שתף קטע נבחר

נתניהו: אקדם חוק יסוד - מדינת העם היהודי

לפני יום העצמאות ביקר רה"מ בבית דיזנגוף שבו הוכרז על הקמת המדינה: "ראוי שמרכיב הזהות היהודית יזכה למעמד חוקתי כמו חוקי יסוד אחרים"

ארבעה ימים לפני יום העצמאות הודיע בצהריים (יום ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו כי בכוונתו "להוביל חקיקת חוק יסוד שיבטיח עדכון חוקתי למעמדה של ישראל כמדינת העם היהודי". הוא דיבר בהיכל העצמאות שבבית דיזנגוף בתל אביב - האולם שבו הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל ב-14 במאי 1948.

 

 

בנימין נתניהו, היום בבית דיזנגוף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בנימין נתניהו, היום בבית דיזנגוף(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

נתניהו ציין שראוי שמרכיב הזהות היהודית יזכה למעמד חוקתי, בדומה למרכיבים אחרים שעוגנו בחוקי היסוד של הכנסת, והוסיף: "מגילת העצמאות תמיד תשמור על זכויותיהם השוות של כלל אזרחי המדינה - יהודים ולא יהודים כאחד - במדינה היהודית והדמוקרטית".

 

לבני מתנגדת: "לא להחלשת הדמוקרטיה"

כוונתו של נתניהו עשויה להוביל לקרעים בממשלתו. שרת המשפטים ציפי לבני כבר הבהירה שתתנגד ליוזמה: "כמו שהתנגדתי בעבר ליוזמות כאלה אעשה זאת ולא משנה זהותו של המציע. אמשיך להגן על ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ובשום אופן לא נאפשר להחליש את הערכים הדמוקרטיים ולהכפיף אותם ליהודיים - זו מהות מגילת העצמאות וזה בסיס קיומנו", אמרה.

 

"מאז נכנסתי למשרד המשפטים אני פועלת לעגן את ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - באופן מאוזן וחוקתי. לשם כך, ועל דעתו של ראש הממשלה וכל מרכיבי הקואליציה, מיניתי את פרופ' רות גביזון לפני מספר חודשים על מנת לבחון לעומק את הנושא ולנסח בהתאם הצעת חוק שתשמור על האיזון החיוני של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית", כתבה לבני בדף הפייסבוק שלה.

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, מסר כי נתניהו הנחה אותו להוביל ללא דיחוי את הליך החקיקה, "כהמשך להצעת החוק המקורית שהייתי בין יוזמיה". הוא בירך את נתניהו על ההחלטה לקדם את חוק הלאום והגדיר אותה "החלטה היסטורית שתשיב את מדינת ישראל למסלול ציוני, לאחר שנים של פגיעה מתמשכת מצד מערכת המשפט בעקרונות הבסיסיים שעליהם קמה המדינה".

  המבנה שברחוב רוטשילד הוקם ב-1909 והיה ביתם של ראש העיר הראשון של תל אביב מאיר דיזנגוף ורעייתו צינה. בשנות ה-30 הוא הפך מוזיאון, וכאמור את תהילתו קיבל באותו יום שישי אחר צהריים במאי 1948, כשמועצת העם התכנסה בו כדי להכריז על הקמת המדינה.

 

בהמשך דבריו עקץ נתניהו: "תמוה בעיניי שדווקא בין אלה שקוראים לישראל לעשות ויתורים בשטחי יהודה ושומרון בגלל רצונם המובן להימנע ממדינה דו לאומית, הם המתנגדים לכך שישראל תהיה מדינת הלאום היהודי. אי אפשר להתנגד לכך שמדינת ישראל תהיה מדינת הלאום של העם היהודי ובו בזמן לתמוך במדינת הלאום הפלסטינית".

 

טרם דבריו חזו הנוכחים במצגת שעסקה בהצעה לשינוי עיצובי של היכל העצמאות. את המצגת הגיש דניאל רוזנטל מ"טחנה לעיצוב" (כך במקור). המצגת כללה חזית חדשה לבניין, כולל חיזיון לילי שיוקרן על הבניין. רוזנטל: "אולם ההכרזה יציג תצוגה אור קולית ויקרין את רגעי הכרזת העצמאות. אנו מייעדים להפוך את הקומה השנייה לספרייה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נתניהו בהיכל העצמאות
צילום: מוטי קמחי
מומלצים