שתף קטע נבחר

6 שעות ויכוחים: הדיון שהביא להפסקת המו"מ

נתניהו ובנט רצו תגובה חריפה יותר, לבני התעקשה למתן את ההצהרה, צה"ל המליץ על סנקציות מרוככות מחשש להסלמה. קרי "לא מאבד תקווה", בפתח חוששים מתרגיל של חמאס: "לבדוק אם הם חתמו רק בגלל המשבר בעזה"

ישראל הודיעה על השעיית המשא ומתן , הפלסטינים "בודקים את כל האופציות " - וג'ון קרי בשלו. מזכיר המדינה עדיין לא מאבד את התקווה להגיע להסכם במזרח התיכון, למרות שההסכם היחיד שנחתם לאחרונה הוא הפיוס בין פתח לחמאס. "לעולם לא נאבד את התקווה להגיע לשלום", אמר קרי לעיתונאים, לאחר ששוחח עם אבו מאזן, אך הבהיר כי מנהיגי ישראל והפלסטינים חייבים להתפשר: "תמיד קיימת אפשרות להתקדם, אבל המנהיגים צריכים להתפשר. אם הם לא יבצעו את הפשרות הנחוצות, זה יהיה מאוד קשה". 

 

ישיבת הקבינט שארכה שש שעות ובסיומה הוחלט על הפסקת השיחות המדיניות, פתיחה בקמפיין הסברתי נגד הרשות הפלסטינית ונשיאה אבו מאזן והטלת סנקציות כלכליות, הייתה אולי יכולה להסתיים בתוצאות קשות אף יותר מבחינת הפלסטינים. גורמי ביטחון בכירים שהשתפו בתחילת הישיבה תמכו בקו המתון יחסית, שאומץ בסופו של דבר על ידי השרים.

 

בדיון נערך ויכוח ארוך על אופי ההודעה הפומבית שתתפרסם בתום הישיבה. השרה הממונה על המשא ומתן ציפי לבני התעקשה למתן את התגובה הישראלית, על מנת לא לשבור את הכלים וכדי להשאיר פתח לחידוש המשא ומתן המדיני במקרה של כשלון המגעים בין החמאס והרשות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט רצו תגובה חריפה יותר, שתשלול דיאלוג עם אבו מאזן, ואחד המשתתפים הגדיר את הדיון - "חפירות ארוכות ומתישות". אנשי מערכת הביטחון הציגו את עמדתם בנוגע למצב החדש שנוצר, אולם השרים נותרו לבדם במהלך הדיון. נוכחים בישיבה העידו כי הישיבה התארכה גם בשל דרישת לבני למתן את ההודעה.

 

בסופו של דבר, ההודעה שפורסמה היא זו: "הקבינט החליט פה אחד שממשלת ישראל לא תנהל משא ומתן עם ממשלה פלסטינית שנשענת על החמאס, ארגון טרור הקורא להשמדת ישראל. בנוסף ישראל תגיב לצעדים החד-צדדיים של הרשות הפלסטינית בשורת פעולות". מיד אחרי הישיבה החל הבליץ התקשורתי. נתניהו התראיין ל-MSNBC ואמר כי "הסכם הפיוס הורג את השלום", ובמקביל פורסם סרטון שיופץ בעולם נגד אבו מאזן.

 

נתניהו הסכים לדון בגבולות - ואז הגיע הפיוס

לפני הפיוס הפנים-פלסטיני, עוד הסכים נתניהו לדון בסוגיית הגבולות באופן מפורט בשיחות אישיות עם אבו מאזן.לבני דרשה מסאיב עריקאת לעבור לשיחות בדרג גבוה בין המנהיגים, שינהלו במקביל מגעים ישיר על כל הנושאים הקריטיים. על פי גורמים מדיניים, הושגה בפגישה האחרונה בין הצדדים התקדמות, אולם זו נמחקה ברגע שבו הודיעו הפלסטינים על ההסכם עם החמאס. עם זאת, בישראל מעריכים כי אם הפיוס לא יתממש, ייתכן שהצדדים ישובו לשולחן המשא ומתן.

 

במהלך הישיבה הממושכת הועלו מספר אפשרויות של ענישה כלפי הרשות, אך המשמעויות בשטח שהוצגו לשרים על ידי גורמי הביטחון שהשתתפו בדיון - הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ, מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב מרדכי וראש אמ"ן האלוף אביב כוכבי - היו בין היתר אלו ששכנעו בסופו של דבר את הקבינט על סנקציות כלכליות חלקיות לצד השעיית המשא ומתן.

 

בעוד שבוע, אז אמורים לעבור כמדי חודש עשרות מיליוני שקלים השייכים לרשות מישראל, אפשר יהיה לדעת בוודאות עד כמה עמוקות אותן סנקציות. בפעם הקודמת שישראל החליטה על צעד דומה של הקפאת העברת הכספים, בעת כהונת הממשלה הקודמת, ציינו גורמי הביטחון את המשמעות המעשית שנגרמה מכך: עיכוב תשלומי משכורות לאלפי עובדי מנגנוני הביטחון הפלסטינים ועצירת כספים למנגנונים עבור קיומם השוטף, באופן שהוביל אף לחוסר יכולת לקנות דלק עבור ניידות המשטרה הפלסטינית.

 

מבחינת צה"ל, המשמעות הבעייתית יותר עשויה להגיע במצב של "שבירת כלים", עליה לא הוחלט היום. במקרה כזה עלולה להיות פגיעה במוטיבציה של מנגנוני הביטחון להמשיך בפעילותם השוטפות נגד חמאס והג'יהאד האיסלאמי בגדה. פעילויות אלה כוללות פשיטות על מוסדות הרווחה של חמאס, מעצרים של פעילים צבאיים בארגון והחרמות כלי נשק. לדוגמה, פשיטה של המנגנונים על מחנה הפליטים ג'נין לפני כשבוע ומעצר כנופיות של הג'יהאד גלשה תוך זמן קצר לחילופי אש בין הצדדים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

החשש הוא שאם הפיוס בין חמאס ופתח יתרחב, על רקע ההתרחקות מאופק מדיני, ייפגע האינטרס הביטחוני של ישראל בשטחים. לכן, המליצו גורמי הביטחון על סנקציות מתונות יותר כלפי הרשות. על אף הסנקציות הכלכליות, התיאום הביטחוני המלא נשמר כפי שהוא וצפוי להימשך בפגישות התקופתיות בין קציני צבא בכירים באוגדת איו"ש למקביליהם הפלסטינים, בחופש התנועה של אזרחים פלסטינים בכבישי הגדה, באישורי העבודה לרבבות פלסטינים שעובדים בישראל ובפעילויות של השוטרים הפלסטינים בנושאי הפנים, שלעתים מחייבות תנועת כוחות משטרה פלסטינית בכבישי יהודה ושומרון באישור של צה"ל.

  

הוועדות שאחראיות על יישום ההסכם

בינתיים, כיממה בלבד אחרי לחיצות הידיים ההיסטוריות בעזה, יש כבר בכירים ברשות שמפקפקים ביכולת ליישם את הסכם הפיוס. "ההסכם הוא תוכנית ראשונית בלבד", אמר מזכ"ל הועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו. "אין מנוס מלבחון כיצד חמאס יפעל במהלך הימים הקרובים, בנוגע להקמת הממשלה ולעניינים אחרים". הוא הוסיף כי מכשולים רבים יכולים לחרב את הפיוס ותהה אם בארגון השולט בעזה חתמו על ההסכם בכדי לבנות גשר למצרים בעקבות היחסים המעורערים איתה: "צריך לבדוק אם זו רק בחירה טקטית של חמאס, שנועדה להתגבר על המשבר ברצועת עזה". 

 

משלחת הפיוס שהגיעה מהגדה, בראשותו של מחזיק תיק הפיוס בתנועת פתח, עזבה את עזה ושבה לרמאללה. עם סיום תפקידה מוטלת כעת האחריות על המשך יישום הפיוס על ועדות שונות שדנות בפרטיו: ועדה אחת אמורה לעקוב אחר שחרור של פעילי חמאס שנעצרו על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטינים בגדה ופעילים של פתח שנעצרו על ידי ממשלת חמאס בגדה. לא ברור לפי שעה אם הרשות תסכים לשחרר כל כך בקלות את פעילי חמאס מבתי הכלא בגדה. ממשלת חמאס מצידה שיחררה עם הגעת המשלחת לעזה עשרה פעילים בפתח שהיו כלואים בבתי הסוהר שלה.

 

ועדה נוספת אמורה לדון ברפורמה במבנה אש"ף ובצירוף חמאס לתוך הארגון. אבו מאזן אמור להתחיל בדיונים להרכבת ממשלת הטכנוקרטים, שעל פי ההסכם תקום בתוך חמישה שבועות ותפקידה יהיה להכין את הבחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת הפלסטינית ולמועצה הלאומית הפלסטינית. ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית כבר עדכנה לפני כמה חודשים את פנקס הבוחרים בגדה וברצועה, אך לא ברור אם היא סיימה את עבודתה ברצועה אחרי שממשלת חמאס הערימה על צוות עובדיה שם קשיים רבים בשנה האחרונה. ועדה נוספת אמורה לעקוב אחר יישום כל פרטי ההסכם.


פורסם לראשונה 24/04/2014 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
בנימין נתניהו
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים