שתף קטע נבחר

ללא שינוי: הריבית נותרה על רמה של 0.75%

השיקול המרכזי להשארת הריבית ללא שינוי הוא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. זו הפעם הראשונה שהודעת הריבית מתפרסמת בשעה 16:00 על פי החלטת בנק ישראל

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שמאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%.

 

ההחלטה להותיר הפעם את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

 

 

החל מהיום מקדים בנק ישראל את פרסום החלטת הריבית משעה 17:30 לשעה 16:00. זאת כדי למנוע מצב שבו ההחלטה מתפרסמת לאחר סגירת המסחר במניות ובאגרות חוב בבורסה, אולם שוק המט"ח ממשיך לפעול כרגיל. לדברי בנק ישראל, שעת הפרסום החדשה של החלטת הריבית תאפשר לפעילים בכל השווקים להגיב להחלטה, ובכך תיווצר סימטריה בין השווקים השונים.

 

בנק ישראל מודאג מנושא הדיור

הפחתת הריבית אמורה להפוך את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, ולגרום בכך להחלשת המטבע המקומי מול המטבעות החשובים בעולם. שקל חלש יותר צפוי לעודד את הייצוא, ובאמצעותו גם את כלל הפעילות הכלכלית במשק. אולם הנתונים הכלכליים המעודכנים מראים כי בשלב זה אין צורך בהפחתת ריבית נוספת כדי לתמוך בפעילות במשק.

 

בחודש וחצי האחרונים עדכנה הלמ"ס את אומדן הצמיחה ברבעון האחרון של 2013 פעמיים כלפי מעלה, מ- 2.3% ל- 3.2% בחישוב שנתי. אתמול פרסמה הלמ"ס כי בשלושת החודשים דצמבר 2013-פברואר 2014 גדל הייצור התעשייתי בשיעור שנתי של 13.5%, בהמשך לעלייה של 10.9% בשלושת החודשים הקודמים.

 

השיקול המרכזי להשארת הריבית ללא שינוי הוא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

לפני שבועיים פרסמה הלמ"ס כי בחודשים ינואר-פברואר עלו מחירי הדירות בשיעור חד יחסית של 0.6%, וכי בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

ריבית נמוכה יותר מגבירה גם את הביקושים במשק, והיא עלולה לכן לגרום לעלייה באינפלציה. אולם סביבת האינפלציה הנוכחית אינה מטרידה את בנק ישראל, והבנק אדיש כעת להשפעת הריבית על רמת המחירים במשק.

 

מדד חודש מרץ עלה אומנם ב- 0.3%, אולם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת רק ב- 1.3% והיא נמוכה לכן בהרבה ממרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים נמוכה כעת ממרכז תחום היעד ונמצאת בנקודת שפל של 1.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות דוברות הכנסת
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג
צילום באדיבות דוברות הכנסת
מומלצים