שתף קטע נבחר

'ירושלים זה הכותל והדסה': מתגייסים להצלת ביה"ח

גירעון של 1.3 מיליארד מעמיד בסימן שאלה גדול את המשך קיומו של המרכז הרפואי הדסה. רופאי בית החולים ועובדיו, ראש עיריית ירושלים ואפילו שחקן הכדורגל האגדי אורי מלמיליאן מסבירים איך הדסה שזורה בחייהם ולמה כולנו חייבים להירתם ולעזור להמשך קיומו ולהצטרף למאמץ להציל את הדסה

בחודשים האחרונים המרכז הרפואי הדסה בירושלים נמצא בכותרות - והפעם לא לטובתו. הגירעון המצטבר של המרכז הרפואי, שעמד בחזית הרפואה בישראל ובעולם כבר יותר מ-70 שנה, עומד על יותר מ-1.3 מיליארד שקל.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

יחד עם גירעון שוטף של יותר מ-300 מיליון שקל בשנת 2013, נמצא המרכז הרפואי במצב שבו לא היה אף פעם - כשסימן שאלה רציני מרחף על המשך קיומו. רופאי ועובדי הדסה וירושלמים מבטן ומלידה, מסבירים למה אנחנו צריכים לשמור על הדסה.

  

מה קרה להדסה?

הדסה בסכנת סגירה: תושבי י-ם יישארו בלי בי"ח?

פתרון להדסה? הכנסת אישרה 46 מיליון ש' סיוע 

בשל גירעון של 250 מיליון - מנכ"ל הדסה התפטר

 

למעלה ממיליון איש מקבלים טיפול בהדסה בכל מחלקותיה ושלוחותיה, ומעל 150 אלף פניות נעשות לחדר המיון הכי עמוס במדינה מדי שנה. "זה המקום היחיד במדינה שבו יש בבת ובעונה אחת מטופלים מכל הלאומים ומכל הדתות, זה לצד זה", אומרת פנינה שרון, אחות אחראית בחדר המיון כבר 10 שנים. "הדסה היא חלק מההיסטוריה וההוויה של ירושלים וישראל, והיא חייבת להמשך ולהתקיים".

 

והדסה הייתה שם לאורך כל שנות הקמת המדינה, במלחמות, בפיגועים וכל התהפוכות שהיו במדינה. "היא מותג וסמל של מקצועיות, של אנושיות ושל אכפתיות גם בישראל וגם בעולם", אומרת שרון, "לעזוב אותה בגלל כסף, זה עצוב, זה בלתי נתפס וזה לא צריך בכלל לקרות. הדסה עבורי היא הבית השני שלי, בעצם הבית הראשון. אני מבלה פה יותר שעות אשר בבית, כל החברים שלי הם מהדסה, הדסה זה החיים שלי".

 

מחצית מהמחקרים הקליניים בישראל מתבצעים בהדסה (צילום: אבי חיון) (צילום: אבי חיון)
מחצית מהמחקרים הקליניים בישראל מתבצעים בהדסה(צילום: אבי חיון)

 

המקום בו יפרוץ השלום

ד"ר דוד גיליס, אנדוקרינולוג ילדים ורופא בכיר במחלקת ילדים, יודע בדיוק למה שרון מתכוונת. "המפגש עם כל הקבוצות האתניות זו לצד זו, גם בקרב העובדים וגם בקרב המטופלים הא חסרת תקדים. העניין בהדסה הוא טיפולי ולא פוליטי. זה המקום שבו עשוי להתחיל השלום, דווקא בתקופה בה במקומות אחרים הוא מקרטע", הוא אומר.

 

וד"ר גיליס יודע על בשרו את מחירו של השלום שמתמהמה. אחיו, ד"ר שמואל גיליס, שגם הוא היה רופא בהדסה, נרצח לפני 13 שנה בדרכו לביתו מבית החולים על ידי מחבל. "בלילה שבו הוא נרצח, החולה האחרונה שלו הייתה ערבייה מהשטחים. כשההלויה שלו יצאה מהדסה, חולים מכל הדתות והלאומים ליוו אותו בדרכו אחרונה".

 

ולמרות זאת, ד"ר גיליס רואה בהדסה את הבית. "אנחנו יודעים שארץ ישראל נקנית ביסורים, לכן חשוב מאוד דו הקיום שקיים פה בהדסה. עצם העובדה שהדסה בנויה על מודל של חיים ביחד, חשובה מאוד גם לירושלים וגם לעם ישראל".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"הדסה היא התגשמות החלום שלי"

גם פרופ' חיים דננברג מומחה לניתוחי לב, מסביר שהדסה היא לא עוד בית חולים, לא עוד מוסד רפואי. "הדסה חשובה לנו כי אין מוסד כזה, שהמטופל בו נמצא במרכז. שהנחישות לתת את הטיפול הטוב ביותר בכל זמן נתון היא בראש מעייני כולם".

 

לדבריו, מאז שהיה נער, חלם ללמוד ולעבוד בהדסה, והוא אומר שהגשים את החלום. "הגעתי להדסה בגיל 17 כסטודנט, למדתי והתמחיתי, הלכתי לצבא וחזרתי, ורציתי להיות רופא כמו הרופאים של הדסה. שזה אומר להיות מצטיין בכל התחומים - בתחום המחקרי, בתחום הקליני, בתחום האנושי.  רוח המצוינות נושבת מעל הדסה וחייבת להמשיך. אני רציתי להיות רופא כמו המורים שלי ואני מקווה שעשיתי זאת. היום אני מעביר את זה לסטודנטים שלי".

