שתף קטע נבחר

ניצול שואה, ערירי: "נשארתי רק עם הקירות"

כמו 36% מהניצולים, גם ארנסט דויטש (87) חי בגפו. "הבדידות מביאה אותי לדיכאון, כל נקישה בדלת מכניסה בי פחד", הוא מספר. הפנים שמאחורי הדו"ח

"כשאתה לבד, הזיכרונות מגיעים ורודפים אותך", מעיד ארנסט דויטש, ניצול שואה בן 87, שמתגורר בגפו בדירת חדר בתל אביב. "הבדידות מביאה אותי לדיכאון, אז לפעמים אני מתעורר מוקדם ונשאר לבד עם המחשבות. לא קל להישאר רק עם הקירות". דויטש מתקיים היום רק מרנטה גרמנית ומקצבת הביטוח הלאומי, ונעזר בחבילות מזון שהוא מקבל מעמותה. הוא הפנים שמאחורי דו"ח "הקרן לרווחת ניצולי השואה" שפורסם אתמול (יום ד'), ולפיו 50 אלף מתוך 193 אלף ניצולי השואה החיים בישראל חיים מתחת לקו העוני.

 

דויטש, שכמו 36% מניצולי השואה חי בגפו, נולד בטרנסילבניה שברומניה, וכשהשלטון ההונגרי הפרו-נאצי השתלט על האזור ב-1941 הוא נמלט והסתתר אצל חברים. חלק מבני משפחתו של דויטש, אחד מ-10,000 הניצולים העריריים, נרצחו על ידי הגרמנים, וכשהתאחד עם הוריו הם נשלחו לעבודת כפייה. "היו לנו ימים שחורים, היה חסר אוכל והטרור והפחד שלטו", הוא מתאר את אותן שנים ומבקש למעט בדיבור עליהן.

דויטש בדירתו, השבוע (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
דויטש בדירתו, השבוע(צילום: מוטי קמחי )

דויטש עלה לישראל בראשית שנות ה-60 ומעולם לא הקים משפחה. הוא הועסק במשרות שונות בענף התיירות והמכס אך לא צבר זכויות פנסיה, כך שהוא מתקיים כיום מרנטה גרמנית ומקצבת הביטוח הלאומי. כמו כן נעזר דויטש בחבילות מזון שהוא מקבל מעמותת לתת. "אני משלם שכירות כך שחלק גדול מהכסף הולך לזה, מה שנשאר מספיק לצרכים הבסיסיים שלי. אין לי הרבה דרישות ואני לא מתלונן".

 

את ליל הסדר האחרון עשה לבד בביתו, לאחר שרוב חבריו נפטרו. "אמנם הוזמנתי לסדר שערכה אחת העמותות, אבל הייתי מדוכדך והעדפתי להישאר בבית", הוא מסביר, ומספר שהוא סובל מחרדה. "מישהו דופק בדלת וזה מכניס פחד, שמעתי על תקיפות של קשישים ואני חושש ומדמיין דברים שליליים, הייתי שמח שתהיה לי יותר חברה, מישהו שיגיע מדי פעם, יקשיב לי וישוחח איתי".

 

חיה קוז'יקרו, ניצולת שואה בת 76, התקשתה לעצור את הדמעות במהלך מסיבת העיתונאים שבה הוצג הדו"ח, שלפיו כמעט רבע מניצולי השואה הם עניים. "אנחנו חיים מביטוח לאומי אבל זה לא מספיק. אנחנו מוציאים אלפי שקלים בחודש על תרופות. כמה נחיה עוד? לפעמים אנחנו רוצים לגמור את החיים".

 

עוד מיליארד שקל לניצולים

החודש הודיע משרד האוצר כי שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן יגישו בקרוב לאישור הממשלה "תוכנית לאומית לסיוע לניצולי השואה", שעלותה נאמדת במיליארד שקל לשנה. במשרד האוצר אמרו כי מדובר בתוכנית חסרת תקדים שתקצובה מתווסף לכ-835 מיליון שקל שהקצה לפיד לחמש השנים הקרובות לטיפול בזכויות הניצולים, עם הקמתה של הממשלה.

 

סעיף מרכזי בתוכנית מתייחס להעלאת הקצבה המינימלית המשולמת לכ-90 אלף ניצולים לסכום של 2,200 שקל לחודש. כיום עומדת הקצבה המינימלית על 1,825 שקל בלבד. הקצבה המרבית תישאר 5,400 שקל. עלות הסעיף בתוכנית עומדת על 166 מיליון שקל. במסגרת התוכנית, 130 מיליון שקל יוקצו לסעיף שיאפשר לכל ניצולי השואה לא לשלם יותר עבור התרופות שהם צורכים. בנוסף, יקבלו הניצולים 100% הנחה עבור השתתפות עצמית לתרופות שבסל התרופות, לעומת 50% הנחה שהם מקבלים כיום.

 

ארגונים לזכויות ניצולי שואה בירכו על תוכנית הסיוע לניצולים, שצפויה להגיע ביום ראשון לאישור הממשלה על ידי משרד הרווחה והאוצר. עם זאת, הזהירו שם מפני עיכוב ביישום התוכניות והביעו חשש מכך שהקריטריונים עלולים להותיר אלפי ניצולים ללא תקצוב. "בשנים האחרונות נוספים תקציבים עבור רווחת ניצולי השואה, אך יש עדיין רבים שמתקשים במימוש זכויותיהם על פי החוק. נחשפנו במהלך שנות עבודתנו למקרים רבים של ניצולים שאינם מודעים לזכויות הקיימות", הדגישה עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"לית עמותת אביב לניצולי שואה, הפועלת למיצוי זכויותיהם של ניצולי שואה.

 

"הדיונים נמשכים ונמשכים בזמן שניצולי השואה החיים בינינו הולכים ומתמעטים. הנתונים שנחשפים בדו"ח הם בושה שלא תימחה", אמר בתגובה לדו"ח הקרן יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל. מנגד, אמרה ח"כ יפעת קריב (יש עתיד), יו"ר השדולה למען ניצולי השואה בכנסת, כי "משרד האוצר לוקח אחריות ויעביר לניצולים את הכספים והשירותים באופן ישיר ולא דרך גורמים מתווכים. סוף סוף ישנה הבנה כי מסגרת הזמן לשיפור מציאות חייהם של ניצולי השואה היא קצובה וחייבים לפעול כאן ועכשיו", סיכמה קריב. 


פורסם לראשונה 23/04/2014 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
דויטש. "הבדידות מביאה לדיכאון"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים