שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

זכויות עובדים ביום הזיכרון ויום העצמאות

כמה שעות עובדים ביום הזיכרון, האם הבוס מחויב לאפשר לכם להגיע לאזכרה של קרוב משפחה והאם הוא יכול להכריח אתכם לעבוד ביום העצמאות? מדריך

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, הוא יום עבודה רגיל, אבל החוק מאפשר לקחת חופשה ביום זה, בכפוף לתנאים מסוימים. יום העצמאות לעומת זאת, הוא יום שבתון בתשלום, בו זכאים העובדים לחופש בתשלום, שאינו מנוכה ממכסת ימי החופשה שלכם.

 

עוד על זכויות עובדים - בערוץ קריירה:

 

בסיוע עו"ד גלי שטיינברג, מנהלת מחלקת דיני עבודה ושירה פלוטניק ומתמחה במשרד פרופ' יובל לוי ושות', גיבשנו שאלות ותשובות.

 

האם מעסיק מחויב לאפשר לעובד ללכת לאזכרה של חבר, מכר  או קרוב משפחה שנהרג במערכות ישראל, ביום הזיכרון?

 

לפי חוק יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, קרוב משפחה של חלל מערכות ישראל רשאי להיעדר מעבודתו ביום הזיכרון, ועדיין יחשב כמי שעבד באותו יום. לעניין זה, קרוב משפחה הוא אחד מהבאים: הורים, הורי הורים, בן זוג, ילדים, אחים ואחיות.

 

בכל מקרה אחר, רשאי העובד לבחור לנצל את יום הזיכרון על חשבון ימי חופשתו, במסגרת ימי הבחירה על חשבון ימי החופשה שלו הנתונים לבחירתו (יום אחד במועד שיבחר ויום נוסף במסגרת רשימת מועדים אשר יום הזיכרון נמנה עליהם), זאת בלבד שהודיע לכך למעסיקו 30 יום מראש.

 

במקומות בהם נהוג אחרת, יש להמשיך ולפעול על פי הנהוג. כך גם, במקומות בהם מוחלים צווי הרחבה, הסכמים קיבוציים או הסדרים קיבוציים הקובעים אחרת, יש לפעול על פיהם. לדוגמה: עובדי מדינה אשר חל עליהם התקשי"ר רשאים להיעדר ביום הזיכרון על חשבון יום בחירה שלא במכסת ימי החופשה שלהם.

 

עו"ד בטי מצר לוי, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית, מבהירה כי "אם העובדים מימשו את זכותם ליום בחירה במועדים קודמים, הם רשאים לצאת לחופשה רגילה על חשבון מכסת החופשה השנתית הצבורה להם. באשר לעבודה בערב החג - אין הוראה מיוחדת בחוק והעובד רשאי להיעדר בימים אלה רק במסגרת מכסת החופשה השנתית".

 

האם המעסיק רשאי לחייב את העובדים לצאת לחופשה מרוכזת ביום הזיכרון?

 

כן - המעסיק הוא הוא הקובע את ימי החופשה ולכן הוא רשאי להכריז שיום הזיכרון יהיה יום חופשה מרוכז שייגרע ממכסת ימי החופשה השנתית - אך עליו להודיע על כך לעובדים מראש.

 

כמה שעות עובדים ביום הזיכרון?

 

יום העבודה ביום הזיכרון מתקצר לא בשל היותו יום הזיכרון אלא בשל היותו ערב יום העצמאות, כלומר, ערב חג.

 

יום העבודה ביום הזיכרון מתקצר כך שבמקום עבודה שבו עובדים 6 ימים בשבוע (8 שעות ביום) יום העבודה בערב החג יעמוד על 7 שעות, ובמקומות עבודה שבהם 5 ימים בשבוע (9 שעות ביום) יום העבודה בערב החג יעמוד על 8 שעות. ככל שנהוג אחרת, או ככל שקבוע אחרת בהסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי, צו הרחבה או הסכם עבודה, יש לפעול על פי ההוראה המטיבה.

 

האם המעסיק יכול להכריח עובד לעבוד ביום העצמאות - ואם כן איזה שכר מגיע לו? 

 

יום העצמאות הוא יום שבתון על פי חוק יום העצמאות, התש"ט – 1949 ולכן חל איסור לכפות על עובדים לעבוד באותו יום אלא אם הדבר הותר על פי הוראת ראש הממשלה לגבי עבודה ושירותים מסוימים שלדעתו אין להפסיקם ביום העצמאות.

 

אם העובד הועסק במקום בו ניתנה הוראה כאמור, הוא יהיה זכאי לגמול של 200% בגין עבודתו ובנוסף, ליום חופש חלופי. אם העובד הועסק במקום שלא הותר על ידי ראש הממשלה, יש לראות ביום העבודה כעבודה ביום המנוחה ולשלם לעובד גמול של 150% משכרו וכן יום חופש חלופי בנוסף.

 

ביחידה ליחסי עבודה במשרד הכלכלה מבהירים כי לגבי עובדים יומיים חל צו הרחבה הקובע "שלאחר שלושה חודשי עבודה במקום העבודה ואי היעדרות מעבודה סמוך ליום החג" (יום לפני ויום אחרי החג), והם זכאים לתשלום עבור ימי חג כולל יום העצמאות.

 

 מהו טווח הזמנים בו יש לשלם שכר לפי תעריף החג?

 

בשונה משבת או חג דתי, תחילתו של יום העצמאות היא בחצות. לכן תעריף החג ישולם על עבודה החל משעה 24:00 בערב יום העצמאות ועד שעה 24:00 ביום העצמאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: שחף הבר
עו"ד גלי שטיינברג
צילום: שחף הבר
מומלצים