שתף קטע נבחר

"כמו להכין עוגה". מגדלים אף ואוזן מתאי גזע

מדענים מפתחים צינור דמעות, כלי דם, קנה נשימה - לאחר שכבר גידלו כך אף. "איברים מהונדסים יהיו בקרוב בשוק, בעתיד נוכל לייצר אפים כמו במפעל"

צינור דמעות, כלי דם, קנה הנשימה - וגם אפים ואוזניים. מדענים בבית חולים בצפון לונדון שוקדים על פיתוח איברי גוף, תוך שימוש בתאי גזע. וזו אינה המעבדה היחידה בעולם העוסקת בגידול איברים במעבדה לפי צורכי לקוחות.

 

החוקרים מקווים כי לא יחלוף זמן רב עד שיוכלו להשתיל איברים שמקורם בתאי גזע: "זה כמו להכין עוגה, רק בסוג אחר של תנור", אומר המדען הראשי, אלכסנדר סייפליאן, מיוניברסיטי קולג'. הוא הציג את המכונות המשוכללות שהוא נעזר בהן כדי ליצור תבניות מחומר פולימרי עבור איברים שונים.

"קשה יותר לייצר אוזניים מאפים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"קשה יותר לייצר אוזניים מאפים"(צילום: AFP)

מגדלים איברים במעבדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מגדלים איברים במעבדה(צילום: AFP)

ב-2013 הוא ושאר החוקרים יצרו אף לגבר בריטי, שאפו אבד בגלל מחלת הסרטן. תאי גזע נלקחו לשם כך משומן הגוף של הגבר, והמדענים גידלו אותם במשך שבועיים ובהמשך השתמשו בהם ל"ציפוי" האף. בהמשך השתילו את האף שיצרו באמתו של הגבר כדי שיגדל מעליו עור. סייפליאן אמר שהם מחכים כעת לאישור מהרשויות כדי להעביר את האף מהיד לפנים. עיריית לונדון מעורבת בפיתוח ותציג את עבודת המעבדה ביום חמישי השבוע, וראש העיר בוריס ג'ונסון יכריז על היוזמה בניסיון למשוך תורמים למחקר החלוצי.

 

סייפליאן מעריך כי במחקרו הושקעו 16 מיליון דולר מאז 2005, והוסיף שהוא מקווה כי ביום מן הימים יעלו איברים ממעבדה כמה מאות דולרים בלבד: "אם אנשים לא היו טרחנים, יכולנו לייצר גדלים שונים של אפים והמנתח יכול לבחור אחד בהתאם לפנים של המטופל. אנשים חושבים שאף הוא ייחודי מאוד, אבל בעתיד נוכל לייצר אותו בכמויות מסחריות כמו במפעל".

 

החומר הפולימרי שבו משתמשים רשום כפטנט, והם ביקשו לרשום כפטנט גם את פיתוח כלי הדם, את צינור הדמעות ואת קנה הנשימה. בהמשך השנה הם מתכננים לבחון אוזניים שיוצרו במעבדות עבור אנשים שנולדו ללא אוזניים.

אחרי אוזניים, יעברו לפנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחרי אוזניים, יעברו לפנים(צילום: AFP)

בעתיד איברי מעבדה יעלו רק מאות דולרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעתיד איברי מעבדה יעלו רק מאות דולרים(צילום: AFP)

"קשה יותר ליצור אוזניים מאשר אפים בגלל המתווה שלהן", הסבירה ד"ר מישל גריפין, מנתחת פלסטית מהמעבדה. "ילדים הזקוקים לאוזניים חדשות נאלצים לעבור פרוצדורות פולשניות, בהן לקיחת סחוס מהצלעות שלהם", הוסיפה. עוד הסבירה כי לקיחת תאי שומן מהבטן עבור אוזניים תהיה פשוטה יותר. לבסוף מתכננים המעבדים ליצור פנים מלאכותיים לחלוטין, אך תחילה עליהם להוכיח כי החומר הפולימרי עמיד.

 

"צריך להתחיל מאוזניים ומאפים לפני שעוברים לכליות, לריאות או לכבד", אמרה איילין ג'נטלמן, מומחית בתאי גזע מקינגס קולג'. "סייפליאן הראה לנו שאולי איננו זקוקים לרקמה המושלמת כדי שאיבר יפעל כראוי. הוא יצר את המבנה הנכון היוצר איבר טוב מספיק עבור המטופלים שלו, וזה מדהים", אמרה.

 

"אני משוכנעת שאיברים מהונדסים יהיו בקרוב בשוק", אומרת סוצ'יטרה הולגרסון, פרופסור לביולוגיה של השתלות משבדיה. היא השתילה כלי דם שפותחו במעבדה בכמה מטופלים ומתכננת להרחיב את פועלה בשנתיים הקרובות, אם תקבל את אישור הרשויות. עם זאת, היא מזהירה כי יש לעקוב מקרוב אחר תופעות לוואי ארוכות טווח, בהן סיכון לחלות בסרטן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"בעתיד ייצרו אפים כמו במפעל"
צילום: AFP
מומלצים