שתף קטע נבחר

פרימוורה של פסח: אירוח אביבי וכשר

איזה כיף שליל הסדר כבר מאחורינו. ועוד יותר כיף, שהחופשה נמשכת ואיתה באות עוד חגיגות אוכל. אספנו עבורכם מתוך הספר שלנו "שמחות קטנות" כמה מתכונים למאכלים טעימים למשך כל ימי החג. ויש גם עוגת שוקולד נפלאה וגם קינוח מענג ולא רק ששניהם כשרים לפסח, הם אפילו פרווה.

 

אנטיפסטי קומפלט

מחממים תנור למצב טורבו, מכינים תבניות מרופדות בנייר אפייה ובעזרת הרבה ירקות ומעט תבלינים ושמן זית מפיקים שפע אנטיפסטי. עובדים בשיטת הסרט הנע. העושר הגדול בצבעים נותן אותותיו על השולחן. אם מגישים חם זאת יכולה להיות תוספת למנה העיקרית.

 

טיפ פרקטי: כדי שלא יהיו תקלות של ירקות שרופים או לא מספיק רכים, הנה כמה צירופי ירקות שיעבדו טוב יחד באותה התבנית: קישוא וכרובית, או שילוב של חציל בצל ובטטה.

 

המרכיבים ל-8 מנות:

1 חציל

2 קישואים או זוקיני

1 כרובית

1 בטטה

3 בצלים סגולים או לבנים

1 כף סוכר חום

3 פלפלים אדומים

3 ראשי שומר

חומץ בלסמי (לא חובה)

עלי בזיליקום (לא חובה)

 

לתיבול:

3/4 כוס (180 מ"ל) שמן זית

1-2 כפות עלי תימין (או אורגנו או עשב תיבול יבש אחר)

3 שיני שום, כתושות

מלח ופלפל שחור טחון טרי

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. מתבלים את שמן הזית בתימין, שום, מלח ופלפל ומערבבים בקערה.
  3. חצילים: פורסים את החצילים לעובי 1 ס"מ, מסדרים בתבנית ומברישים בשמן המתובל משני הצדדים. אופים 15-20 דקות מכל צד עד השחמה וריכוך. מסדרים את החצילים בכלי בעודם חמים, מזליפים מעל מעט חומץ בלסמי ומפזרים עלי בזיליקום שלמים.
  4. קישואים/זוקיני: חוצים את הקישואים לאורכם ושוב חוצים לאורך. מערבבים את הקישואים עם כ- 3 כפות משמן התיבול ומניחים בתבנית. אופים 25 דקות עד שהקישואים רכים ומקבלים גוון זהוב.
  5. כרובית: מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים ושוטפים היטב. מערבבים את הפרחים עם כ- 3 כפות משמן התיבול ומניחים בתבנית אפייה, אופים 20 דקות עד שהכרובית מתחילה להזהיב.
  6. בטטה: שוטפים את הבטטה ופורסים לפרוסות בעובי 1 ס"מ. מסדרים את הבטטה על תבנית האפייה (הן יכולות לעלות קצת אחת על השנייה), מזליפים כ- 2 כפות משמן התיבול ואופים 25-20 דקות.
  7. בצל: חותכים את הבצלים עם הקליפה לרבעים, מסדרים על תבנית אפייה, מברישים בכ- 2 כפות משמן התיבול ובוזקים מעל סוכר חום. אופים 30-25 דקות.
  8. שומר: חותכים את ראשי השומר לרבעים, מסדרים על תבנית אפייה, מברישים ב- 2 כפות משמן התיבול ואופים 20-25 דקות.
  9. פלפלים אדומים: מעמידים את הפלפל ופורסים אותו מארבעת הכיוונים. מסדרים את הפלפלים כך שהקליפה על תבנית האפייה, מברישים בכ – 3 כפות משמן התיבול. מחממים את התנור לגריל ואופים 5-8 דקות, מסדרים את הפלפלים בכלי בעודם חמים מזליפים מעל מעט חומץ בלסמי.
  10. הגשה: מסדרים כל ירק בנפרד על צלחת.

 

סלט עגבניות חריף

כשהעגבניות אדומות, בשלות וטעימות הן לא זקוקות ליותר מאשר קורט מלח כדי להפוך למאכל תאווה. אבל בכל זאת דאגנו לשחקני חיזוק שמוציאים מהן את המיטב.

 

טיפ מושקע: מקלפים את העגבניות - חורצים את הקליפה בצורת X, חולטים במים רותחים ל-20 שניות, מסננים ומקלפים.

 

המרכיבים ל-8 מנות:

5 עגבניות, חתוכות לפלחים או קוביות

1 כוס עגבניות שרי חצויות

1 בצל סגול, פרוס לפלחים

1 שן שום, כתושה

1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק, ללא הגרעינים

1/2 כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה או בזיליקום

1/2 כוס זיתים שאוהבים, מגולענים וקצוצים גס

לרוטב:

1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי

1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית

מלח ופלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה:

מערבבים את כל המרכיבים בקערה, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים מיד.

 

סלט ירוק פלוס

הסלט המושלם לכל ארוחה! קל להכנה, מרענן ובעל אלף הפרצופים: עם כל מיני תוספות ורטבים תוכלו להמציא אותו כל פעם מחדש.

 

טיפ פרקטי: כדי שהסלט ישמור על הרעננות שלו לאורך כל הארוחה מומלץ להרכיב ולהגיש לפי הצורך. מכינים כמות כפולה של הרוטב בצנצנת מראש, מערבבים ויוצקים רגע לפני ההגשה, ויש רוטב זמין ומוכן במשך כל הארוחה או לארוחה הבאה.

 

גיוונים ושדרוגים

הסלט הירוק של ורד: מוסיפים פרוסות דקות של בצל סגול, קוביות אבוקדו ופיסות לבבות דקל (משימורים). מחליפים את הוויניגרט בהרבה מיץ לימון, מלח ופלפל שחור (אין צורך בשמן).

סלט ירוק איטלקי: מוסיפים בשלב ההגשה כוס עגבניות שרי חצויות, חופן עלי בזיליקום שלמים ופרוסות דקות של בצל סגול. מחליפים את חומץ היין בחומץ בלסמי.

סלט ירוק עם פירות: מוסיפים בשלב ההגשה פרי עונתי כלשהו – כוס חצאי תותים או ענבים; פרוסות דקות של אגס, תפוח, מנגו או נקטרינה לצד אגוזים או גרעינים קלויים.

סלט ירוק עם פטה וחמוציות: מוסיפים בשלב ההגשה 1/2 כוס חמוציות מיובשות, 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים ו- 150 גרם גבינת פטה מפוררת.

 

המרכיבים ל-8 מנות:

 

לסלט:

1 חסה אייסברג (עגולה) או רומית (ערבית), שטופה, יבשה וחתוכה גס

1 שקית לקט עלי בייבי ירוקים

לרוטב:

1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית

1/4 כוס (60 מ"ל) שמן

1/4 כוס (60 מ"ל) חומץ יין לבן או אדום

3 כפות מיץ לימון סחוט טרי

1 כפית חרדל (עדיף דיז'ון)

1 כפית דבש או סוכר חום

מלח ופלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים את עלי החסה עם לקט עלי הבייבי בקערה.

2. יוצקים את חומרי הרוטב לצנצנת ומערבבים תוך כדי ניעור. טועמים ומאזנים את הטעמים.

3. סמוך להגשה יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים ומגישים מייד.

 

חזה עוף ותפוחי אדמה בחרדל

חזה העוף ותפוחי האדמה מקבלים טאץ' צרפתי בזכות החרדל והיין הלבן. מתקבלת מנה טעימה ולא כבדה, שמכינים במחבת אחת.

 

טיפ דיאטטי: מחליפים את תפוחי האדמה בירק יותר חסכוני בקלוריות כמו ברוקולי, כרובית או פטריות ומסתפקים ב-3 דקות הקפצה. אפשר להוסיף מעט יין לבן כדי ליצור יותר רוטב.


המרכיבים ל-6 מנות:

1.5 ק"ג תפוחי אדמה קטנים (או 2 חבילות למיקרו)

3 כפות שמן זית

1.2 ק"ג חזה עוף (חתוך לשניצל אבל לא משוטח) או פילה חזה עוף

מלח ופלפל שחור

 

למרינדה:

3/4 כוס (180 מ"ל) יין לבן

5 ענפי תימין רק העלים (לא חובה)

2 שיני שום פרוסות דק

2 כפות חרדל (עדיף דיז'ון עם גרגירים)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל חומרי המרינדה בקערה ומניחים בתוכה את העוף. מכסים ושומרים במקרר לספיגת טעמים לפחות שעתיים ועד 24 שעות.
  2. מבשלים את תפוחי האדמה כ – 10 דקות במיקרו או 25 דקות בסיר עם מי מלח עד לריכוך. מצננים וחוצים.
  3. מחממים מחבת סטייקים (או מחבת ברזל יצוק) על להבה גדולה. מוסיפים את שמן הזית צולים את העוף (בכמה מחזורים) בערך 2 דקות מכל צד, עד שהעוף קיבל סימני צלייה יפים והתבשל לחלוטין. מרטיבים כל מחזור בכף מנוזלי המרנידה. מעבירים את העוף לצלחות ושומרים בצד. לאחר שכל נתחי העוף מוכנים, יוצקים את שאריות המרינדה למחבת, מערבבים היטב להורדת משקעים והצטמצמות.
  4. לאותה מחבת עם נוזלי הצלייה מוסיפים את תפוחי האדמה, השום והתימין, מקפיצים 5-3 דקות להזהבה קלה של התפודים. מתבלים בשפע מלח ופלפל.
  5. מצרפים את תפוחי האדמה אל נתחי העוף ומגישים מיד.

 

עוגת שוקוקו

קינוח פרווה לסוף הארוחה הוא אתגר גדול, כיוון שאנחנו לא אוהבות תחליפי פרווה אלא מעדיפות להגיש קינוח מחומרי גלם טובים, שבמקור הם נטולי חלב. מכאן נולדה עוגה שופעת שוקולד, נימוחה, בלי קמח ובלי חמאה שמתאימה גם לפסח.

 

טיפ מושקע: מכינים גנאש מ -250 מגרם משוקולד מריר וחצי פחית (200 מ"ל) קרם קוקוס (ו חלב) שממיסים במיקרו או בבאן –מארי עד לקבל רוטב מחלק, ויוצקים מעל העוגה האפויה.

טיפ גיוון: להעמקת טעמו של הקוקוס, מוסיפים לתערובת 1 כוס (75 גרם) קוקוס טחון.

 

המרכיבים לתבנית קפיצית 24 ס"מ:

1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס

300 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות

5 ביצים מופרדות

1/3 כוס (כ-70 גרם) סוכר

1/2 כוס (70 גרם) קורנפלור

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-160 מעלות.
  2. מביאים את קרם הקוקוס לסף רתיחה. יוצקים על השוקולד, מניחים ל-5 דקות. מערבבים לתערובת חלקה.
  3. מקציפים את החלמונים עם חצי מכמות הסוכר עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  4. מוסיפים את הקורנפלור למיקסר, מקציפים עוד 1-2 דקות לקבלת תערובת אחידה.
  5. מוסיפים את השוקולד המומס בהדרגה ומערבבים לתערובת אחידה. מעבירים לקערה אחרת.
  6. מקציפים את החלבונים עם יתרת הסוכר במשך 5 דקות לקבלת קצף יציב. מוסיפים בהדרגה לתערובת השוקולד כדי לשמור על הנפח ומאחדים.
  7. יוצקים לתבנית ואופים 40-45 דקות או עד שפני העוגה נסדקים והיא מתייצבת. מצננים ומקררים שעה לפחות לפני ההגשה.

 

מלבי

למלבי שלנו יש טעם קוקוס נעים ומרקם חלקלק! מכינים אותו בכלים אישיים ולצידם מגישים סוללה של תוספות ורטבים, כך שכל אורח יוסיף לעצמו בדיוק את מה שהוא אוהב. אנחנו מתבלות את תערובת המלבי בתמצית וניל המתחנף ואהוב על כולם, כי מניסיון יש הרבה אנשים שלא אוהבים את הטעם המבושם של מי הורדים. תשאירו אותו כאופציה ברוטב.

הרעיון להחליף את השמנת והחלב בחלב קוקוס נותן למלבי פרשנות אישית חדשה, שמתאימה לשומרי כשרות וטבעונים. קינוח נפלא!

 

טיפ עיצובי: יוצקים לקופסאות חד פעמיות קטנות עם מכסים (כמו בדוכני המלבי), כך שיהיה קל לארוז ולשנע בקלות. לחילופין בארוחות חגיגיות יוצקים לכלי גדול ומגישים מלבי למרכז השולחן.

טיפ חלבי: מחליפים את קרם הקוקוס בליטר חלב ומיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה.

 

המרכיבים ל-12 כוסיות חד פעמיות:

2 פחיות (400 מ"ל כל אחת) קרם קוקוס

1 כוס (240 מ"ל) מים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

3/4 כוס (100 גרם) קורנפלור

1 כפית תמצית וניל איכותית או 2 כפות מי ורדים (שימו לב, אם משתמשים בתמצית ורדים הכמות יורדת ל-1/2 כפית)

 

לסירופ:

1 כוס (200 גרם) סוכר

1 כוס (240 מ"ל) מים

2 כפות (30 מ"ל) גרנדין (סירופ רימונים) או קסיס (סירופ פירות יער) או חליטת תה אדומה (למשל פירות יער או ורד הבר)

1 כפית מי ורדים

 

לתוספות: קוקוס טחון או שבבי קוקוס קלוי או ממתק קוקוס ורוד פרוס, אגוזים/פיסטוקים קצוצים, גרגרי רימון, פרוסות תות, קוביות מנגו, דובדבנים משומרים.

לרטבים: דבש, סילאן, מייפל, שוקולד או הסירופ המסורתי.

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את קרם הקוקוס עם המים והסוכר מעל להבה בינונית עד לסף רתיחה.
  2. מדללים את הקורנפלור בכוס מים נוספת ומערבבים היטב להמסה.
  3. יוצקים את תערובת הקורנפלור לסיר ומבשלים תוך כדי ערבוב מתמיד על להבה בינונית-נמוכה, כחצי דקה-דקה או עד שהתערובת מסמיכה ומופיעות על פניה בועות גדולות.
  4. מסירים מהאש, מוסיפים את התיבול – וניל או מי ורדים, מעבירים למיקסר ומקציפים 10 דקות כדי לצנן ולאוורר את התערובת שתהיה נטולת גושים.
  5. יוצקים לכוסות, מצננים לחלוטין, מכסים בניילון ומעבירים למקרר ל-4 שעות לפחות להתייצבות.
  6. מכינים את הסירופ: מבשלים את הסוכר והמים 10 דקות על להבה בינונית-נמוכה למרקם סירופ.
  7. צובעים את הסירופ בגרנדין או בתמצית תה שמשאירים ברוטב עד שמצטנן ומסננים החוצה. כשהסירופ קר מתבלים במי ורדים.

 

  • סגנון: אוריה גבע

 

  • "שמחות קטנות" מאת אורלי פלאי-ברונשטיין ועינת אביטל. 221 עמודים. 98 שקלים. הוצאת מודן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניה ויינר
לשימוש הכתבה בלבד! שמחות קטנות אורלי פלאי ברונשטיין
צילום: דניה ויינר
מומלצים