שתף קטע נבחר

תלבשו פסים: למה לובשת הזברה פיג'מה?

לא הסוואה ולא על מנת לבלבל טורפים: מחקר אמריקני מאשר - הזברה מפוספסת כדי להרחיק זבובים. ומדוע כדאי לקנות חולצות עם פסים דקים?

מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה? עכשיו, כולכם יודעים. מחקר חדש מאשר מחקר קודם, ולפיו הפסים של הזברה נועדו לא להסוואה אלא להרחיק ממנה זבובים נושאי מחלות. המחקר, שנוהל על ידי צוות מדענים מאוניברסיטת קליפורניה בארצות הברית, חושף גם את ההשלכות על בני האדם.

 

לכתבה ניתן להגיב רק באמצעות ערוץ הטוויטר של ynet . ציוצים נבחרים יפורסמו בכתבה. צייצו: ynetdesk@ ואז את תגובתכם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

במשך מאות שנים שאלו את עצמם מדענים מדוע הזברה מפוספסת. על פי המחקר, שפורסם במגזין Nature Communications, יש תשובה ברורה - לזבובים קשה יותר לנחות על פסים, ואלה של הזברה מקשים עליהם במיוחד. לכן, האבולוציה הובילה לפסי הזברה.

 

הפסים של הזברות דקים מאוד במורד הרגל, אזור שהזבובים אוהבים לנחות בו כדי למצוץ דם מחיות אחרות. הפסים דקים גם באזור הראש של הזברה, שמתקרב לקרקע בעת שהיא מלחכת עשב. תיאוריות קודמות, שנפסלו על ידי מחקר זה ועל ידי מחקר הונגרי קודם שהתפרסם לפני שנתיים, היו הסוואה, בלבול טורפים וקירור הזברה.

זה לבן על לבן. פסל זברה בשלג של טוקיו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זה לבן על לבן. פסל זברה בשלג של טוקיו(צילום: AFP)

פרט לפתרון החידה, המדענים מסרו גם את השלכותיה האפשריות על בני האדם:. לדבריהם, ביגוד מפוספס יכול להרחיק מאתנו יתושים. "חולצת טי שירט יכולה לעזור להימנע מעקיצות, אבל זה לא הסיפור כולו. אם אתה הולך לקנות טי שירט, בהחלט כדאי שתוודא שהפסים עליה יהיו דקים", אמר טים קארו, העורך הראשי של המחקר.

 

"אבל אל תמהרו לקנות טרנינג עם פסים", מוסיף פרופ' קארו. "משטח פסים בצבעי שחור לבן מאפשר השתקפות של מגוון סוגי אור, אך גם מאפשר השתקפות של אור מקוטב שעין אנושית אינה יכולה לראות, אך זבובים כן. מידת ההשתקפות של אור מקוטב תלויה באופי פני השטח. חשבו על משטח מבריק או מט. גם שיער כנראה משקף אור מקוטב בדרכים שונות".

 

בעיתון הבריטי "טלגרף" נכתב כי במחקר מופתה הפרישה הגאוגרפית של שבעה מינים שונים של זברות, סוסים וחמורים, ונבחנו השכבה, המיקום ועוצמת הפסים שלהם בחלקי הגוף השונים של אותן חיות. המדענים השוו פרישה זו למשתנים אחרים כבתי הגידול, הטורפים השונים, הטמפרטורות ומספר הטפילים כזבובי צה צה. הם פסלו את כל האפשרויות, פרט לכך שמטרת הפסים היא להימנע מזבובים מוצצי דם. "התוצאות הדהימו אותי", אמר פרופ' קארו. "שוב ושוב, נמצא כי יש יותר פסים על חלקי גוף החיה באזורים בעולם שבהם עקיצת הזבובים יותר מסוכנת ומטרידה". 

 

תפוצת זבובי הצה צה באפריקה הייתה אמנם ידועה, אבל למחקרים לא היו מפות של הטבניים - זבובי הסוס וזבובי האייל. הם מיפו אזורים אלו כדי למצוא היכן ומתי קיימים התנאים הטובים ביותר לרבייה של אותם חרקים. להבדיל מבעלי פרסות אפריקניים אחרים שחיים באותו אזור מחיה כמו הזברות, שיער הזברה קצר בהרבה - ולכן פגיע יותר לעקיצת חרקים.

 

"איש לא ידע מדוע לזברה יש צבעים כל כך חדים. פתרון החידה האבולוציונית הזו מרחיב את הידע שלנו לגבי עולם הטבע ועשוי להגדיל את מחויבותנו לשימורו", הוסיף קארו, אך הבהיר כי עדיין לא ברור בוודאות מדוע זבובים עוקצים נמנעים מאזורים מפוספסים. "עלו כמה רעיונות, אבל הם עדיין לא נחקרו".

 

לכתבה זו ניתן להגיב באמצעות ערוץ הטוויטר של ynet בלבד. ציוצים נבחרים יפורסמו בכתבה.

צייצו: ynetdesk@ ואז את תגובתכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל רוטמן
זברה אפריקנית
צילום: טל רוטמן
מומלצים