שתף קטע נבחר

פחות שעת היסטוריה: "ישראל יורדת כיתה"

מנהלים רבים בחרו לוותר על השעה השביעית של לימודי ההיסטוריה. המורים מצביעים על ההשלכות: "גם ככה לא מספיקים את החומר. איך נלמד ערכים?"

לימודי ההיסטוריה מצטמצמים והמורים חוששים לעתיד המקצוע: מנהלי תיכון ברחבי הארץ בחרו לקצץ החל מהשנה הבאה שעת לימוד בהיסטוריה, כפי שמתירה להם רפורמת "ישראל עולה כיתה". כך נודע ל-ynet. "המשמעות עבורנו קשה", כתבה למורים ד"ר אורנה כץ-אתר, המפקחת על המקצוע, "קצרה ידי מלהושיע".

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

החל משנת 2007, תלמידי ישראל למדו היסטוריה שבע שעות שבועיות - שלוש שעות שבועיות בכיתה י', 3 שעות שבועיות בכיתה י"א ושעה נוספת ללימוד השואה. החל משנת הלימודים הקרובה, הרפורמה של פירון מעניקה למנהלים את החופש לבחור אם לבטל את השעה השביעית, שהוקצתה ללימודי השואה.

 

על פי הרפורמה, לא יתקיימו בחינות בגרות בכיתה י' והתלמידים ייגשו לבחינת הבגרות בהיסטוריה בכיתה י"א בלבד. עוד הוחלט כי התלמידים ייגשו לבגרות על 70 אחוז מהחומר הנלמד ועבור 30 אחוז הנותרים יגישו עבודת חקר. "מנהלים שירצו בכך ויהיו בעלי מודעות מספקת ימשיכו ויקצו שבע שעות שבועיות ואף יותר, אך רבים אחרים יקצצו את מכסת השעות למינימום ההכרחי בלבד", כתבה כץ-אתר, שציינה כי מורים רבים סיפרו לה שמנהליהם הודיעו כי החליטו לקצץ את אותה שעה שביעית.

הפגנת מורים להיסטוריה, ארכיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת מורים להיסטוריה, ארכיון(צילום: מוטי קמחי)
 

מורה מצפון הארץ סיפרה ל-ynet: "אני רכזת המקצוע והשבוע ניגש אליי מנהל בית הספר ואמר לי שהחל מהשנה הבאה נלמד שש שעות ולא שבע. את אותה שעה נוספת קיבלנו לאחר דיונים קדחתניים בוועדת החינוך של הכנסת". אותה מורה הוסיפה ואמרה: "זה חמור מאוד. לא מדובר בעוד מקצוע טכני, מדובר במקצוע שעוסק בגיבוש הזהות שלנו ושל הילדים שלנו. בתור מורה להיסטוריה ומרכזת אני מאוד מודאגת. שעות הלימוד של המקצוע הולכות ומצטמצמות במקום שיקרה בדיוק ההיפך".

 

"שקיעתם של מקצועות הרוח בישראל"

מורה אחר מאזור השרון סיפר דברים דומים: "הרכז של המקצוע בבית הספר הודיע לי על כך השבוע. זה פשוט בלתי אפשרי, אנחנו גם ככה לא מספיקים את החומר וכבר היום אנחנו מגיעים לבית הספר בחופשות ועושים תגבורים לתלמידים לקראת הבחינות. ההשלכות של ההחלטה הזו תהיינה חמורות מאוד". לדבריו, "אנשים חושבים שאפשר לפגוע במקצועות הרוח ביתר קלות. זה בסדר שמשרד החינוך נותן אוטונומיה למנהלים, אבל ברגע שמבטלים את ההחרגה של המקצוע, המנהלים מבינים שהמקצועות הללו הם לא פרות קדושות כמו מתמטיקה ואנגלית, והתלמידים סופגים את זה".

 

שרון סייג, מורה להיסטוריה מהשפלה ומוביל המאבק, הוסיף: "לאחר הבטחות חוזרות ונשנות להעלות במסגרת הרפורמה את מספר השעות במקצוע ההיסטוריה ושמעמד המקצוע יישמר ואף יחוזק, התבשרנו לאחרונה על ההיפך הגמור, בניגוד להבטחות מפורשות של השר בעצמו.

 

"אנחנו ציבור המורים מרגישים עצב רב לנוכח מדיניות המשרד וחשים שזוהי תחילת הסוף של מעמד המקצועות הללו. ננסה בכל כוחנו לשנות את המדיניות הזו, כי היא נושאת בחובה את שקיעתם של מקצועות הרוח בישראל. כיצד בשש שעות בלבד נוכל ללמד ערכים? להכין עבודות חקר? ולעמוד בכל רשימת הנושאים?".

 

מורה נוסף אמר: "זה לא ישראל עולה כיתה, אלא ישראל יורדת כיתה. למידה משמעותית לא מתיישבת עם הקיצוץ הזה. איך אפשר ללמד באופן משמעותי אם יורידו שעות? ישנם תלמידים שלא יהיו מסוגלים להכיל את כמויות החומר שעליהם יבחנו בכיתה י"א וזה יפגע בהם".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לא הושת כל קיצוץ מצד המשרד, התקציב מועבר כסדרו כפי שהועבר בשנים עברו. חלוקת השעות בכל בית ספר תיעשה על ידי מנהלי בתי הספר, בהתאם לשיקול דעתם המקצועי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת מורים להיסטוריה, אוקטובר 2013
צילום: מוטי קמחי
מומלצים