שתף קטע נבחר

דו"ח ההתחממות: עדיין אפשר להציל העולם

פאנל מדענים של האו"ם פירט דרכים למניעת ההשלכות החמורות של שינויי האקלים. על הפרק: קיצוץ כמעט מוחלט עד סוף המאה של פליטת גזי חממה ומעבר לאנרגיה ירוקה. "אם לא נעשה דבר, הטמפרטורות ימשיכו לעלות"

צוות מומחים של האו"ם הציג היום (יום א') בברלין את הפרק השלישי של ההערכה החמישית של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC), שהוקם ב-1988 כדי לספק הדרכה ניטרלית ומדעית לממשלות העולם. המומחים טוענים שמדינות העולם עדיין יכולות למנוע את ההשלכות החמורות של שינויי האקלים אם יפעלו במהירות ובאגרסיביות לקצץ את פליטת גזי החממה.

 

דו"ח האקלים מנבא: סכסוכים, רעב ושיטפונות

 

עוד חדשות בעולם :

מת בגיל 83 פטריק סיל, הביוגרף של אסד האב

אוקראינה: החל מבצע נגד 'טרוריסטים' במזרח

שריפת ענק בצ'ילה: 150 בתים נהרסו

בריטניה סוערת: אח או אחות לנסיך ג'ורג'?

 

פליטת גזי החממה - בעיקר משריפת נפט, גז ופחם - עלתה בין 2000 ל-2010 במהירות גבוהה יותר מכל שלושת העשורים שקדמו לשנים אלה.

על פי דו"ח האו"ם, הפעולה הנדרשת היא קיצוץ של 40 עד 70 אחוזים בפליטת גזי החממה עד אמצע המאה וקיצוץ כמעט מוחלט של פליטת גזי חממה עד סוף המאה כדי למנוע מהטמפרטורות לעלות בקצב בלתי נשלט.

 

אלא שמחברי הדו"ח טוענים כי גם צמצום פליטת גזי החממה איננו מספיק, ואומרים שמדינות העולם חייבות לגייס טכנולוגיות שנויות במחלוקת שיסירו פחמן דו-חמצני מהאטמוספרה, ולעבור לשימוש באנרגיה ירוקה ומתחדשת. "המדע שולח מסר ברור: להימנע מהתערבות מסוכנת במערכת האקלים. אנחנו צריכים לעבור את שלב ה'עסקים כרגיל'", אמר אוטמר אדנהופר הגרמני, יו"ר ה-IPCC.

 

"כוח לעם, אנרגיה ירוקה עכשיו". פעילי סביבה בשער ברנדנבורג בברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"כוח לעם, אנרגיה ירוקה עכשיו". פעילי סביבה בשער ברנדנבורג בברלין(צילום: רויטרס)

תחנות כוח בגרבנברויך, גרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
תחנות כוח בגרבנברויך, גרמניה(צילום: AP)

טורבינות רוח בגלזנקירכן, גרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
טורבינות רוח בגלזנקירכן, גרמניה(צילום: AP)

הדו"ח פורץ הדרך, שחלק אחר ממנו התריע בחודש שעבר מפני סכסוכים, רעב ושיטפונות בעקבות העלייה המתמדת בפליטת גזי החממה, חובר על ידי 235 מדענים מ-57 מדינות. "אם לא נעשה דבר, הטמפרטורות ימשיכו לעלות", אמר אחד ממחברי הדו"ח לאון קלרארק. "אין צורך להפסיק את השימוש בדלקים מאובנים, אלא בשימוש בתחנות כוח ובמתקנים אחרים שלא לוכדים את הפחמן שהם פולטים".

 

המדענים אמרו כי אפילו בחלקים של העולם, כמו למשל באירופה, שפעלו רבות נגד פליטת גזי חממה, לממשלות יש עדיין דרך רבה לעבור כדי לבצע את המשימה בצורה יעילה. "איננו יכולים להרשות לאבד עשור נוסף", אמר אדנהופר. "אם נאבד עשור נוסף, יעלה לנו ביוקר להשיג יציבות אקלימית".

 

לפי הדו"ח הקודם שפורסם, אפקט ההתחממות יוגבר עם כל מעלה שתעלה, ומעבר לרמת 4 C ההשפעה תהיה הרסנית. שינויי האקלים יגרמו לזעזועים פנימיים ולסכסוכים והמדענים התריעו מפני הגירה מאזורים חדשים שלא יוכלו להיות מיושבים בשל מחסור במזון ובמים. דפוסי גשמים יופרעו ויביאו לסיכוי גבוה של שיטפונות במיוחד באירופה ובאסיה - כמו גם סיכון לבצורת מוגברת שתוסיף לבעיית המים באזורים מאוכלסים. כמובן, בעיה זו תשליך על החקלאות: יבולי חיטה, אורז ותירס יצטמצמו, בעוד הדרישה להם תגבר בשל הגידול באוכלוסייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
גורם מזהם. תחנות כוח בגרבנברויך, גרמניה
צילום: AP
מומלצים