שתף קטע נבחר

אשקלון שיאנית הזיהום: 'מי יודע כמה זה מזיק'

הדו"ח החמור שפרסם ארגון הבריאות העולמי מחדד את התסכול של תושבי אשקלון, שכבר נואשו מלהתלונן במשרד להגנת הסביבה. את האצבע המאשימה הם מפנים לתחנת הכוח רוטנברג, אבל הרשויות מתגוננות: "הנתונים נכונים ל-2010, ומקורם בסופות חול". הסכנה הבריאותית המיידית: לריאות וללב

תושבי אשקלון וסביבתה לא הופתעו לקרוא אתמול (יום ד') את תוצאות הדו"ח של ארגון הבריאות העולמי שלפיו מדובר בעיר עם זיהום האוויר החמור ביותר בישראל. הם גם לא מהססים לרגע לפני שהם מצביעים על החשודה המיידית שלטענתם מהווה את הגורם העיקרי לזיהום: תחנת הכוח רוטנברג של חברת החשמל.

 

 

למרבה הצער תושבי אשקלון והסביבה כבר התרגלו לריטואל: לפחות פעם ביום שוטף את האזור ריח חריף ובלתי מזוהה. מה מקורו? לא ברור. האם הוא מרמז על חומר המסוכן לבריאות? ייתכן. בתחילה נהגו רבים להתקשר באופן בהול ולדווח למשרד לאיכות הסביבה, אבל הם כבר הבינו שאין טעם לטרוח, אז הם פשוט מחכים שענן הריח יחלוף.

מודיעין (מימין) ותחנת הכוח רוטנברג. דירוג מפוקפק (צילום: רועי עידן, גיל יוחנן) (צילום: רועי עידן, גיל יוחנן)
מודיעין (מימין) ותחנת הכוח רוטנברג. דירוג מפוקפק(צילום: רועי עידן, גיל יוחנן)

 ( )
( )

"אנחנו סבורים שמקור הריח הוא מתחנת הכוח או מהמסוע שמוביל פחם", אומר מוטי בר-ששת, תושב שכונת עתיקות באשקלון. "מי יודע מה יש בריח הזה ועד כמה הוא מזיק לבריאות. לצערי זה נמשך כבר שנים רבות וזה רק הולך ומחריף".

 

בחברת החשמל הגיבו לנתוני הדו"ח וטענו שאין קשר בין הדירוג הגבוה של ריכוזי החלקיקים באשקלון לבין תחנת הכוח רוטנברג: "אזור דרום הארץ, ובכלל זה אשקלון, מתאפיין ברמות ריכוזי רקע גבוהות יחסית של חלקיקים המוסעים ממקורות טבעיים מהמדבריות. חיזוק לכך רואים בריכוזים הנמוכים יותר של אבק שנמדדים בצפון ובמחקרים שבוצעו באוניברסיטאות ירושלים ותל אביב".

 

ההבדלים בישראל לא גדולים

הדו"ח של ארגון הבריאות העולמי הקיף 1,600 ערים ב-91 מדינות, ועלה ממנו כי רמת זיהום האוויר בעולם הולכת ומחמירה. הנתונים מצביעים על כך שישראל ממוקמת במקום ה-12 ברמות ה-PM10 - חלקיקים זעירים של מוצק או נוזל שקשורים לאטמוספרה של כדור הארץ ומשפיעים על הבריאות שלנו.

 

הזיהום החמור ביותר נמדד כאמור באשקלון (75 PM10), אחריה מודיעין עם 70, באר שבע ובית שמש עם 68, תל אביב עם 67, רחובות עם 63 ואשדוד עם 62. רמות הזיהום הנמוכות ביותר נמצאו דווקא בחיפה ובחדרה: 45 ו-46 PM10 בהתאמה. לפי חוק אוויר נקי מ-2011, הערכים צריכים לעמוד על פחות מ-60 PM10 שנתי.

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

ראש תחום אוויר ב"אדם טבע ודין", ד"ר אריה ונגר, מסביר כי דו"ח הזיהום שפורסם על ידי ארגון הבריאות הבינלאומי בדק חלקיקים שקוטרם קטן מ-10 מיקרון: "הם קטנים ומסוגלים לחדור למערכת הנשימה ולכלי הדם. בגלל זה הפגיעה בבריאות של כולנו היא גדולה. הנזקים העיקריים פוגעים בראש ובראשונה בדרכי הנשימה, כך שהסכנה המיידית היא לריאות וללב. נזק ארוך טווח יכול להוביל לבצקות, ואף לסרטן כתוצאה מרעילות החומרים שנכנסים לגוף".

 

ד"ר ונגר לא מופתע ששתי הערים שבהן נמדד הזיהום החמור ביותר הן אשקלון ומודיעין: "לגבי אשקלון אפשר להניח שהזיהום נגרם מתחנת הכוח. במודיעין הזיהום יכול להיגרם מחומרים שנפלטים מתנופת הבנייה האדירה בעיר. אבל ככלל, ההבדלים בין הערים בישראל לא גדולים, מאחר שיש חלקיקים מזהמים כמעט בכל מקום ועל ידי הרבה גורמים: תחבורה, תעשייה, ייצור חשמל וסופות אבק".

 

שמישהו יעשה משהו

לפני כמה שנים עלתה ההצעה להקים ארובה נוספת לשתי הארובות הפועלות בתחנת רוטנברג. באשקלון וביישובי הסביבה התעוררה מחאה, אבל היא כשלה ובחברת חשמל כבר החלו בעבודות.

 

"בזכות המאבק שלנו הוחלט שהארובה הנוספת תפעל על גז, ורק במידת הצורך תדע לעבוד על פחם", אומר ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר. "זה אמנם עדיין מזהם, אבל פחות. מה שעדיין לא נעשה זה הצבת פילטרים שקולטים את הפחם שיוצא לאוויר. זה בהחלט מדאיג. העובדה שהאזור שלנו עומד בראש הדירוג בדו"ח היא לא סיבה לגאווה".

 

את משה רמב"ם, תושב אשקלון ואב לארבעה, מדאיגה העובדה שברוב שעות היממה לזיהום אין ריח: "אני חושש שהבריזה שאנחנו מרגישים מהים, שהיא לכאורה נעימה, מלאה בזיהום אוויר שאנו לא יודעים עליו כלל. לא נעים לדעת שאנחנו העיר הכי מזוהמת בישראל. זה מדאיג אותי מאוד ואני מצפה שמישהו יעשה משהו".

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, מנסה להתגונן מהשלכות הפרסום: "הדו"ח כולל כמה אי-דיוקים, ולעתים נמדדים מדדים גבוהים בגלל סופות חול דרומיות שלא קשורות לזיהום המפעלים. יחד עם זאת, אני לא נח על זרי הדפנה. זיהום האוויר הוא נושא קריטי המשפיע על איכות חייהם של התושבים ולכן אני דורש את שדרוג תחנת הכוח הישנה הפועלת באשקלון, שלא כפי שהמליצה ועדת יוגב במרס השנה.

 

"באשקלון פועלות שתי ארובות. אחת נבנתה בשלהי שנות ה-80 ובה סולקנים שמזהמים את האוויר בצורה משמעותית. השנייה חדשה ובה סקרברים שמטרפדים את פיזור חלקיקי הגופרית הדו-חמצנית ובכך שומרים על בריאות הציבור. לגבי הארובה השלישית שמיועדת להיבנות, אדרוש שתפעל אך ורק בגז".

 

הכול בגלל סופות החול

גורם המשרד להגנת הסביבה טוען שנתוני הדו"ח נאספו ב-2010, שנה שבה סבלה ישראל מסופות אבק רבות, דבר שהחמיר באופן ניכר את מדד הזיהום: "באותה שנה היו כ-64 סופות אבק, בהשוואה ל-47 בלבד ב-2011. סופות אבק משתכללות ברמת הזיהום, אין לנו שליטה על זה".

 

באופן רשמי נמסר מהמשרד להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה נוקט פעולות מקיפות מאוד בתחום שיפור הפליטות מתעשייה, שיפור הפליטות מתחבורה והתייעלות אנרגטית בכל המדינה. אבל דווקא כעת יש מי שנאבק במאמצינו. ועדה ציבורית אף קוראת לבטל השקעות סביבתיות בתחנות הכוח שיפחיתו את הזיהום".

 

מעיריית מודיעין נמסר בתגובה: "נתוני הסקר נכונים ל-2010, לפני ארבע שנים. בתקופה זו הייתה בעיר בנייה נרחבת בשלוש שכונות עיקריות ובמרכז העיר. כיום, לפי נתוני עמדות הניטור של המשרד להגנת הסביבה, יש בעיר רמה של 42.9 10PM בלבד".

 

אחרי אשקלון ומודיעין מדורגת באר שבע במקום השלישי והמפוקפק. פרופ' עדי וולפסון, מהמרכז לתהליכים ירוקים במכללת סמי שמעון, ממליץ לקחת את הנתונים בעירבון מוגבל: "צריך להיזהר מהדירוגים האלה. אם מסתכלים על הנתונים, כל הערים כמעט אותו דבר. תל אביב 67 ובאר שבע 68. כל הערים פחות או יותר אותו דבר מבחינת רמת הזיהום. צריך גם לזכור שלא מדובר במדד היחיד לזיהום אוויר.

 

"בבאר שבע, מכל הידוע לי, אין חריגות מהסטנדרט אך יש את עניין סופות החול. בימים שבהם יש סופות חול יש עלייה משמעותית ברמת החלקיקים. אין לנו תחנת כוח פה, ויש כאן פחות מפעלים מזהמים מחיפה, והתחבורה בוודאי שלא יותר גבוהה מתל אביב או חיפה. החריגה העיקרית זה סופות חול".


פורסם לראשונה 07/05/2014 23:03

 

אילנה קוריאל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
תחנת הכוח רוטנברג
צילום: צפריר אביוב
ד"ר אריה ונגר
מומלצים