שתף קטע נבחר

כך תבחרי: איזה התקן הכי מתאים עבורך?

הם מונעים הריון לתקופה ארוכה, מתאימים גם לצעירות וחלקם מפחיתים כאבים בזמן הוסת. ההתקנים למניעת הריון הפכו בשנים האחרונות לפתרון יעיל ונוח עבור נשים רבות. איך תדעי מה מתאים לך? ד"ר עמוס בר עם מדריך מיוחד

מאז שהגלולות למניעת הריון עשו מהפכה דרמטית ביכולתה של האישה לשלוט בפוריות של עצמה, ובכך למעשה לשלוט על חייה, חלפו חמישה עשורים. אך בשנים האחרונות מתרחשת המהפכה השנייה בתחום אמצעי המניעה, מהפכה שקטה והדרגתית שתשפיע גם היא על חיי היום יום של נשים: מהפכת ההתקנים למניעת הריון.

 

מדוע זו מהפכה? לפני שנים רבות האמינו הרופאים שהתקנים מתאימים רק לנשים שכבר ילדו מאחר והיה חשש שההתקן עלול להגביר הסיכוי לדלקת ברחם, שתגרום לבעיות פריון. בנוסף האמינו שההתקנים מעלים את שכיחות ההריונות החוץ רחמיים. אך בשנים האחרונות, ועם ההתקנים המודרניים שישנם היום בשוק, הבין ציבור הרופאים שהנחות אלו היו מוטעות וההתקן כשלעצמו אינו גורם לבעיות אלה.

 

למרבה הצער לא כל הרופאים, ובעיר לא כל הנשים, הפנימו עדיין את שינוי הגישה הזו ולא ממהרים להציע התקנים לנשים צעירות שטרם ילדו, קבוצה בה מצד אחד חשוב למנוע הריון לתקופה ארוכה, שכן הן אינן מתכננות הריון, ומצד שני יש בה את אחוזי הכישלון הגדולים ביותר עם כל אמצעי המניעה האחרים, כולל גלולות.

 

בארצות הברית, בצפון אירופה ולאחרונה, אם כי באטיות, גם בישראל יותר נשים, בעיקר צעירות, עוברות להשתמש בהתקן למניעת הריון. התקנים דורשים מעט מאוד מהאישה, אך מבטיחים יעילות ונוחות מקסימלית: הם מונעים הריון עד חמש שנים, אין צורך לחדש מרשמים, לקנות את הגלולות ולזכור לקחת כל יום. התוצאה היא אמצעי מניעה שבטוח ב 99%-99.8% לכל אורך זמן השימוש בו, וזאת לעומת גלולות, שאמנם בטוחות תיאורטית ב 99% אך מעשית, בעיקר עקב שכחה, בטיחותן עשויה לרדת עד 91% בלבד.

 

למי מתאים התקן תוך רחמי?

לכל אישה שלא מתכננת הריון בשנה-שנתיים הקרובות. קבוצות נבחרות להן ההתקן יתאים במיוחד יהיו נשים בין לידות, נשים מעשנות שאסורות עליהן הגלולות, נשים עם נטייה לקרישיות יתר, נשים שכחניות שעלולות לשכוח מדי פעם גלולות, נשים צעירות שמתכננות טיול ארוך למזרח ואחריו לימודים ועבודה זמנית ואין להן כוונה להיכנס להריון. ההתקן הוא בחירה שמתאימה באופן מיוחד לנשים פרקטיות שמחפשות אמצעי מניעה שלא דורש התעסקות יומיומית, שקט נפשי לצד בטיחות רפואית.

 

ישנו גם התקן שבנוסף להיותו אמצעי מניעה יעיל במיוחד מקנה איכות חיים גבוהה בכך שהוא מוריד את כמויות הדמם והכאבים בזמן הווסת. בשימוש למשך חמש שנים ההתקן, שאמנם עלות החדרתו הראשונית נראית גבוהה, הוא אמצעי מניעה זול משמעותית מגלולות למניעת הריון.

 

אז אילו התקנים יש בישראל היום, ומה היתרונות והחסרונות שלהם?

 

התקן נחושת

מה זה? התקן הנחושת עשוי גוף פלסטיק עליו מלופף סליל נחושת. הנחושת מפריעה לתנועתיות הזרעונים ומונעת מהם את יכולת ההפריה וגורמת בעצם למוות של תאי הזרע לפני הגעתם לביצית. בנוסף, ההתקן גורם להאטה בתנועת הזרעונים, דבר המקשה על ההפריה אף יותר.

 

התקן הנחושת מוחדר לחלל הרחם על ידי גינקולוג, ונשאר שם חמש שנים, אלא אם האישה בוחרת להוציאו על מנת להיכנס להריון או מכל סיבה אחרת.

 

יתרונות? ההתקן בטוח ב 99%, הוא אמצעי של "שגר ושכח" - אין צורך לזכור לקחת גלולות, לא קורה ששוכחים ואז צריך להשתמש באמצעים כמו "גלולת היום שאחרי", הוא מספק נוחות שימוש מקסימלית, והפיך אם רוצים להיכנס להריון.

 

חסרונות? התקן הנחושת מגדיל כמעט תמיד את כמות הדימום הווסתי ולעיתים מגביר גם את כאבי הווסת ולכן פחות יתאים לנשים עם ווסת ארוכה ממילא או שסובלות מכאבי ווסת חזקים.

 

התקן הורמונלי (מירנה)

מה זה? ההתקן עשוי מגוף פלסטיק ועליו במקום סליל הנחושת מוצאים מיכל קטנטן שמפריש את הורמון הפרוגסטרון (לבונורגסטרל). ההתקן מוחדר לחלל הרחם על ידי גינקולוג ומפריש מדי יום כמות מינימלית של ההורמון לתוך חלל הרחם. ההורמון יוצר ריר צמיגי בצוואר הרחם ועל ידי כך מונע כמעט באופן מוחלט את כניסת הזרעונים לתוך הרחם, הוא גורם לתאי הזרע לעבור תהליך כימי ההופך אותם ללא פוריים, ובנוסף מונע מהביצית המופרית להשתרש בדופן הרחם.

 

ההתקן מפריש כמות מזערית של הורמון ולכן כמעט ולא משנה את מאזן ההורמונים בגוף ולא משפיע על הביוץ או על הופעת הווסת. בנוסף ההתקן מוריד את כמות הווסת וכאבי הווסת בלמעלה מ-90% ולכן מקנה איכות חיים גבוהה למשתמשת. יעילותו כה גבוהה עד שנשים עם דימומים קשים בווסת זכאיות לקבלו כמעט בחינם דרך קופת החולים (למרבה הצער בסל הבריאות כלולות למטרה זו רק נשים מעל גיל 45).

 

יתרונות? בטיחות של 99.8% במניעת הריון. מאחר וההתקן מפריש פרוגסטרון בלבד וואינו מפריש אסטרוגן יכולות להשתמש בו גם נשים שאסור להן השימוש בגלולות, לדוגמה מעשנות מעל גיל 35 או נשים עם בעיות בקרישת דם. יתרון נוסף הינו שבניגוד להתקן הרגיל המירנה מפחיתה משמעותית את הדימום הווסתי ומפחית כאבי וסת. הפוריות לא נפגעת גם אחרי שנים של שימוש והווסת חוזרת למצב כפי שהייתה לפני החדרת ההתקן תוך חודש מהוצאתו. המירנה מתאים גם לנשים בין לידות, גם לנשים שמתכננות ללדת בעתיד וגם לנשים צעירות שלא חושבות על זה בכלל.

 

אמנם ההתקן, בדומה להתקן הנחושת, מונע הריון לתקופה של עד חמש שנים, אולם אפשר בכל רגע נתון להוציאו ולחזור למחזור רגיל ולפוריות כפי שהייתה קודם.

 

חסרון? יקר יותר מהתקן הנחושת, אם כי בגלל הווסתות הקלות הפרש זה מתקזז עם הזמן עקב ירידה בשימוש בפדים וטמפונים.

 

התקן חסר מסגרת (גינהפיקס)

מה זה? ההתקן עשוי חוט פלסטיק באורך 2 ס"מ עליו מולבשות ארבע כדוריות נחושת. יוני הנחושת מונעים הריון בדומה להתקן הנחושת. ההתקן מוחדר על ידי הגינקולוג אל חלל הרחם באמצעות נעיצת קצהו אל שריר הרחם והוא יעיל למשך חמש שנים.

 

מאחר ואין להתקן חלקי פלסטיק שמגרים את דופן הרחם, הרושם הראשוני, שלמרבה הצער לא הוכח במאמרים מבוקרים, היה שההתקן יגרום לפחות דימומים בין ווסתיים מה שהפך אותו, למרות מחירו היקר, לפופולרי בעיקר בקרב הציבור החרדי, שם כל דמם ביניים קטן מפריע לנידה.