 

הוא אומר בביטחון שאין בית חולים כזה. "דתיים וחילוניים, יהודים וערבים. כולם באים לקבל טיפול ובכולם צריך לטפל ובאהבה. המסירות של הרופאים בהדסה היא שם דבר. הרופאים נמצאים פה כל הזמן וזמינים 24 שעות ביממה. אני יודע שבכל שעה של היממה, אם בהדסה קוראים לי, אני שם. זה בדיוק מה שחלמתי לעשות".

 

ירושלים זה הדסה והדסה זה ירושלים (צילום: אבי חיון) (צילום: אבי חיון)
ירושלים זה הדסה והדסה זה ירושלים(צילום: אבי חיון)

 

הכסף הפך את הפציינטים לקליינטים

וזה כנראה לב העניין. הדסה היא המקום בו חלומות מתגשמים, אבל אנשים חולמים לא תמיד יודעים לעשות כסף, אומר בסלחנות, פרופ' איתן כרם, ראש אגף ילדים ומומחה בינלאומי למחלות CF.

 

פרופ' כרם הגיע להדסה לפני 10 שנים עם חלום. "היה לי חזון להקים מרכז למחלות כרוניות לילדים, שהפך להיות יחיד במינו בארץ ואחד הבודדים בעולם, אבל הוא לא מכניס כסף, כי אנחנו רואים את הילד כחלק ממשפחה, ואנחנו מטפלים בכולם. אז אולי הטיפול בכל המשפחה הוא חלק מהחזון, אבל אף אחד לא משלם על זה.

 

 

"וזו בעיה. כי כל התפיסה 'הכלכלית' שוכחת מהחולים, והחולים צריכים להיות במרכז. הם ורק הם. מה שקורה היום שגורמים לנו להפוך את הפציינטים לקליינטים ואנחנו צריכים לעבוד בשירות לקוחות".

 

פרופ' כרם אומר שאנשים מחפשים להפנות אצבע מאשימה ולמצוא אשמים במשבר הכלכלי הזה, אבל מה זה אומר שהחולים שזקוקים להדסה צריכים להיענש? "בכל המצב הזה, אנשים שכחו מהחולים וצריך להחזיר אותם למרכז. עשו רצח אופי למוסד המפואר הזה, שחצי מהמחקרים הקליניים שיוצאים מישראל, נערכים בו.

 

"צריכים להבין שהדסה זה ירושלים וירושלים זה הדסה, וצריך להילחם עליה ועל הזכות של כולנו לרפואה טובה ומעולה".

 

לכולנו הזכות לרפואה טובה ומעולה (צילום: אבי חיון) (צילום: אבי חיון)
לכולנו הזכות לרפואה טובה ומעולה(צילום: אבי חיון)

 

"ירושלים זה הכותל והדסה"

הדסה היא ללא ספק מוסד, מותג וציון דרך בהיסטוריה של העיר הכי מפורסמת ושנוית מחלוקת בעולם. וכל ירושלמי יודע את זה. אורי מלמליאן, אגדת כדורגל יליד ירושלים, מספר שהדסה הייתה הבית השני שלו.

 

"אמא שלי עבדה בהדסה וזה היה ברור שאם צריך משהו, אז הולכים להדסה. במהלך הקריירה "ביליתי שם לא מעט", אבל ידענו שבהדסה נקבל את הטיפול הטוב ביותר שיש. אין מקום כמו הדסה. אם מבקשים מכל ירושלמי לתאר את ירושלים במשפט קצר הוא יגיד: "ירושלים זה הכותל והדסה". הדסה זה לא סתם בית חולים, זה מוסד, זה ערך עליון. לא יכול להיות מצב שלא תהיה הדסה".

 

ירושלים זה הכותל והדסה. אורי מלמיליאן (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
ירושלים זה הכותל והדסה. אורי מלמיליאן(צילום: אלי אלגרט)

 

וזה בדיוק מה שאומר ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת: "בית החולים הדסה הוא חלק בלתי נפרד מירושלים וממדינת ישראל והצלחתה של הדסה היא הצלחתה של ירושלים. הוא מהווה גורם מאחד בין כל הדתות וכל המגזרים בירושלים ואחד המעסיקים הגדולים בעיר, וגם שלוש בנותיי נולדו בו.

 

"לא רק שבית החולים הדסה הוא מבתי החולים המובילים בארץ ובעולם ושם נרדף לירושלים, הוא מוביל במחקרים קליניים ובמציאת דרכים חדשות להבנת תהליכים רפואיים, באבחון ובטיפול.

 

"מאז החל המשבר אני פועל רבות מאחורי הקלעים ונמצא בקשר עם הנהלת הדסה, ארגוני הרופאים והעובדים ובכירי משרדי האוצר והבריאות, כדי לסייע לצדדים במו"מ להצלת בית החולים. אני קורא לכל הצדדים לשתף פעולה למען המטרה החשובה ולסייע להדסה לצאת מהמשבר. לא ניתן להדסה לקרוס!".

 

נלחמים על הזכות של כולנו לרפואה טובה – חתמו על העצומה

 

מוגש מטעם הקרן לירושלים

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חיון
כמיליון איש מקבלים טיפול מדי שנה
צילום: אבי חיון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים