שתף קטע נבחר

יש לכם רישיון לנהיגה כלכלית?

למה להתמודדות עם ניהול כלכלי של חיי היומיום, לא נדרשים לכללים, חוקים והכשרות מתאימות, כמו בנהיגה? אישור כרטיס אשראי ופנקס צ'קים לילד בן 16, בלי שום הכשרה והכוונה - יכולים להביא לאסון כמו זה על הכביש. בינתיים הגופים הפיננסיים ממשיכים לחגוג על חשבון בורות הציבור

תתארו לכם שלואיס המילטון, אלוף מירוץ המכוניות, נוהג ברכב אוטומטי במסלול הפורמולה 1. לא הגיוני, למה? כי לכולנו ידוע, שעם כל ההתקדמות הטכנולוגית, עדיין לא הומצא הפטנט שיכול לקרא את כל תנאי השטח בעת היווצרותם ולפעול לביצוע מדוייק כשהנהג יושב פסיבי במכונית.

 

 

בדיוק על אותו משקל, ברור לכולנו שעל מנת לנהוג ברכב עלינו ללמוד ולהתאמן, להכיר את הרכב ותפקודו ובוודאי את כללי ההתנהגות בדרכים. יתרה מכך, לאורך כל הדרך, הנהגים מפוקחים ע"י חוקי תעבורה ומשטרת התנועה, ולעיתים נענשים בחומרה עד כדי פסילת רשיון הנהיגה.

 

מזה משתמע כי המחוקק רואה חשיבות רבה בשמירה על הכללים לאורך כל הדרך גם לאחר שקיבלנו את הרשיון בפעם הראשונה.

 

אך משום מה, הדבר שמאוד ברור בנהיגה אינו ברור בנושאי חיים אחרים כמו בניהול כלכלי אישי.

 

המחוקק, מצא לנכון לחייב כל נהג/ת בהליך רישוי ברור וחד משמעי, אך לא כך כאשר מדובר בפתיחת חשבון בנק, קבלת כרטיס אשראי, לקיחת הלוואה, פתיחת תכנית פנסיונית ועוד.

 

האם משום שזה פחות מורכב או פחות חשוב או פחות מסוכן? ממש לא. התנהלות כלכלית שגויה עלולה להביא עד לעוני ולפשיטות רגל, גם את המבוססים שבינינו. בחירה במסלול פנסיוני לא נכון עלולה להביא אותנו עד לפת לחם בעת זיקנה ועוד הרבה קודם במקרה של נכות.

 

אם כך, כיצד המחוקק לא מחייב בהכשרה מסודרת לפני פתיחת חשבון בנק או קבלת כרטיס אשראי? הכיצד מחולקים פנקסי צ'קים לבני 16 שעדיין לא ברור להם מהו תזרים הכנסות והוצאות? כיצד מצורפים עובדים לביטוח פנסיוני באופן אוטומטי בלא שיכירו את המושגים הרלוונטיים? לא ברור.

 

הכנה כלכלית לבגרות

גם בניהול כלכלי, בדיוק כמו בנהיגה מקצועית, ידוע לנו שעדיין לא הומצא המכשיר שינהל לנו את התקציב שלנו בהילוך אוטומט, תוך שאנו נחים על זרי הדפנה ומתעשרים.

 

ולמרות זאת, משום מה, דווקא בניהול הכלכלי שלנו, אנו פועלים ב"אוטומט". יש שיקראו לזה ספונטניות, אך לא כך הם פני הדברים, ספונטניות זו קפיצה לים באמצע היום. בדיוק כמו שבנהיגה אין אנו יכולים להרשות לעצמנו להיות ספונטניים ולסכן את יתר הנהגים, כך גם בפעילות כלכלית אין מקום לספונטניות כי אם לקבלת החלטות מושכלות.

 

הנזק הכלכלי שאנו גורמים לעצמנו בשל התנהלות לקויה, אינו נעצר אצלנו בבית ובעצם מצטבר לנזק לאומי משמעותי, כאשר ציבור לא מבוטל מגיע לפתחי המוסדות הממשלתיים להשלמות שונות וגם שם בדר"כ אינו מקבל מענה מספק.

 

במקום זאת, בקלות יתרה ניתן לשלב הכשרה מסודרת לבני נוער לקראת גיל ההעסקה המינמאלי וללמדם על זכויותיהם כמו גם על ניהול כלכלי נכון ודרכי ההתנהלות בחשבון הבנק, כרטיסי אשראי ופנקסי צ'קים. בהמשך, חשוב ללמדם על אורח חיים כלכלי נכון, ניהול תזרים, חסכונות וכד'.

 

לשם כך נדרשת המדינה להוציא כסף, אך באותה מידה ניתן לומר שזו השקעה, מה גם שלא מעט מוסדות פיננסיים מוכנים להירתם ולהעניק הכשרות אלה ללא תשלום. צריך רק לאפשר.

 

ההלוואה שתשעבד אותנו - "איכות חיים"

לא רק שאין מסלול הכשרה מסודר, אלא משום מה הרגולאטור יושב דומם, כאשר מוכרים לציבור מסר "לפנק, לפנק, לפנק", כאשר בפועל מדובר על מכירת הלוואה יקרה למימוש צורך שאין בו ממש.

 

הכיצד הגענו למקום שדוחפים לנו הלוואות יקרות בכל קרן זוית ואין איש נותן על כך את הדעת? ועוד בטענה שזה טוב לאיכות החיים שלנו?

 

איך קרה שחוב של עשרות אלפי שקלים ומינוס בבנק שאינו מאפשר משיכה בכרטיס האשראי ,הפכו להיות "איכות חיים "?

 

הכיצד הפיקוח אינו נרעש כאשר גופים מוסדיים מעסיקים עובדים ומתגמלים אותם בבונוסים שמנים רק כדי למכור הלוואות יקרות ולא כולן נחוצות לציבור?

 

בפועל ההלוואות הנדחפות לציבור בכל קרן זוית, הן בעצם מקור השקעה של הגופים המוסדיים – ומכך שיש כאן ניגוד אינטרסים מובהק. מצב המחייב בדיקה מעמיקה מצד הפיקוח.

 

שלומית יהב, היא מנכלי"ת "החלק המשלים" ומכללת עדיף ומומחית בביטוח פנסיוני ותכנון פרישה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כסף
צילום: shutterstock
שלומית יהב
מומלצים