שתף קטע נבחר

מחקר: הנקה מונעת מחלות - גם כשמתבגרים

היא מפחיתה את הסיכון ללוקמיה בילדות, למחלות עור ואפילו למוות בעריסה, אך מחקר אמריקני חדש מגלה כעת שההנקה גם מורידה את הסיכון לחלות במחלות כרוניות ובמחלות לב בגיל המבוגר. הסיבה: רמות גבוהות יותר של ההורמון CRP אצל מבוגרים שלא ינקו

חלב אם הכי טוב - אבל לא רק בזמן הינקות: מחקר רחב היקף מצא כי מבוגרים שינקו חלב אם בילדותם היו בעלי רמות נמוכות יותר של חלבון הקשור למחלות לב ולדלקות. הממצאים החדשים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת Proceedings of the Royal Society.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על הנקה בערוץ הורים :

את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה

מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה

 

מחקרים רבים בעבר כבר הניבו מידע רב על חשיבות ההנקה, שנמצאה כקשורה לסיכון מופחת ללקות בלוקמיה של הילדות, מחלת העור אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) ואפילו מוות בעריסה. השערות רבות הועלו באשר למרכיבים המגינים בחלב האם, אולם תשובה ברורה עדיין אין. על פי ההערכות השילוב של ערכי תזונה המותאמים במדוייק לצרכי התינוק, יחד עם רכיבים רבים של מערכת החיסון, הם המעניקים לתינוק את ההגנה מפני מחלות כרוניות קשות ואפילו מוות.

  

אך כעת מתברר שההגנה הזו ממשכיה גם כאשר אנחנו מתבגרים. במחקר חדש, שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת Northwestern ושהסתמך על תיקים רפואיים ארציים, נבדקו 7,000 מבוגרים בגילאי 24 עד 32. כל נבדק עבר בדיקת דם לאיתור רמת החלבון CRP בדמו ובדיקות נוספות, שכללו משקל, גובה והיסטוריה רפואית.

  

החוקרים מצאו כי אלה שצרכו חלב אם למשך פחות משלושה חודשים לאחר הלידה היו בעלי רמות CRP נמוכות עד חמישית, בהשוואה לאלה שלא ינקו בכלל. אלה שקיבלו חלב אם למשך שלושה עד שישה חודשים לאחר הלידה היו בעלי רמות CRP נמוכות ב-26.7%. אלה שינקו שישה חודשים עד שנה היו בעלי רמות CRP נמוכות ב-29.8% בהשוואה לאלה שלא ינקו כלל.

 

החוקרים מצאו כי רמות ה-CRP אצל אלה שינקו דומות לירידה הדרמטית של רמת החלבון שנגרמת לאחר טיפול בתרופות מסוג סטטינים להורדת כולסטרול: תרופות אלה מפחיתות לא רק את השומנים המזיקים בדם, אלא גם את רמת ה-CRP, כשהפחתה זו למעשה מעידה על ירידה בתהליכי דלקת בגוף, והפחתת הסיכון למחלות כלי דם.

 

החוקרים מצאו גם כי רמות ה-CRP היו נמוכות יותר אצל בעלי משקל לידה גבוה. כך, למשל, אלה ששקלו 2.8 ק"ג בלידה היו בעלי רמות CRP גבוהות ב-9.2% מאשר אלה שנולדו במשקל לידה גבוה בקילוגרם אחד.

 

"הממצאים שלנו מצביעים על כך שמשקל לידה נמוך, ומשך ההנקה, קשורים לרמות מוגברות של CRP בדם אצל צעירים", סיכמו החוקרים. "ממצאים אלה מציינים כי קיים סיכון מוגבר למחלות לב ומחלות כרוניות נוספות שעשויות להטיל מעמסה כבדה על מערכת הבריאות".

 

על פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי, מומלץ לאמהות להניק באופן בלעדי עד גיל שישה חודשים. הארגון אף קרא לאמהות להמשיך בהנקה לצד אוכל מוצק, גם עד גיל שנתיים.

 

החלבון הערמומי 

החלבון CRP, שחשיבותו לבריאות הלב וכלי הדם התגלתה רק בשנות ה-90, הוא חלבון מוכר המופיע

בדם בערכים גבוהים בזמן דלקת או תהליכים ממאירים. הוא איננו חלק משגרת הבדיקות הרגילה, אך הוא מבוצע כאשר קיים חשש למחלה זיהומית. רמתו עולה בימים הראשונים של הזיהום, ולאחריהם יורדת בפתאומיות.

 

הבדיקה נחשבת למדוייקת מאוד. בשנים האחרונות נתגלה כי רמת החלבון עולה גם אצל אלה שלקו במחלות לב וכלי דם, כמו התקפי לב ושבץ מוחי. לפיכך, מבצעים חלק מהמומחים ברחבי העולם בדיקות CRP למטופלים כדי לחזות את הסיכון האפשרי למחלת לב וכלי דם. הערכים התקינים של הבדיקה: 0-0.5 מיליגרם לדציליטר.

 

הבדיקה ניתנת לביצוע בחינם בכל קופות החולים, אולם בארץ אין המלצה גורפת לבצע אותה באופן שגרתי לכלל האוכלוסיה.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנקה. מפחיתה את הסיכון למחלות לב גם בבגרות
צילום: shutterstock
מומלצים