שתף קטע נבחר

שוק העבודה שייך גם לבני 45 פלוס. דעה

כדי להתמודד ברצינות עם התופעות הפסולות של אפליה בעבודה על רקע גיל - על המדינה לספק מענה מקצועי כמו קורסים להסבת אקדמאים, הכשרות טכנולוגיות ויצירת שירותי השמה לעובדים מבוגרים. דעה

אתמול (ה') צוין בעולם יום הפועלים, ה-1 במאי. דווקא ביום זה, שאמור לבטא את המאבק למען תנאי עבודה טובים יותר, ראוי להציף את אחת הבעיות הקשות המאפיינות את שוק העבודה, בישראל, כמו במדינות נוספות בעולם: "גילנות" – אפליה בעבודה על רקע גיל.

 

1 במאי 2014 - כתבות נוספות בערוץ קריירה:

 

תופעה זו אף זכתה לייצוג בפרסומת טלוויזיה ורדיו אליה נחשפנו לאחרונה - "אליפות ישראל בזריקת קורות חיים לפח". הפרסומת, שנוצרה על ידי לשכת הפרסום הממשלתית, נועדה לעודד "העסקה מגוונת". לפ"מ עשו עבודה לא רעה עבור נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה ויצרו פרסומת משעשעת למדי, אך האם די בכך על מנת להילחם באפליה ולעודד העסקה מגוונת? האם התשדיר בטלוויזיה יכול לייצר את השינוי?

 

מטרת הקמפיין היא למנוע אפליה תעסוקתית ולשלב במקומות עבודה עובדים ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה, אנשים עם מוגבלויות ובני 45 פלוס. מדובר במספר אתגרים, שאחד הבולטים בהם נעוץ בנושא הגיל. תוחלת החיים המתארכת, לצד גורמים נוספים, יוצרת מצב בו מספר העובדים המבוגרים הולך וגדל.

 

בפועל, בני 45 פלוס, שרחוקים מגיל הפרישה וכוחם עדיין במותנם, נאלצים להתמודד עם קשיים בקבלה לתפקיד מכיוון שמעסיקים רבים נוטים להעדיף את העובד הצעיר. התופעה היא תוצר של חשש המעסיקים מעלייה בהוצאות ההעסקה ומהירידה באפקטיביות, לכאורה, של העובד המבוגר, לצד שינויים טכנולוגיים ואחרים שיצרו ירידה במעמדו של העובד שחצה את גיל ה-45.

 

הבעיה תחריף

ללא התערבות משמעותית מצד המדינה, שתספק מענה מקצועי עבור אותם עובדים מבוגרים, הבעיה תלך ותחריף, בייחוד לאור פעילותה האינטנסיבית של מדינת ישראל להעלאת גיל הפרישה. הפרסומת מצהירה כי "העסקה מגוונת – כדאית לעסק". אמנם קיימים עסקים שמבינים את הנחיצות וגם את הכדאיות הכלכלית בהעסקת עובדים מבוגרים, אך אם נבחן זאת לעומק, נגלה כי מרביתם אינם נוהגים לעשות זאת ולא באמת מבינים את היתרונות הטמונים בכך.

 

מדינות העולם מייצרות תכניות הסברה מיוחדות המאפשרות לעסקים לעבור תהליך ולהסיק ממנו מסקנות המוכיחות כיצד שימוש בהון האנושי המגוון, ובו קהל המועסקים המבוגרים, מייצר הזדמנויות לסביבת עבודה פתוחה, עשירה ומגוונת עם פוטנציאל גבוה לחדשנות. מכאן, העסקתם היא בעלת פוטנציאל כלכלי של ממש.

 

בישראל, לעומת זאת, הנושא טרם הוטמע והוסבר באופן ראוי. מדובר ביתרונות עצומים הנוגעים לניסיון רב, יציבות גדולה ומשמעותית מזו של העובד הצעיר, מהימנות ואישיות בוגרת, נטייה לנאמנות, אחריות כלפי סביבת העבודה ועוד.

 

יש פתרונות

על פי נתוני ה-OECD שפורסמו לאחרונה, שיעור התעסוקה של בני 55-64 בישראל עמד על 61.2%, שיעור נמוך משמעותית בהשוואה למדינות מערביות מפותחות כמו איסלנד (79.5%), ניו-זילנד (73.7%), נורבגיה (69.6%) או שוויץ (69.5%). אין ספק כי מדובר בתופעה חובקת עולם. אך בעוד מדינות העולם מייצרות דרכים קונקרטיות לטיפול בבעיה, בישראל עדיין לא נעשה הרבה, על אף שהפתרונות אכן קיימים.

 

על מנת להוציא לפועל את הפתרונות הקיימים, עליהם להיות מנוהלים, מפוקחים ומבוצעים ברמת המדינה ולכלול קורסים להסבת אקדמאים, הכשרות טכנולוגיות, יצירת שירותי השמה לעובדים מבוגרים, יצירת תהליכים לשינוי תפיסתי בקרב העובדים עצמם ובאופן כללי, טיפוח מודלים של אחריות שני הצדדים – מעסיקים ומועסקים. אם זה עובד, תרתי משמע, בשאר העולם, אין סיבה שזה לא יעבוד גם בישראל.

 

עלינו להפנים כי מדובר בתופעה הולכת ומתגברת שלא תעלם מעצמה. ישראל מצויה במקום לא מחמיא בכל הנוגע ל"גילנות" ולקשיים האובייקטיביים בהם נתקל העובד המבוגר. הדרך ליצירת תשתית תעסוקתית הוגנת יותר המתמודדת נכון עם הבעיה, קיימת ואפשרית, אך הפתרון לא יגיע מכיוון של פרסומות, שההצהרות בהן אמנם אמת לאמיתה, אך הן אינן מובילות אותנו לכיוון של שינוי כשהן לא זוכות למענה בשטח.

 

נושא זה יעלה לדיון בכנס השנתי של האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה, שיתקיים ב-12 במאי בשעה 13:00 באוניברסיטת תל אביב (בניין נפתלי). הכנס פתוח לקהל הרחב ויעסוק ב-3 נושאים: גילנות בשוק העבודה, התעללות והתעמרות בעובדים במקומות העבודה, ואחריות דירקטורים במסגרת פירמות. להרשמה ולפרטים בטלפון: 03-5757866

 

עו"ד נעמי לנדאו היא מומחית לדיני עבודה ויחסי עבודה ויו"ר האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה


פורסם לראשונה 01/05/2014 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: סטודיו גילי ומירית
עו"ד נעמי לנדאו
צילום: סטודיו גילי ומירית
מומלצים