילום: AP) (צילום: AP)
הצרכנים כבר לא מעוניינים(צילום: AP)

ספינה יפנית חוסמת ספינת מחאה של פעילים למען בע"ח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספינה יפנית חוסמת ספינת מחאה של פעילים למען בע"ח(צילום: רויטרס)

בשר הלווייתנים שאינו ל"מטרות מחקר" נמכר כמזון ביפן. אולם לאחרונה הצרכנים היפנים פשוט איבדו את התיאבון לבשר לווייתנים. כמות הבשר שהצטברה בשל חוסר בקונים הוכפלה במהלך העשור האחרון. במקפיאים ביפן יושבות חתיכות בשר של כ-2,300 לווייתנים מזן מינקי, אף שהציידים עדיין מתכננים לצוד 1,300 לווייתנים מדי שנה.

 

לפי נתונים של איגוד הדייגים, הכמות של הלווייתנים מצטברת במקפיאים בנמלים המרכזיים ביפן והיא עמדה על כ-4,600 טונות עד סוף 2012 לעומת 2,500 טונות שהצטברו בנמלים ב-2002.

 

המכון לחקר לווייתנים, ארגון ללא מטרות רווח שמפוקח על ידי הממשלה שמנהלת

את התוכנית, הרוויח 2 מיליארד יין (20 מיליון דולר) ממכירות בשר לווייתנים בשנה שעברה, לעומת 7 מיליארד יין (70 מיליארד דולר) ב-2004.

 

משרד החקלאות והדיג הודה לאחרונה כי השתמש בקרן שהוקמה לנזקי הצונאמי ורעידת האדמה שאירעו ב-2011 כדי לשלם את חובות עסקי הלווייתנים. המשרד אמר כי העביר 2.3 מיליארד יין (23 מיליון דולר) מהקרן לתוכנית הציד, צעד שהוביל לכעס ציבורי.

 

החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג עשויה להביא לצמצום דרסטי בכמות הלווייתנים שיפן תצוד. מסאיוקי קומצו, גורם רשמי באיגוד הדייגים ששימש כמתווך בשיחות הבינלאומיות טוען כי הציד חוקי תחת החוק הבינלאומי. "לא מדובר פה בלווייתנים אלא בזכויות טריטוריאליות", אמר. "האוקיינוס הדרומי הוא ים פתוח וכולם יכולים לנצל את המשאבים העשירים שלו. אין צורך בעימות בין מדינות עליו"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לווייתנים מסוג מינק על סיפון ספינת ציד
צילום: AP
מומלצים