שתף קטע נבחר

ניצולי האבולה סובלים מעוד מחלה: הסטיגמה

לקדחת האבולה אין חיסון, אין טיפול והיא כמעט תמיד מסתיימת במוות. רק חולים ספורים מצליחים להבריא, אולם כעת הם נושאים אות קלון ומנודים מהחברה

הרופא שניצח כנגד כל הסיכויים ושרד את נגיף האבולה , עדיין סובל מבעיה אחת: הסטיגמה המודבקת למחלה הקטלנית. אף שהוא בריא לגמרי, בני אדם מפחדים להתקרב אליו ואפילו לדבר איתו. במקרה אחד, השורד היה אמור להתראיין לתחנת רדיו בגינאה כדי לחלוק את סיפור הניצחון שלו על המחלה. אולם תחנת הרדיו לא הרשתה לו להגיע לאולפניה. "אנחנו מעדיפים שידבר עמנו בטלפון מלמטה", אמר מנהל התחנה לנציג הארגון "רופאים ללא גבולות", בעוד אותו אדם, שסירב להזדהות, חיכה במכונית. "אני לא יכול לקחת את הסיכון בהכנסתו לאולפן".

 

עוד חדשות בעולם :

ארה"ב: 11 אקרובטיות נפצעו בתאונת קרקס

בלגיה: שוטרים פיזרו מפגיני "מועל יד הפוך"

הסירה את חבל התלייה מרוצח בנה: "הוקל לי"

 

לפי ארגון הבריאות העולמי, התפרצות נגיף האבולה במערב אפריקה גבתה עד כה את חייהם של 138 בני אדם, 127 בגינאה ועוד 11 בליבריה. יותר מ-240 חולים, רובם בגינאה, חשודים בהידבקות במחלה, הגורמת לסבל נורא, הכולל התפקעות כלי דם ודימום מהאוזניים ומנקבי גוף נוספים. אין אף חיסון לנגיף, אין טיפול והמחלה היא כמעט תמיד גורמת למוות.

חלק מהסטיגמה: התמגנות הצוות  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חלק מהסטיגמה: התמגנות הצוות (צילום: AFP)

נגיף האבולה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נגיף האבולה(צילום: EPA)

אולם מספר קטן של בני אדם שורד את המחלה. לפי "רופאים ללא גבולות", כ-30 מטופלים שרדו עד כה בגינאה. אך בליבריה לא נרשמו עדיין מקרי הישרדות. אך לברי המזל ששורדים, אות הקין ממשיך לדבוק בהם זמן רב לאחר שהווירוס עוזב את גופם. "הודות לאלוהים, אני בריא. אבל עכשיו יש לי מחלה חדשה: הסטיגמה שנדבקה אליי משום שאני הקורבן של המחלה", סיפר הרופא מגינאה לסוכנות AP, שסירב למסור את שמו כדי לא ליצור לו בעיות פרסום נוספות לו ולמשפחתו. "הסטיגמה גרועה יותר מהקדחת".

 

הסטיגמה עד כדי כך גרועה שמטופלים נוספים ששרדו את המחלה סירבו להתראיין לסוכנות הידיעות. הרופא ששרד את המחלה סבור כי נדבק בנגיף בזמן שטיפל בחבר וקולגה שמת בקונקרי, בירת גינאה. לדבריו, הוא לא ידע אז שחברו חולה באבולה.

 

זמן קצר לאחר מות חברו סבל הרופא מכאבי ראש ומחום שלא יורד. לאחר מכן, החלו ההקאות והשלשולים. "הייתי אמור למות", סיפר. אולם גופו הגיב טוב לטיפול, הכולל מתן נוזלים, ושלא כמו שאר החולים במחלה, הוא שרד.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כדי לשרוד את האבולה צריך לחיות מספיק זמן כדי לאפשר לגוף לפתח מספיק נוגדנים שיילחמו בווירוס, מסביר פרופ' דיוויד היימן מלונדון המתמחה במחלות זיהומיות מידבקות. רוב החולים לא שורדים משום שעליהם לשרוד את התסמינים הקשים של האבולה: החום הקיצוני, התייבשות, בעיות נשימה ודימומים.

 

מזכיר את התקופה שבה התפשט נגיף ה-HIV

הרופא ששרד את האבולה מספר כי אף שהיא אינה בגופו עוד, אנשים עדיין מתחמקים ממנו. "עכשיו, בכל מקום בשכונה שלי, כל המבטים מופנים אליי כאילו אני מגפה מהלכת", סיפר. אנשים עוזבים מקומות כשהוא מגיע. אף אחד לא לוחץ את ידו או אוכל עמו. אפילו אחיו מאשימים אותו בחשיפת המשפחה לסיכון ממשי.

 

סטיגמה בדרך כלל נלווית להתפשטות מחלות קטלניות שרבים לא בקיאים בהם, טוענת מרדית סטייקם, יועצת בריאות ותזונה בעמותת הרווחה הקתולית במערב אפריקה. היא מציינת כי התגובה המבועתת לאבולה מזכירה את הימים הראשונים של התפשטות נגיף ה-HIV, הגורם למחלת האיידס. לדבריה, האבולה הצית תגובות יותר חריפות משום שעובדים רפואיים נדרשים ללבוש ציוד מגן מהרגליים ועד הראש - ציוד הדומה לחליפות חלל.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בזמן מגפה זו הותקפו הבתים של אלו שנדבקו בליבריה. ארגון "רופאים ללא גבולות" נאלץ לנטוש זמנית את המרפאה בגינאה לאחר שהפכה גם היא יעד לתקיפה. משפחות קורבנות המחלה התמודדו עם בעיות דומות. עזיז סומה, שמתגורר בפרבר של קונקרי, אמר כי משפחתו נאלצה לעבור לאחר שאחיו מת, ככל הנראה מנגיף האבולה. "הלכתי להתפלל במסגד. ברגע שנכנסתי כל המתפללים יצאו החוצה", שחזר סומה, מהנדס בן 30. "נשארתי לבד, לא היה אף אחד מסביב".

 

ארגוני בריאות עולמיים פועלים באדיקות בקהילות כדי להסביר כיצד מועבר הנגיף - רק דרך מגע ישיר בין נוזלי גוף עם חולים במחלה - וכדי להבהיר כי אלה שהבריאו אינם מידבקים עוד.

 

הכלי הטוב ביותר להילחם בסטיגמה הוא הדרך שבה משחררים חולה שהבריא, סבורה קורין בנזייך,

נציגת "רופאים ללא גבולות" בגינאה. "המטופל אף פעם לא עוזב לבד", כשהשורדים מהמחלה עוזבים את הבידוד, עובדי המקום לוחצים עמם ידיים.

 

המטופלים ששוחררו מקבלים מסמך משר הבריאות ובו הצהרה כי הם אינם עוד מידבקים, מספר טום פלצ'ר, רופא שעובד עם ארגון הבריאות העולמי בגינאה. עם זאת, הווירוס עלול להופיע בזרע המטופל, ולכן גברים מקבלים אספקת קונדומים למשך שלושה חודשים.

 

הרופא מגינאה טופל במשך שבוע לפני שהוכרז כי הבריא. פלצ'ר סיפר כי רק יחידי סגולה משתחררים אחרי פרק זמן קצר כזה: "יש לחגוג עם אנשים אלה, ולא לחשוש מהם בשל הסטיגמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים