שתף קטע נבחר

בייט מהעבר: חוזרים לסינקלייר ספקטרום

ב-1982 החברה הבריטית של סיר קלייב סינקלייר הייתה הדבר הלוהט ביותר בתחום. מאז זרמו אלפי סיביות בנהר המידע, אבל הרומנטיקנים שביניכם, יכולים להתנחם בגרסת אייפד

ל-Sinclair ZX Spectrum יש עדת מעריצים מכובדת בישראל וגם במולדתו בריטניה. זה לא כזה מובן מאליו למכשיר בן 32 - נצח במושגי מחשוב. חלק מהקהילה הזו אפילו תמך בפרויקט קיקסטארטר שיחזיר את המחשב הזה לחיים בדמות מקלדת בלוטות' שתחיה אותו במכשירי אייפד, בכ-50 פאונד היחידה, האספקה בספטמבר הקרוב (נשארו עוד במלאי העתידי).

 

 

הפרויקט הזה מזכיר את ימיה הגדולים של החברה הזו, שהייתה הגדולה בבריטניה בתחום הזה, והיום היא מכון מחקר ופיתוח של אדם אחד: סיר קלייב סינקלייר, שעדיין יוצר, אבל כעת הוא עוסק באופניים חשמליים, כסאות גלגלים וכלי-רכב קלים.

 

ההתחלה

את החברה הקים סיר סינקלייר בלונדון לפני 41 שנה. סינקלייר היה מדען וסטארט-אפיסט והוא עסק בעיקר במחקר ופיתוח מוצרים חדשים. בבריטניה הוא הוגדר אז  כ"לאונרדו של ימינו". כפי שהבנתם, חברת סינקלייר היתה לגאוות הבריטים.

 

 (צילום: יריב ענבר ) (צילום: יריב ענבר )
(צילום: יריב ענבר )

 

בשנותיה הראשונות היתה החברה מרכז מחקר ופיתוח למכשירי רדיו ובין היצירות שלה היה מכשיר רדיו בגודל של קופסת גפרורים והמחשבון הראשון.

 

בחודש יולי 1977 הציגה החברה קיט לבניה עצמית של מחשבון חכם MK14, ואילו בשנת 1979 הוצג המחשב הביתי הראשון מבית סינקלייר: ה-ZX80 שהתבסס על מעבד Z80 מתוצרת Zilog והכיל 1KB של זכרון RAM. המחשב שווק כמוצר מוגמר במחיר 99.95 ליש"ט והן כקיט לבנייה עצמית במחיר 79.95 ליש"ט.

 

בהמשך הדרך השיקה סינקלייר את ה-ZX81, מחליפו של ה-ZX80. מחשבים אלה הציגו על גבי המסך גווני אפור בלבד וזכו לאהדה בשוק הבריטי בעיקר.

 

 (צילום: יריב ענבר ) (צילום: יריב ענבר )
(צילום: יריב ענבר )

 

ואז הגיע הספקטרום

ב-23 באפריל 1982 השיקה החברה את מחשב הדגל שלה ZX Spectrum שהפך למחשב הנמכר ביותר בבריטניה והאפיל אף על מכירות אמסטרד וקומודור – חברות מחשוב מובילות בבריטניה של תחילת שנות השמונים. 

הספקטרום היה מחשב בעל רוחב פס של 8 ביט שנסמך על הוריו ה- ZX80 וה-ZX81 והפך להצלחה מסחררת כמעט מהיום הראשון. בזכות אותה הצלחה זכה גם סינקלייר לתואר האבירות "סיר".

 

המחשב הכיל 16KB זכרון RAM בגרסה הבסיסית והציג קשת צבעים מלאה על גבי מקלט הטלוויזיה הביתית (ומכאן גם שמו). נמכרו מהמחשב חמישה מיליון יחידות בשמונה גרסאות שונות במהלך עשר שנים. הספקטרום התחרה בגבורה במחשבי Commodore 64, Oric1, BBC ו-Amstrad שהיוו את עיקר התחרות בשנות השמונים. 

 

 למחשב היתה מקלדת שנקראה בלשון העם Chicklets מכיוון שהזכירה את המסטיק המלבני והיתה עשויה גומי אלסטי. רבים שנאו אותה. המפרט הטכני של המחשב הכיל מעבד Zilog Z80A שפעל במהירות 3.5MHz. חוץ מקשת צבעים מכובדת ברזולוציה של 256X192, היה לו גם חיבור קלטות חיצוני ובהמשך גם מיקרו-כונן דיסקטים ייעודי.

 

 (צילום: יריב ענבר ) (צילום: יריב ענבר )
(צילום: יריב ענבר )

 

שנת המק

בשנת 1984 – השנה בה גם הושק המקינטוש של אפל, הגיח לעולם מחשב ה-Sinclair QL שסבל ממחלות ילדות קשות, נמכר בכמות מוגבלת של רבע מליון יחידות ויצורו הופסק לאחר כשנה.

 

מספר חודשים לאחר מכן ה-ZX Spectrum + בעל מקלדת Qwerty איכותית מפלסטיק. סיטונאים הזמינו כמויות גדולות במיוחד מהמחשב במטרה לשחזר את הצלחתו של מחשב הספטרום הבסיסי. המחשב לא ענה על הציפיות, הלקוחות נשארו עם מלאי שלא נמכר וייצורו של המחשב נפסק לאחר כשנה וחצי.

 

במהלך השנים הוצגו תואמים וחיקויים אינספור בעיקר למחשבי הספקטרום. המחשב התחבב על הקהילה הסובייטית וברוסיה לבדה יצאו למחשב עשרות חיקויים ותואמים. בשאר העולם נבנתה סביב מחשבי סינקלייר קהילת מעריצים חזקה ותומכת. בארה"ב קיבלה חברת Timex את הזיכיון לייצר את מחשבי סינקלייר. Timex יצרה ושיווקה מחשבים תואמים ואף משופרים. לישראל יובאו ושווקו מחשבי סינקלייר ע"י חברת קומפטרייד שנסגרה ובהמשך על ידי רשת באג.

 

קשיים כלכליים

בשנת 1985 לאחר סדרה של כשלונות ובעיות תזרים, נקלעה החברה לקשיים כלכליים ומכרה את כל קו מוצרי המחשבים ותכניותיה לעתיד כולל המותג "Sinclair" לחברת אמסטרד במחיר של 5 מיליון ליש"ט בלבד.

 

המותג סינקלייר תחת החזקתה של חברת אמסטרד המשיך להוציא לשוק דגמי סינקלייר ספקטרום חדשים עוד כשבע שנים. בתקופה זו הוצגו מחשבי ZX Spectrum +2, +2A, +2B, +3B.

 

בשנת 1992 סגרה אמסטרד את קו הייצור של מחשבי סינקלייר ובכך למעשה תמה תקופת הזוהר של מחשבים ביתיים בבריטניה. סינקלייר העסיק בתקופת הזוהר מעל 140 עובדים. הוא נחשב לאחד האנשים החדשניים בעולם ומדען בחסד עליון - אך איש עסקים בינוני. בימים אלה משיקה חברת סינקלייר את הרכב החשמלי שלה X1 וניתן יהיה לרכוש אותו בקרוב בבריטניה בתמורה ל- 595 ליש"ט.

 

 

הכותב הנו מייסד המוזיאון לתולדות המחשב האישי בחיפה ומרצה לחדשנות ומנכ"ל ג'ון ברייס-מדיאטק הייטק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב ענבר
זוכרים אותו?
צילום: יריב ענבר
מומלצים