 

יתרונות? הסיכוי שאולי בכל זאת יהיו איתו פחות דימומים, כפי שחלק מהנשים מדווחות, לעומת התקן הנחושת. כמו כן עקב העובדה שההתקן נעוץ בשריר הרחם הסיכוי לפליטה עצמונית שלו תיאורטית קטן יותר, אם כי מעשית התברר שעקב התקנה לא נכונה נראו יותר מקרי פליטה של ההתקן בשנה הראשונה של השימוש בו לעומת התקן הנחושת.

 

חסרונות? מחירו גבוה מאוד בהשוואה להתקן נחושת ואפילו התקן המירנה, מאחר ואין שום השתתפות של קופות החולים במימונו. כמו כל התקן נחושת הוא מאריך את משך הווסת ומגדיל את כמות הדם המופרשת במהלכה. חיסרון נוסף הוא שלא כל הגינקולוגים מיומנים בהתקנתו, ובנוסף, תהליך ההתקנה כולל נעיצת ההתקן בשריר הרחם, ולכן הוצאתו והכנסתו מכאיבים יחסית.

 

התקן הכדור התוך רחמי (IUB)

מה זה? התקן חדש לחלוטין פרי המצאה ישראלית של הגינקולוג ד"ר אילן ברעם, שיעילותו הוכחה כבר בניסויים באירופה ועומד לקבל בימים אלה את האישור לשימוש בציבור הרחב. התקן עשוי מכדורי נחושת קטנטנים שמורכבים על חוט עשוי מחומר גמיש במיוחד בשם ניטינול (סגסוגת מתכת). מיד עם החדרתו על ידי רופא לחלל הרחם (בדומה להחדרת התקן הנחושת) ההתקן מקבל צורה כדורית המתאימה את עצמה לנפח חלל הרחם. בניגוד להתקן המירנה והתקן הנחושת אין לו גוף פלסטי שמגרה את דפנות חלל הרחם.

 

ההתקן עדיין לא בנמצא, כאמור, אך התקווה היא שצורתו המיוחדת, הגמישות שלו וחוסר קצוות מחודדים יביאו לכך שהוא ימלא את התקוות שתלו בהתקן הגינהפיקס ושלא התגשמו, כלומר התקן עם יעילות דומה להתקן הנחושת עם פחות דימומים ופחות סיכוי לפליטה עצמונית או פגיעה ברחם בזמן התקנתו.

 

התקן סליל (Essure)

מה זה? התקן Essure הוא למעשה סליל שגורם לחסימת תעלות החצוצרות ובכך מונע מפגש בין הביצית לזרע. הסליל עשוי ניטינול (סגסוגת מתכת) שמשתמשים בה גם בסטנטים המיועדים ללב ולכלי דם. כאשר

מחדירים את הסליל לחצוצרה הוא מקבל את צורת התעלה, מתקבע בתוכה וחוסם אותה לאחר שלושה חודשים מהתקנתו. את הסליל מחדיר גינקולוג לרוב בחדר ניתוח תוך כדי הסתכלות בחלל הרחם באמצעות היסטרוסקופ.

 

הסליל לא גורם לתופעות לוואי, לא מורגש, ולמעשה הופך לחלק בלתי נפרד מהרקמה הטבעית של הגוף. זהו אמצעי מניעה בלתי הפיך וניתן רק לנשים אשר לא מעוניינות ללדת יותר.

 

יתרונות? יתרונו של הסליל הוא ביעילותו הגבוהה - הוא מונע הריון בהצלחה של 100% כמעט. הוא מתאים למי שמשוכנעת שאינה רוצה ילדים והשימוש בו מבטיח שנים שבהן אין צורך בהתעסקות כלשהי עם אמצעי מניעה. התקנתו מאפשרת שנים של שלוות נפש וידיעה כי לא יכולות להיות תקלות. הסליל נכנס לסל הבריאות במימון קופות החולים במקרים בהם לא ניתן להשתמש באמצעי מניעה אחר, סכנה לחיי האשה בהריון נוסף או לנשים עם בעיות על רקע נפשי.

 

חסרונות? הדיווחים הם כי בכ-10% מהמקרים יש כשל בהחדרתו ויש צורך לבצע את התהליך בשנית. כמו כן צריך להמתין שלושה חודשים עד שמושגת יעילות. חיסרון נוסף הוא היתרון שלו - עובדת היותר אמצעי בלתי הפיך הופכת לחיסרון במקרה שבו אישה בגיל הפוריות משנה את דעתה. בנוסף מחירו גבוה מאוד בהשוואה לכל ההתקנים האחרים.


הכותב הוא חבר ועד האיגוד הישראלי וכן האיגוד האירופאי לאמצעי מניעה ומחבר המדריך הישראלי להריון ולידה (ביחד עם הגב' טלי רוזין)




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקן תוך רחמי. מתאים גם לצעירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים