שתף קטע נבחר

עסקת פולארד לפני פיצוץ: 'המו"מ נוטה למות'

בכירים אמריקנים סבורים כי אבו מאזן לא מנסה להביא לקץ השיחות, אחרים טוענים כי החלטת קרי לא לשוב לארץ משקפת את קוצר הרוח הגובר בממשל. שגריר ארה"ב בעבר: "ארה"ב רק מנסה למנוע מהקריסה להוביל לאלימות"

אתמול בצהריים (ג') נראתה העסקה הגדולה על סף השגה, אבל במקום הארכת המשא ומתן, שחרור מאות פלסטינים ושחרורו של ג'ונתן פולארד - כעת המו"מ המדיני נראה לקראת פיצוץ. תגובתו של מזכיר המדינה ג'ון קרי - ביטול חזרתו לאזור ופגישתו עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לאחר שזה חתם על 15 אמנות בינלאומיות לקראת הצטרפות לאו"ם - מראה את עומק התסכול האמריקני.

 

 

חבר הוועד הפועל של אש"ף, ואסל אבו יוסף, אמר הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי בין ההסכמים החשובים שעליהם חתם יו"ר הרשות נכללים הסכם ז'נבה הרביעי בעניין ההגנה על אזרחים, הסכם להסדרת יחסי הסגל הדיפלומטי, אמנת זכויות האדם, אמנת זכויות האישה והסכם למאבק בשחיתות.

 

גורם אמריקני בכיר אמר ל"ניו יורק טיימס" כי החלטתו של קרי לא לשוב למזרח התיכון משקפת את קוצר הרוח הגובר בבית הלבן, שסבור כי ניסיונות התיווך שלו מיצו את עצמם, וכי שני הצדדים צריכים לעבוד יחדיו כדי לצאת מהמבוי הסתום הנוכחי. גורמים אמריקנים אחרים, עם זאת, טענו כי הפלסטינים מנסים להשתמש במנוף לחץ מול ישראל, ולא מנסים להביא לקץ השיחות. אבו מאזן, הם ציינו, לא פנה לבית הדין הבינלאומי בהאג, צעד שממנו ישראל חוששת יותר מכל. בישראל, בינתיים, שומרים על שתיקה לאחר המהלך האחרון של אבו מאזן. בלשכת ראש הממשלה סירבו לדון בכך, או לומר כיצד צעד זה ישפיע על העסקה שהתגבשה.

 

נתניהו ואבו מאזן. "החל משחק ההאשמות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואבו מאזן. "החל משחק ההאשמות"(צילום: רויטרס)

דן קרצר, לשעבר שגריר ארצות הברית בישראל, אמר: "כל הסימנים הם שהמשא ומתן נוטה למות. אנחנו עכשיו בתוכנית ב', שיש לה שני חלקים - משחק ההאשמות, שכבר התחיל; וניסיון של הרגע האחרון על ידי ארצות הברית למנוע מהקריסה להוביל לאלימות".  

 

על פי העסקה, שכעת נראה כי היא והמשא ומתן כולו על סף קריסה, ישראל הייתה אמורה לבצע את הפעימה הרביעית ולשחרר 26 רוצחים, בהם ערבים-ישראלים. בהמשך היא הייתה אמורה לשחרר 400 אסירים נוספים, ללא דם על הידיים. נתניהו לא היה מודיע על הקפאת בנייה מעבר לקו הירוק, אבל פרט למזרח ירושלים ולמוסדות, הייתה מתרחשת למעשה הקפאה. מנגד, הפלסטינים היו אמורים להסכים להמשך השיחות המדיניות לפחות עד 2015, וארצות הברית הייתה משחררת את פולארד, שכלוא מאז 1985 על ריגול לישראל.

 

התמוטטות רשמית של השיחות, שארה"ב עדיין טוענת שלא התרחשה, תהווה המשך לכישלונות מדיניות החוץ של אובמה בקדנציה השנייה שלו. המתיחות מול רוסיה הגיעה לשיאים חדשים לאחר סיפוח חצי האי קרים, וגם הניסיון להביא להפסקת אש בסוריה לא עלה יפה.

 

קלף מיקוח לזמן קצוב

לדברי גורמים רשמיים, אובמה היה בקשר רציף עם קרי בזמן שהשניים היו באירופה בשבוע שעבר, ובמהלך מסעות קרי השבוע. הנשיא דחה את הבקשות הישראליות הקודמות לשחרור פולארד, אבל רצה לגבות את קרי, שמנסה באופן בלתי פוסק להחיות את תהליך השלום. קרי טוען כי שימוש בפולארד כקלף מיקוח יהיה יעיל יותר כעת, עקב העובדה שמ-2015 ניתן יהיה לתת לו חנינה.

 

בארצות הברית היו לא מעט מתנגדים לשחרור פולארד. ארון מילר, מבכירי "צוות השלום" האמריקני תחת הנשיאים ביל קלינטון וג'ורג' בוש, היה אחד המתנגדים. "שחרור פולארד, בקונטקסט הנוכחי של המשא ומתן, הוא מדיניות שגויה. זה משקף את החולשה ואת הייאוש של הממשל", צוטט מילר ב"וול סטריט ג'ורנל". 

פולארד. "שחרורו הוא מדיניות שגויה" (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פולארד. "שחרורו הוא מדיניות שגויה"(צילום: איי פי)

יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים האמריקני, מייק רוג'רס הרפובליקני, אמר כי שחרורו של ג'ונתן פולארד הוא "טעות חמורה", אשר "שולחת מסר נורא". בראיון ב-MSNBC אמר רוג'רס כי כל תוכנית לשחרר את המרגל הישראלי כדי להאיץ את שיחות השלום היא "צרה אמיתית".

 

גם מבית יש לאובמה אופוזיציה, אם בסופו של דבר ישחרר את פולארד. "בחנתי את הנושא מקרוב במשך שנים, וקשה לי לראות כיצד שחרור פולארד יקדם את המשא ומתן המדיני", אמרה הסנאטורית הדמוקרטית היהודייה דיאן פיינשטיין, יו"ר ועדת המודיעין. "זה דבר אחד לשקול לשחררו אחרי שהושג הסכם, וזה דבר אחר לדון בכך לפני שזה קרה".

 

מתווה אין, אבל בימין כבר מתנגדים

בינתיים שני הצדדים פועלים בחוסר התלהבות בולט לקראת המשך המו"מ. כבר אתמול חתם יו"ר הרשות אבו מאזן על 15 אמנות בינלאומיות לקראת הצטרפות למוסדות האו"ם והכריז בנאום ברמאללה: "אם ישראל לא תשחרר אסירים נפנה לאו"ם.

כל מה שאנחנו רואים זה סחבת, סחבת ועוד סחבת. לא היה לנו מנוס מכך. הממשלה הישראלית הייתה אמורה להתכנס כדי להכריע על הפעימה הרביעית, אך היא לא עשתה זאת".

 

בישראל, עוד לפני שהוצג מתווה רשמי ליוזמה, כבר הביעו גורמים באגף הימני של הקואליציה התנגדות לשחרור מחבלים והקפאת בנייה - גם במחיר של שחרור פולארד. השרים ישראל כץ ויאיר שמיר, סגני השרים זאב אלקין ודני דנון, וכן יו"ר הקואליציה יריב לוין הודיעו שמדובר בקו אדום מבחינתם. גם השרים עוזי לנדאו וגלעד ארדן נוטים להתנגד לשחרור נוסף של מחבלים.

 

בבית היהודי שומרים בינתיים על שתיקה ומחכים לעדכון לגבי מתווה העסקה. כך או אחרת, לפנות בוקר הגיעו כוחות מג"ב וצה"ל ליישוב יצהר שבשומרון והרסו מבנים לא חוקיים. בפעילות נהרסו שלושה מבני עץ לא מאוכלסים ופונו שתי מכליות. ממשמר הגבול נמסר כי הפעילות עברה ללא אירועים חריגים.

 

בעיתון אל-חיאת דווח הבוקר שהפלסטינים ביקשו לשנות את ההצעה של קרי כך שתכלול 1,000 אסירים שהם יבחרו, ובהם מרואן ברגותי ואחמד סעדאת. גורמים פלסטיניים סיפרו לעיתון הסעודי "אל-ווטן" שבנוסף לשחרור אסירים והקפאת התנחלויות דורשת הרשות גם פתיחה מחדש של מוסדות אש"ף במזרח ירושלים, הפסקת המעצרים והרס הבתים, והגדרה מחדש של אזורי C הנמצאים בשליטה ישראלית לאזורי A ו-B. בנוסף הם דורשים שיהיו ערובות לכך שהמשא ומתן יסתיים בסוף השנה הנוכחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קרי. "קוצר רוח גובר בממשל"
צילום: AFP
מומלצים