שתף קטע נבחר

גיבורי העל של בריכות החורף

קבוצת תושבים לקחה אחריות על בתי גידול נדירים באזור חוף השרון ופועלת לשימור החי והצומח שבהן. בריכת החורף שהקימו סמוך למושב רישפון תארח במהלך הסופ"ש פעילויות אקולוגיות וקהילתיות שונות. סיפור אופטימי

בריכות (או שלוליות החורף), שנוצרות מהיקוות מי גשמים במהלך החורף, הן קרקע פוריה למופע סוער ומוגבל בזמן של טבע מקומי. הבריכות השלוות, שמתייבשות בהדרגה לקראת הקיץ, נחבאות מבוישות בשקעים הנמוכים שבין רכסי הכורכר, לא מעידות דבר על השינויים המהירים בתנאי המחייה של יושביהן, תרומתן האקולוגית והנחת שהן גורמות למבקריהן.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

הבריחה הגדולה: משאירים את ניו יורק מאחור

מנילה: מדריך עירוני

דרך המלך: מדבר יהודה של דוד המלך

 

ביצנית משכשכת. בריכת חורף רישפון (צילום: איילת רשף)
ביצנית משכשכת. בריכת חורף רישפון(צילום: איילת רשף)

 

הטמפ', המליחות ורמת החמצן במים משתנות באופן דרמטי במהלך העונה והיממה. על אף התנאים הקיצוניים, הבריכות מהוות מערכת אקולוגית עשירה עם מגוון חי וצומח שהסתגלו לבית גידול ייחודי זה: החל מסרטנים זעירים שמטילים "ביצי קיימא" השורדות את תקופת היובש בקרקעית הבריכה וממתינות למים, דו-חיים שונים המגיעים לבריכה לחיזור ורבייה וכלה בעופות מים וציפורי שיר שעוצרות בה למנוחה ואכילה. מלבד ערכן האקולוגי, לבריכות החורף ערך נופי רב במדינתנו היבשה, והן משמשות מקור משיכה והנאה למטיילים ומבקרים.

 

קיימים תנאים טבעיים רבים שמשפיעים על קצב המילוי והייבוש של בריכות החורף, אבל הגורם המשפיע ביותר על גורלן הוא ללא ספק האדם. עבודות תשתית ופיתוח, חקלאות, הזרמת מי שפכים, חדירת מינים פולשים ועוד גרמו לפגיעה חמורה במצבן של הבריכות.

 

כיום נותרו בישראל כאחוז מכלל בריכות החורף שהתקיימו בארץ לפני כמאה שנה, כשהפגיעה העיקרית היא באזורים צפופי אוכלוסיה כמישור החוף. בסקרים שנערכים ע"י אנשי המקצוע נצפית הידרדרות מתמשכת באיכות המים ומגוון המינים בבריכות החורף הנותרות. קשה במיוחד מצבם של טריטון הפסים והחפרית המצויה- דו חיים הנמצאים בסכנת הכחדה חמורה עקב הפגיעה בבית גידולם העיקרי.

 

בריכת חורף באודים (צילום: יניב מלץ)
בריכת חורף באודים(צילום: יניב מלץ)

 

בשנים האחרונות עלתה המודעות הציבורית לחשיבות בריכות החורף וקבוצות תושבים שונות ברחבי הארץ החלו לנקוט יוזמה ולפעול למענן. פרויקט חקר ושימור בריכות החורף באודים וברישפון שבמועצה האזורית חוף השרון הוא דוגמה ליוזמה כזו. הפרויקט נולד במסגרת הקורס האחרון של תכנית המנהיגות הסביבתית שקיימה המועצה ושהסתיים לפני כ- 7 חודשים. 

 

קבוצה ממשתתפי הקורס לקחה על עצמה אתגר כפול: לשמור על בריכות החורף הוותיקות באודים ולשחזר בריכת חורף ליד רישפון, שבעבר אירח בשטחיו אזורי הצפה רבים שנעלמו תחת הפיתוח הנרחב. בעזרת הליווי מקצועי של היחידה האזורית לאיכות סביבה בשרון וגופי שימור ותמיכה שונים, נרקמה התכנית: לחזק את הזיקה לבריכות החורף של הקהילות המתגוררות בסמוך אליהן ולהפכן למקור גאווה לתושבים. במקביל תסייע הקהילה ביצירת מחויבות של גורמים הפעילים בשטח (רשויות מקומיות, חקלאים, קבלנים, גורמי תשתית) לשימור הבריכות.

 

סמוך למושב אודים נמצאות כמה מבריכות החורף היפות והוותיקות באזור. הן ממוקמות בסביבת נחל פולג ומהוות חלק מ "מסדרון אקולוגי"- ציר מעבר לבע"ח בו כל בריכה משמשת תחנה בדרך. התושבים אימצו כמה מן הבריכות וחקרו אותן במהלך החורף: למדו על מיני הצומח ובע"ח בבריכה, בדקו מדדים שונים של המים ותיעדו את הממצאים. על סמך ניתוח הנתונים מוערך מצב הבריכות וניתנות המלצות בהתאם. הפעילות התבצעה על ידי פעילים שעברו הכשרה מקצועית וילדים שהשתתפו בסדרת פעילויות מודרכת שנחתמו באירוע שיא קהילתי וססגוני. בהמשך השנה יוצבו במקום שלטים המספרים על ערכי הטבע שבמקום.

 

בעוד ששימור בריכות חורף ותיקות הינו קריטי לשימור המגוון הביולוגי הייחודי, בשנים האחרונות הובן כי יש לפעול להקמת בריכות חדשות באזורים בהם התקיימו בעבר. צוות הפעילים הנמרץ איתר שטח חקלאי בצפון-מזרח רישפון שנמצא סמוך לתעלת הניקוז. לאחר קבלת אישורם ובירכתם של הועד המקומי והאגודה החקלאית, נבדק שאין תשתיות תת-קרקעיות באזור ושהקרקע מתאימה להקמת בריכת חורף- בעלת הרכב חרסיתי המסוגל החזיק מים.

 

בסוף שנה שעברה הוצג הפרויקט בפני הקהילה המורחבת שהביעה בו התעניינות גדולה. את הבריכה תכנן אדריכל ליאב שלם, בעל ניסיון רב בהקמת בריכות חורף שניתמך בצוות טכני ומקצועי. יומיים לאחר החפירה התכנסו התושבים לפעילות ראשונה של זריעת פרחי בר מקומיים על תלולית העפר שנערמה, כדי להעשיר את סביבת הבריכה ולצמצם השתלטות של מיני צומח פולשים. על אף החורף השחון, מעט הגשמים שירדו הספיקו למלא את הבריכה.

 

זורעים פרחי בר. בריכת רישפון (צילום: איילת רשף)
זורעים פרחי בר. בריכת רישפון(צילום: איילת רשף)

 

אילת רשף, תושבת מושב רישפון הכירה את בריכות החורף במהלך הקורס למנהיגות סביבתית של המועצה ומאז מקדישה את זמנה לשימורן ולהצלתן. "במסגרת הקורס היינו צריכים לבחור פרויקט לשימור ובחרנו לשמר את בריכות החורף. בחרנו בהן מכיוון שהבנו שיש חשיבות גדולה ליצירת רצף של בריכות חורף, שיבטיח מגוון אקולוגי עשיר.

 

בשיתוף האדריכל שלם ובהנחייתו של פרופ' גזית חפרנו אותה מחדש. המים לבריכה מגיעים מתעלת ניקוז סמוכה והיא נמצאת כיום במצב מצוין. יחד עם מתנדבים נוספים מרישפון אנו מגיעים מספר פעמים בשבוע ומבצעים חקר, אנו מנטרים את גובה המים, את הטמפרטורה שלהם וכמובן את בעלי החיים שבבריכה. לאחרונה גילינו שבבריכה יש מגוון בעלי חיים כסרטנים ירודים ואפילו זחלים של חיפושית שחיינית. הזחלים הללו תורמים לנו בכך שהם אוכלים את ביצי היתושים ומפחיתים את מספרם".

 

צפרדע נחלים. בריכת רישפון (צילום: יניב מלץ)
צפרדע נחלים. בריכת רישפון(צילום: יניב מלץ)

 

אירועי "שבוע האהבה לסביבה" שמקיימת המועצה האזורית חוף השרון (עד ה-26.4) יקיימו פעילות מיוחדת בבריכת החורף ברישפון. הפעילות תתקיים ביום חמישי (24.4) בשעה 17:00 ובמסגרתה יכירו המשתתפים את העולם הקסום של בריכות החורף, הצמחים ובעלי החיים הייחודיים שבהן. הפעילות, שאינה כרוכה בתשלום ומתאימה לכל המשפחה כוללת תחנות לימוד ויצירה של החברה להגנת הטבע והרצאה של פרופ' גזית שיסביר על חשיבות השלולית ויציג את בעלי החיים שנמצאים בה.

הבריכה ממוקמת בשדות החקלאים בצפ'-מז' הישוב מערבית למסילת הרכבת. עקבו אחר שילוט הכוונה.

קישור למפה, לפרטים נוספים באתר  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב מלץ
בריכת אודים
צילום: יניב מלץ
מומלצים