שתף קטע נבחר

מתנחלי חברון שבו לבית המריבה: הצדק ניצח

בשיא המשבר במו"מ: העליון הכריע, שר הביטחון אישרר ודיירי המתחם השנוי במחלוקת חזרו אליו תוך שהם מכריזים על "ניצחון הצדק והאמת". קרוב לאלף דונם בגוש עציון הוכרזו כאדמות מדינה. נציגי הצדדים נפגשים שוב הערב

ימים ספורים לאחר הכרעת בית המשפט העליון, שבו היום (א') רוכשיו היהודים של "בית המריבה" בחברון לאכלס את המתחם. בתום שבוע סוער של עימותים בין המתנחלים לכוחות הביטחון, ובצל משא ומתן מדיני מקרטע שחלק ניכר מקשייו נעוץ בהתנחלויות עצמן, אישר שר הביטחון משה יעלון את המהלך, "ניצחון האמת והצדק", כהגדרת מועצת יש"ע. על רקע התפתחות זו, נפגשים הערב שרת המשפטים ציפי לבני, עו"ד יצחק מולכו, ראש צוות המו"מ הפלסטיני סאיב עריקאת, וראש המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג'.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הסכסוך על בעלות הבית נדון זה כעשור, וראשיתו בהסכם שנחתם ב-2004 ובמסגרתו נמכר הנכס לפלסטיני בשם איוב. באותו יום העביר הקונה את זכויותיו לנאמן העמותה היהודית "טל בנייה והשקעות קרני שומרון", וב-2007, כשנציגי העמותה נכנסו לנכס, הגיש אחד המוכרים תלונה למשטרה בטענה שפלשו אליו שלא כדין. בתום שנים של דיונים משפטיים ועימותים פיזיים דחתה השופטת דפנה ברק-ארז את טענות המוכרים הפלסטינים וקבעה כי הבית יועבר לעמותה.

 

"הימים הקשים ועינוי הדין שנעשה לבעלי הבית ולהתיישבות באו אל קצם, ואנו תקווה שמקרים דומים יטופלו בצורה מקצועית יותר ומהירה יותר", הגיבו במועצת יש"ע להחלטה. "החירות של חג הפסח מביאה איתה גם חירות להתיישב בכל מקום בארץ ישראל ובוודאי שבחברון, עיר האבות". 

 

במקביל, אישר שר הביטחון יעלון כי קרוב לאלף דונם בגוש עציון יוכרזו כאדמות מדינה. גורמי ביטחון אמרו כי מדובר בתהליך "ארוך שנים, של שלוש שנים לפחות, במהלכו נבדק אם הקרקע היא פרטית או אדמת מדינה". הם הדגישו כי התהליך שמתבצע כעת הוא בגוש עציון, "בשטח שמוסכם שייוותר בידי ישראל בכל מצב". לדבריהם, ביום חמישי הוכרז שלאדמות יש "היתכנות" לאדמות מדינה: "זה מאפשר 60 יום להצגת התנגדויות. רק אחרי החודשיים האלו אפשר יהיה לבנות על הקרקע".

 

ימים ספורים לאחר הריסת מבנים לא חוקיים ביצהר והשחתת מוצב צה"ל במקום, נפגשו ראשי הרשויות ביהודה ושומרון עם מפקד פיקוד מרכז, אלוף ניצן אלון, וסיכמו עמו על "הגברת ההידברות" בין הצדדים לפני פעולות דומות בעתיד. אבי רואה, ראש המועצה המקומית מטה בנימין ומי שמשמש גם יו"ר מועצת יש"ע, הסביר כי "חשבנו שנכון להיפגש ולחזק את החיילים במקום לנהל דו-שיח דרך אמצעי התקשורת".

כניסת תושבי "בית המריבה" למתחם ומחאת השכנים הפלסטינים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כניסת תושבי "בית המריבה" למתחם ומחאת השכנים הפלסטינים(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
  

לדברי רואה, "אנחנו רואים בצה"ל חלק מההתיישבות ובהתיישבות חלק מצה"ל. ביקשנו שיהיה דו-שיח ושלא יתבצעו פעולות כאלה ואחרות מבלי ליידע אותנו. אנו נמצאים בעמדה לא פשוטה מול האירועים שבהם פועלים התושבים נגד הרשויות. אותם אנחנו לא מקבלים ומבקשים להוקיע אותם ולהוקיע את אלה שדוגלים בהם כאידיאולוגיה".

 

דוידי פרל, ראש המועצה האזורית גוש עציון, נכח אף הוא בפגישה והסביר כי היא "נועדה מבחינתנו להבהיר לאלוף שראשי ההתיישבות מתנגדים בצורה ברורה ובהירה, ללא קריצות ומצמוצים, לכל אלימות שהיא, בוודאי כלפי חיילי צה"ל. בכלל, אנחנו מתנגדים לכל פגיעה בחפים מפשע, גם בשכנינו הערבים. חשוב בעת הזו להיות קצת יותר יצירתיים ולחשוב איך מורידים את הלהבות ומבערים את הנגע שקיים בהתיישבות".

 

בועז אלברט, שנעצר בחשד להשחתת מוצב צה"ל בשבוע שעבר, שוחרר למעצר בית ביישוב שערי תקווה עד ל-17 באפריל. הוא ישהה עד 23 באפריל בהרחקה של 10 ק"מ מיצהר.

 

לפני פגישה עם השגרירים הזרים אמר שר החוץ אביגדור ליברמן: "אנחנו פתוחים לשיחה ישירה עם הפלסטינים, אנחנו מוכנים לשיחות ישירות עם הפלסטינים כבר חמש שנים. אנחנו מוכנים לדבר ואנו מוכנים לשאת ולתת. אבל לא נקבל צעדים מיליטריים".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיכל מרגלית, איתי בלומנטל, יואב זיתון, אטילה שומפלבי ונועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
כניסת תושבי "בית המריבה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים