שתף קטע נבחר

ניצחון לעניים בפיליפינים: קונדומים בחינם

פסיקה תקדימית במדינה בת 100 מיליון התושבים: שירותי הבריאות יחלקו אמצעי מניעה בחינם ויעבירו סדנאות בנושאי תכנון המשפחה וחינוך מיני לאזרחים ולתלמידים. היעד: ירידה במספר הנשים המתות בלידה וצמצום העוני

פסיקה פורצת דרך בפיליפינים: בית המשפט העליון אישר היום (יום ג') את חוק שנוי במחלוקת נוגע לאמצעי מניעה, שמטרתו לאפשר לראשונה למיליוני עניים במדינה לקבל מהממשלה קונדומים וגלולות בחינם.

 

עוד חדשות בעולם:

נגיף האבולה: "ההתפרצות הכי קשה שידענו"

חומרי נפץ בבניין באוקראינה: 60 בני ערובה

בית אבות שכר חשפנים לקשישים: הבן תובע

 

פסיקת בית המשפט זכתה לתשבוחות רבות מצד התומכים במאבק בעוני, בהעצמת נשים ובצמצום הילודה במדינה האסייתית שמונה 100 מיליון בני אדם. אלה ששמחו פחות על הפסיקה היו המצדדים בכנסייה הקתולית, שניהלה קמפיין ממושך בן 15 שנה נגד חוקים לתכנון המשפחה ונדרה להמשיך ולהתנגד לחוק שאותו היא מכנה "לא צודק".

הדרכה על שימוש באמצעי מניעה במנילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדרכה על שימוש באמצעי מניעה במנילה(צילום: AFP)
"החוק לאמצעי המניעה אינו לא-חוקתי", אמר דובר בית המשפט העליון תיאודור טה לעיתונאים כשהכריז על הפסיקה, ובכך דחה יותר מ-10 עצומות נגד החוק הפוריות של ארגונים תומכי כנסייה.

 

החקיקה קובעת כי מרכזי בריאות ממשלתיים יספקו קונדומים וגלולות למניעת הריון בחינם בנוסף להכנסת שיעורי חינוך מיני בבתי ספר. החוק מעגן גם כי עובדי שירותי הבריאות יקבלו הדרכה על תכנון משפחה וכן יחויבו לספק טיפולים רפואיים אחרי הפלה.

 

הסוגיות שבהן עוסק החוק נחשבות למהפכניות בפיליפינים משום ש-80 אחוזים מהאוכלוסייה במדינת האיים הם קתולים, השפעה של שלוש מאות של קולוניאליזם ספרדי במדינה שהסתיים ב-1800.

תומכי החוק צוהלים למשמע הפסיקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי החוק צוהלים למשמע הפסיקה(צילום: AFP)
בשעה שהאפיפיור פרנסיסקוס משמיע התבטאויות הקוראות לכנסייה לשים קץ ל"אובססיה" שלה עם גירושים, הומוסקסואליים, אמצעי מניעה והפלות, מנהיגים קתולים מקומיים שמרו על קו נוקשה ומחמיר בעניינים אלה. פיליפינים היא המדינה היחידה שבה גירושים נותרו לא חוקיים כמו גם הפלות.

 

"ההחלטה החשובה הזו מותירה בעינה את ההפרדה בין הכנסייה למדינה ומאששת את עליונותה של הממשלה בנושאים חילוניים כמו בריאות והתפתחות סוציו-אקונומית", אמר מחבר הצעת החוק, חבר הפרלמנט אדסל לאגמן, לאחר הפסיקה.

 

15 מתות מסיבוכים בלידה כל יום

ארגוני זכויות נשים ותומכים נוספים של החוק אמרו כי החקיקה תהפוך לכלי עוצמתי שיוריד את שיעור הפריון לאישה ממוצעת העומד על 3.54, אחד מהגבוהים ביותר באסיה - נתון שתרם לעוני המחפיר במדינה. לפי נתוני הממשלה, יותר מרבע מהאוכלוסייה חיים על 62 סנטים ביום, עם יותר ממיליון שמתגוררים בסלאמס ואינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש אמצעי מניעה.

 

שיעור הנשים שמתות במהלך לידה בפיליפינים נותר גבוה במהלך שני העשורים האחרונים. לפי נתוני עמותה רפואית בריטית, בין 14 ל-15 אימהות מתות כל יום מסיבוכים בזמן הלידה בפיליפינים. המדינה חוזה כי המספרים יירדו ל-52 פר 100,000 לידות ב-2015.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"יישום החוק באופן מהיר ומלא יהיה קריטי בהורדת שיעור התמותה של יולדות ויבטיח גישה ישירה לשירותי הבריאות הקשורים בפריון", נמסר בהודעה האו"ם שבירכה על הפסיקה. דוברת נשיא הפיליפינים בנגינו אקינו אמר שהממשלה מוכנה להתחיל ביישומו המהיר. הממשלה תכננה להתחיל ביישומו בשנה שעברה אך ערעור לבית המשפט העליון הקפיא את ההליך.

   

למרות הפסיקה, הכנסייה ומתנגדים נוספים לחוק אמרו כי ימשיכו את הקמפיין נגדו וייתכן שיגישו ערעור על החלטת בית המשפט העליון. בפיליפנים ניתן לערער על פסיקות של הערכאה העליונה אולם הטריבונל המשפטי

לעתים נדירות הופך את החלטותיו.

 

הארכיבישוף סוקרטס וילגס, ראש ועד הבישופים הקתולים בפיליפינים, פרסם הצהרה פייסנית יחסית אך הדגיש כי הכנסייה תמשיך להילחם נגד החוק. "אנחנו והתומכים בחוק לא רואים את הסוגיה עין בעין, אך אנחנו יכולים לעבוד זה לצד זה לטובת המדינה", אמר. "הכנסייה תמשיך את משימתה למרות החוקים הלא צודקים הללו".

 

מנהיגי הכנסייה סייעו להוביל שתי מהפכות שהפילו נשיאים לא פופולריים בעשורים האחרונים. אך ארגונים שנתמכים על ידי הכנסייה לא הצליחו למשוך קהלים גדולים לעצרות נגד החוק. סקר שנערך בחודש שעבר העלה כי 72 אחוזים מהמשיבים היו בעד החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חלוקת אמצעי מניעה במנילה
צילום: AFP
מומלצים