שתף קטע נבחר

תנינים איראנים נלחמים בסנקציות הנושכות

העיצומים הבינ"ל גבו מאיראן מחיר כבד, והיא הכריזה על "כלכלת התנגדות" - קידום יזמויות שיפחיתו התלות בנפט. הפרויקט המצטיין: "חמת גדר" הפרסית

חוות תנינים אינה נחשבת לתחום עסקי שגרתי באיראן. הזוחל האימתני אינו נחשב לבן בית של ממש בארץ הזו, את בשרו לא ניתן מבחינה הלכתית להגיש בארוחות בה, ואפילו מוניטין ידידותי במיוחד אין לו. אבל כל זה לא מנע מאישה אחת להתמסר לעבודה שרוב האיראנים היו נמנעים ממנה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

חוות התנינים הראשונה מסוגה באיראן, זו של מוג'גאן רואוסטאיי באי קשם שבמפרץ הפרסי, היא אחת הדוגמאות הקיצוניות ביותר לאופן שבו איראנים מהשורה משתלבים בתוכנית "כלכלת ההתנגדות" של משטר האייתוללות. התוכנית נועדה להתמודד עם הסנקציות הבינלאומיות הקשות שעדיין מוטלות על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה באמצעות פיתוח תחומי ייצוא נרחבים יותר.

בחוות התנינים באי האיראני קשם (צילום: AP) (צילום: AP)
בחוות התנינים באי האיראני קשם(צילום: AP)

כשרואוסטאיי פתחה את החווה הרעיון שלה היה לייצר תיקים, נעליים, ארנקים וחגורות מעור תנין, ולמכור אותם באיראן ומחוצה לה. היא ובעלה בהרוז סלרבנד רוצים גם לייצר בשר תנינים - לייצוא בלבד, משום שחוקי הרפובליקה האיסלאמית אוסרים על האיראנים לצרוך את הבשר הזה.

 

"רציתי לזרום עם רעיון מקורי, משהו שאף אחד לא עסק בו באיראן לפני כן", מסבירה רואוסטאיי, בעודה מנשקת תנין קטן שהגיח לא מזמן לאוויר העולם. "עכשיו בעלי ואני מבלים זמן רב יותר בגידול התנינים מאשר בטיפול בבננו היחיד".

 

גידול תנינים היה אסור בחוק באיראן עד לשנת 2006, אז אנשי דת אישרו זאת בעקבות הצדקות כלכליות וטכניות שהציגו מומחים וטרינריים. רואוסטאיי ובעלה עזבו את ביתם בטהרן לפני ארבע שנים ונסעו להקים את העסק שלהם באי קשם. מזג האוויר החם והלח של מצר הורמוז, המעבר הימי שדרכו עוברת חמישית מאספקת הנפט העולמית, אידאלי למשימת הגידול של החיות המאיימות הללו. הם התחילו בעזרת ייבוא שמונה תניני מים מלוחים ממלזיה. עד מהרה היו עוד 15, ואז עוד 20 מתאילנד.

המטרה: להגיע לאלף תנינים. האיראנים מקוריים (צילום: AP) (צילום: AP)
המטרה: להגיע לאלף תנינים. האיראנים מקוריים(צילום: AP)
 

מנהיגי איראן שואפים זה שנים להפחית את התלות של המדינה בהכנסות מנפט על-ידי קידום ענפי ייצוא נוספים שיסייעו לכלכלה המקומית. המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, הורה לממשלת איראן לגבש "כלכלת התנגדות" נגד הסנקציות המערביות ולקדם תעשיית היי-טק המבוססת על ידע.

 

אבל הבעיה של העברת כספים מול סוחרים בחו"ל כתוצאה מההגבלות הבנקאיות המוטלות על איראן במסגרת הסנקציות, הכריחה יזמים נלהבים כמו רואוסטאיי ובעלה לשנות אסטרטגיה. בני הזוג הפסיקו לייבא תנינים לחווה שלהם, וכעת הם מתמקדים בעידוד התנינים שם להטיל ביצים רבות יותר.

 

"המטרה העיקרית שלנו עכשיו היא לגדל כמה שיותר תנינים", אומר סלרבנד. לדבריו יש להם כבר 50 תנינים, בהם 10 צעירים, והם מצפים

למאה נוספים עד סוף השנה. "התוכנית שלנו היא להגיע לאלף תנינים בתוך שלוש שנים".

 

החווה של בני הזוג, שניצבת במקום שבו הייתה פעם רק אדמה שוממה, הפכה לאטרקציה תיירותית. כעת עובדים בה כבר 20 תושבים, והדבר עוזר לקדם את הכלכלה המקומית. בתי עסק אחרים, בהם מוכרי מזון ומוכרים של ציוד לספורט ימי, הקימו חנויות בסמוך. גורמי ממשל שמו לב להתרחשות הזו, ובשנה שעברה העניקו לרואוסטאיי את התואר "יזם ראוי לשבח".

 

"זה באמת נהדר שאישה הקימה חווה לגידול תנינים באיראן", אומרת התיירת ליילה בהשטיפור. "היא מהווה השראה לנשים אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נפט בלבד לא מספיק לכלכלה. תנינים בחווה הצעירה
צילום: AP
מומלצים