שתף קטע נבחר

השותפות במאגר תמר ימכרו חמישית ממנו למצרים

החברות המחזיקות במאגר הודיעו על חתימת מזכר הבנות למכירת גז טבעי לחברת יוניון פנוסה המחזיקה במתקן בצפון מצרים. עד להפיכה, מצרים סיפקה גז טבעי לישראל

חברות דלק קידוחים, אבנר, ישראמקו ודור גז דיווחו אתמול (ב') על חתימת מזכר הבנות למכירת גז טבעי לחברת יוניון פנוסה. החברה אשרה היום את הדברם. יוניון פנוסה מחזיקה יחד עם ENI האיטלקית במתקן לייצוא גז נוזלי שממוקם בצפון מצרים, בסמוך לפורט סעיד. דבר חתימת החוזה נחשף ב"כלכליסט" לפני כשבוע, והוא מהווה חוזה ייצוא ראשון לשכנה מדרום. זאת לאחר שמאגר תמר חתם לפני מספר חודשים על חוזה מכירה לפוטאש הירדנית. עד להפיכה שסיימ את שלטונו של חוסני מובראק, מצרים סיפקה גז טבעי לישראל.

 

עיון בדיווח החברות מלמד שההסכם ההבנות אמור להוביל לחוזה רשמי בתוך שישה חודשים מהיום. שותפות תמר תספק 4.5 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי לשנה ולתקופה של 15 שנה. היקף החוזה נאמד בכ-1.1 עד 1.3 מיליארד דולר לשנה, או כ-20 מיליארד דולר לכל התקופה. הזרמת הגז תעשה באמצעות מתיחת צנרת הולכה ממאגר תמר 300 קילומטר דרומה עד לחופי מצרים. עלות הקמת החוזה תיפול ככל הנראה על הרוכשים. מאחר שהמכירה תתבצע באמצעות צנרת הולכה שיעור המס שצפוי לחול עליה יהיה בהמשך לזה שנקבע בוועדת ששינסקי, כלומר כ-60%.

 

יוניון פנוסה הספרדית נחשבת לפי הדיווח ל"אחת מחברות הגז הגדולות בספרד והינה מהמפעילים החשובים בשוק ה-LNG (גז נוזלי,ל"ג) העולמי". האחזקות במתקן שהוקם בצפון מצרים מתחלקות במשותף עם ENI (בהיקף של 80%) לבין חברות הגז והנפט המצריות. המתקן הוקם לפני כמה שנים אולם מאז נפילת שלטון מובארק הוא עומד מושבת.

 

החוזה הבא שאמור להיחתם, שהיקפו ותנאי התשלום שלו צפויים להיות דומים לאלו שנחתמו מול יוניון פנוסה, יהיה מול בריטיש גז (BG) שמחזיקה אף היא במתקן דומה בצפון מצרים ושעובד בתפוקה חלקית.

 

מאגר תמר מכיל כ-320 מיליארד מ"ק. האחזקות בו מתחלקות בין נובל אנרג'י (36%), דלק (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

 

מחיר הגז - צמוד למחיר הנפט

קית' אליוט, סגן נשיא חברת נובל אנרג'י ואחראי על אזור המזרח התיכון, אמר שהחתימה על מזכר ההבנות של שותפות תמר מול יוניון פנוסה מהווה ציון דרך משמעותי בפיתוח המאגר כמו גם ביכולת לספק אנרגיה למדינות באזור. "הפיתוח הנוסף שמתוכנן למאגר תמר ישמש לא רק את מדינות האזור, אלא גם יאפשר להגדיל את אספקת הגז לשוק הישראלי", אמר. לדבריו, מחיר הגז בעסקה יהיה צמוד למחיר חבית הנפט מסוג "ברנט" והחוזה הסופי יכלול מנגנון של "מחיר רצפה". 

 

ליאור גוטמן השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים