שתף קטע נבחר

כ-6,000 כלבים משוטטים מומתים מדי שנה

מתוך 19 אלף כלבים משוטטים שמגיעים מדי שנה לכלביות רשותיות ופרטיות ברחבי הארץ, כ-5,400 כלבים מושבים לבעליהם, כ-7,560 כלבים מוצאים בית ועד כ-5,940 כלבים מומתים לאחר שלא נמצא להם בית מאמץ, כך עולה מבדיקת משרד החקלאות. "אלפים מוצאים בית", אומר ל-ynet מנהל השרותים הווטרינרים. "כלבים שאין להם בית, ממיתים אותם"

משרד החקלאות מפרסם נתונים על מימדי האימוצים וההמתות של כלבים ב-55 כלביות ברחבי הארץ, שנמצאות תחת אחריות הרשויות המקומיות ועוד 10 כלביות פרטיות המספקות שרותי לכידה וטיפול בכלבים לרשויות.

 

במשרד מציינים כי הנתונים מסתמכים על דיווחי רשויות וחלקם אינם אחידים, אך מבדיקה אחרונה שנעשתה בנושא, עולה כי נלכדים ונשלחים להסגר בכלביות מדי שנה בין 14 ל-19 אלף כלבים משוטטים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אלפי כלבים מומתים לאחר שלא נמצא עבורם בית

מניתוח הנתונים הנוכחי של המשרד, עולה כי מתוך אוכלוסיית הכלבים המשוטטת שמגיעה לכלביות הרשותיות, בין 4,400 ל-5,940 כלבים מומתים לאחר שלא נמצא עבורם בית מאמץ, כ-4,000-5,400 כלבים מושבים לבעליהם ועוד כ-5,600 ל-7,560 כלבים בשנה מוצאים בית מאמץ.

 

על פי הערכות קודמות של משרד החקלאות ננטשים מדי שנה עשרות אלפי כלבים ורק 10 אחוז מהם מוצאים בתים. רבים מהכלבים הנטושים, מרביתם גורים, לא מצליחים להאריך חיים. 

 

ד"ר נדב גלאון, מנהל השרותים הווטרינרים במשרד החקלאות אומר ל-ynet כי ההערכות על מספר הכלבים הנטושים שהופצו בשנים האחרונות ומתייחסות לכמות של כ-50 עד מאה אלף כלבים משוטטים גרמה למשרד לבצע בדיקה מקיפה. "בתחילה חשבנו שיש טעות של 30-40 אחוז במספרים, אך ביצענו מדידה ודבר אחד ברור - מוסגרים 14-19 אלף כלבים משוטטים מדי שנה ולא יכולה להיות כמות גדולה יותר של כלבים מומתים מאלה שנכנסים לכלביות", הוא מסביר.  

 

לא כולם שורדים את ההמתנה לבית מאמץ (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
לא כולם שורדים את ההמתנה לבית מאמץ(צילום: ארז ארליכמן)

 

גלאון מפרט כי ישנן שתי אוכלוסיות שמגיעות לכלביות להסגר. "כלבים שיש להם בית ויצאו לטייל בחוץ, הם מסומנים בשבב, יש להם בעלים ומושבים אליהם בחזרה. יש את אוכלוסיית הכלבים המשוטטים שהמשפחה שלהם נטשה אותם או שמעולם לא היו שייכים למשפחה. אלפים מהם מוצאים בית, אבל בסופו של דבר יש כלבים שאם אין להם בית, ממיתים אותם".

 

גלאון מדגיש כי "החוק אינו אוסר על המתה, אך יש כלבים שיתנו להם להמתין עד אין סוף ולא ממיתים, יש כלביות שמקציבות 60 עד 90 יום ואם לא שפר מזלו, אז הכלב יומת. השונות היא גדולה בין הכלביות כי יש ענייני תקציב", הוא אומר ומציין כי  ‬מספר התאים הקיים היום בכלביות הרשותיות ובפרטיות הוא‮ ‬1,561‮ ‬תאים.

 

"חוסר שיתוף פעולה בין הכלביות"

במשרד ממליצים הקמת כלביות נוספות באזור הערבה, הנגב והגליל במטרה לסייע לתושבים לאמץ כלבים ולהשיב אליהם כלבים שאבדו. "הבעיה העיקרית היא לא כמות התאים אלא חוסר שיתוף פעולה בין הכלביות, בין אם פרטיות ובין אם רשותיות", מסכם גלאון וקורא לראשי הרשויות באזורי הפריפריה להקצות תקציבים להקמה, שיפוץ והגדלת כלביות מקומיות במטרה להיערך לגידול באוכלוסיית הכלבים מדי שנה. כיום רשומים 354 אלף כלבים במאגר הכלבים הארצי במשרד החקלאות וגילם מתחת ל-15 שנה. 

 

יש לציין כי ב-2011 מבקר המדינה ביקר בחריפות את מצבן של תחנות ההסגר ברשויות המקומיות ברחבי הארץ, המיועדות להסגרת בעלי חיים שנשכו במטרה לאבחן באם הם נדבקו במחלת הכלבת, ומהוות מקום להסגרת כלבים משוטטים. מדי שנה מגיעים אל אותן כלביות כ-3,500 כלבים בגין נשיכה. המבקר אף ביקר אז בחריפות את השירותים הווטרינריים, בטענה כי "לא הפעילו פיקוח שיטתי ויזום על תחנות ההסגר הרשותיות ועל הכלביות הפרטיות, וכי הביקורות שבוצעו על ידיהם היו בעיקר בעקבות תלונות"

 

מבדיקת המבקר עולה כי קיים מחסור בתחנות הסגר ברחבי הארץ והקמתן של תחנות הסגר רשותיות נעשתה ללא תכנון כולל. "רק חלק מהרשויות המקומיות הקצו תקציב מיוחד להקמת תחנות הסגר רשותיות, וכי מרביתן לא הקימו כלל תחנות כאלה. רשויות מקומיות נעזרו בשירותיהן של כלביות פרטיות שלא אושרו בחוק וללא רשיון עסק, כדי לאחסן בהן כלבים החשודים במחלת הכלבת".

 

 חלק מתחנות ההסגר הרשותיות אינן עומדות בתנאים שנקבעו בתקנות צער בעלי חיים ולדברי המבקר, אינן ראויות להחזקת בעלי חיים". בדוגמאות שציין המבקר, ניתן למנות תחנות הסגר בהן הוצבו תחנות אוטובוס ישנות, מבנים ישנים עם גגי אסבסט וליקויים המהווים סכנה בריאותית לעובדים ולחיות במקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים