שתף קטע נבחר

אסון האוורסט: שבט המדריכים נוטש את ההר

המפולת בהר הגבוה בעולם שגבתה את חיי 16 מדריכי טיפוס זעזעה את קהילת השרפה שמתגוררת למרגלותיו, ושבניה מספקים ציוד והדרכה למטפסים. כעת הם זועמים על תנאיהם, דורשים פיצויים ועוזבים זה אחר זה את המקום

האסון הקטלני ביותר בהיסטוריה של הר האוורסט - כך כונתה המפולת שגרמה למותם של 16 מדריכי טיפוס ביום שישי האחרון. אולם האסון לא רק גבה קורבנות בנפש אלא חשף ניכור בן שנים בין הממשלה בנפאל לשבט השֶׁרְפָּה (sherpa), המתגורר למרגלותיו ומספק שירותי ציוד והדרכה לתיירים המגיעים לטפס על ההר.

 

עוד חדשות בעולם:

הישראלי שנחטף באוקראינה: 'אמיץ והרפתקן'

כמו בסרט: ציירו בחול SOS - וחולצו מאי בודד

סעודיה אוסרת על נשים לנהוג. ולהטיס מטוס?

 

אתמול (יום ד') קיפלו עשרות מדריכים בני השבט את אוהליהם ועזבו את המחנה שלמרגלות הר האוורסט. בזמן שעונת הטיפוס על ההר מוטלת בספק רב בגלל האסון, הכריזה הממשלה הנפאלית במהירות שבכירים במשרד התיירות יטוסו למחנה היום כדי לשאת ולתת עם בני השרפה ולעודד אותם לשוב לעבודתם.

מגלפים מדרגות, מותחים חבלים. מדריכי שרפה באוורסט (צילום: AP) (צילום: AP)
מגלפים מדרגות, מותחים חבלים. מדריכי שרפה באוורסט(צילום: AP)

אך בעוד ממשלת נפאל זוכה לביקורות קשות שלא עשתה מספיק עבור בני השרפה לנוכח האסון שאירע בשבוע שעבר, שר בכיר כינה את הנוטשים את ההר "חוליגנים". "זו תופעת עדר - כמה חוליגנים יצרו בעיות אך הכול ישוב לסדרו", אמר סושיל גיימיר, מזכיר משרד התיירות הנפאלי.

 

אמנם טרם ברור כמה מ-400 בני השרפה שמתגוררים בהר הצטרפו לנטישה, כמה חברות מסעות ביטלו את הטיפוסים המתוכננים ובלגן כבד שורר בעונת התיירות. רוב הניסיונות לטפס על האוורסט נערכים באמצע מאי, כשנפתח חלון הזדמנויות קטן המציע תנאי מזג אוויר נוחים.

 

לבני השרפה אין מנהיג אחד, ואלה שבמחנה אומרים כי עזיבתם מונעת מכמה סיבות, בהן הוקרת זכר חבריהם שנהרגו. לא ברור אם הם ישובו לעבודה גם אם הממשלה תקבל את כל דרישותיהם.

הוריו של המדריך קג'י שנהרג במפולת (צילום: AP) (צילום: AP)
הוריו של המדריך קג'י שנהרג במפולת(צילום: AP)
משפחתו של המדריך אנג קג'י מתפללת לזכרו (צילום: AP) (צילום: AP)
משפחתו של המדריך אנג קג'י מתפללת לזכרו(צילום: AP)

מיד לאחר המפולת טענה הממשלה כי תשלם לקרובי המדריכים שנהרגו 40,000 רופי לכל משפחה (כ-415 דולרים). אולם בני השרפה אומרים כי מגיע להם הרבה יותר - כולל כספי ביטוח וסיוע כלכלי נוסף עבור משפחות הקורבנות וכן רגולציות חדשות שיעגנו את זכויות המטפסים.

 

ללא עזרתם של בני השרפה, המדריכים הבקיאים ביותר בהר שגם ברשותם טונות של ציוד טיפוס, יהיה זה בלתי אפשרי למטפסים לעלות על האוורסט. רבים מהמטפסים ייאלצו לוותר על מרבית הכסף שבזבזו על טיפוס ההר או על כולו - 75,000 דולרים ויותר.

 

"לא רוצים לדרוך על גופות חברינו"

13 גופות חולצו מהמפולת שאירעה ביום שישי האחרון. שלושה מדריכים עדיין נעדרים תחת השלג והקרח ונחשבים מתים. "בלתי אפשרי שנמשיך לטפס בזמן ששלושה מחברינו עדיין קבורים בשלג", טוען דורג'ה שרפה, מדריך טיפוס מנוסה מקהילת ההימלאיה הקטנה. "אני לא יכול לדמיין שנדרוך עליהם".

דורשים פיצויים. משפחות הקורבנות (צילום: AP) (צילום: AP)
דורשים פיצויים. משפחות הקורבנות(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דלי, איבדה את בעלה במפולת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דלי, איבדה את בעלה במפולת(צילום: AFP)

המטפס האמריקני אד מרזק אמר בשיחת טלפון מהמחנה כי בני השרפה מעמיסים את הציוד שלהם למסוק. "הרבה מבני השבט עוזבים הבוקר, ויהיו עוד רבים שיילכו בעקבותיהם ביומיים הקרובים", סיפר מרזק, בן 67 מקליפורניה. הוא סיפר כי החליט שלא לטפס, אך לדבריו יש עדיין כמה חברות קטנות שמקוות שהטיפוס על ההר ייצא לפועל. טוסלי גורונג, מדריך שהיה במחנה הבוקר, העריך כי כמחצית מבני השרפה עזבו.

 

חברת Alpine Ascents הבינלאומית מסיאטל הצהירה כי היא מבטלת את המשלחת לאזור. "הסכמנו שהצעד הנכון הוא לא להמשיך את עונת הטיפוס כדי שנוכל כולנו להתאבל על קרובינו וחברינו בטרגדיה הנוראה הזאת", נכתב באתר האינטרנט של החברה. גם סוכנות הנסיעות Adventure Consultants מניו זילנד מסרה כי תבטל את משלחתה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בתוך כך, זועמים קרובי המדריכים שנהרגו על התנהלות הממשלה ומודאגים מעתידם. אנג קג'י הותיר אחריו שלושה בנים, שלוש בנות והורים מבוגרים. "אבינו היה המפרנס העיקרי של המשפחה. אנחנו מתגוררים בדירה שכורה וסבינו זקוקים לתרופות באופן תדיר. כולנו עדיין לומדים בבית ספר, ואין לנו מושג כיצד נתמוך במשפחה", סיפרה בתו של קג'י, פינג'ום בת ה-17. דלי, בת 28, איבדה את בעלה פן טנג'י, בן 28, במפולת. אולם גופתו טרם נמצאה. לזוג יש שני ילדים, בני שנתיים וארבע, ולדלי אין כל מקור פרנסה נוסף שיכול לתמוך בה ובילדיה.

 

האסון הצית דיון מחודש על הסכנות הלא-פרופורציונליות שנוטלים על עצמם בני השרפה באוורסט, הר שרוב המטפסים עליו חובבנים, חסרי ניסיון או בעלי ניסיון מועט בתנאי הגובה שעל ההר. לכן, בני השרפה דרושים במקום כדי ליצור קילומטרים של חבלים, לגלף מדרגות בקרח ובשלג ולסחוב כמעט את כל הציוד. לעתים הם מחלצים מטפסים חלשים ומסייעים להם לעלות על ההר. בשל עבודתם הנוספת, הם חייבים לעבור דרך מפל הקרח קומבו כמה עשרות פעמים, שבסמוך אליו אירעה המפולת, ובכך

הם נחשפים לתנאים המסוכנים השוררים שם.

 

שלשום היה נדמה כי ממשלת נפאל הסכימה לכמה מדרישות בני השרפה, בהן הקמת קרן רווחה לאלה שנהרגו או נפצעו בתאונות טיפוס, אולם המימון לקרן קטן בהרבה מדרישות השבט. הממשלה מסרה כי תעביר לקרן חמישה אחוזים מהרווחים ממסי הטיפוס בהר כל שנה, ואילו בני השרפה דורשים 30 אחוזים מהרווחים. נפאל מרוויחה כ-3.5 מיליון דולרים בכל שנה ממסי הטיפוס על האוורסט. לפי משרד התיירות, כספי הביטוח לאלה שנהרגו במפולת, שעומדים על 10,400 דולרים, יועלו ל-15,620 דולרים. אולם בני השרפה דורשים 20,800 דולרים.

 

כמעט 30 מטפסים נהרגו במפל הקרח מאז 1963, רבים מתו במפולות או נמחצו למוות מחתיכות ענקיות של קרח. יותר מ-4,000 מטפסים הגיעו לפסגת ההר הגבוה בעולם מאז 1953, אז נכבש על ידי מטפס ההרים מניו זילנד אדמונד הילרי והשרפה טנזינג נורגיי. מאות מתו במהלך הניסיון להגיע לפסגה.


פורסם לראשונה 23/04/2014 22:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המשפחות זועמות. קרובה של מדריך טיפוס שנהרג במפולת
צילום: AP
מומלצים