שתף קטע נבחר

קופ"ח כללית נגד אחיות בהכשרה מהירה

מנכ"ל הארגון, החולש על כמחצית מבתי החולים בארץ, מתנגד ליוזמת משרד הבריאות להחזיר את מסלול האחות המעשית כפתרון למחסור באחיות. במכתב ששלח לשרה יעל גרמן, איים שלא יקלוט אחיות אלו לשורותיו

לאחר שמשרד הבריאות החליט להחזיר את מסלול האחות המעשית לבתי החולים , בשירותי בריאות כללית, החולשים על כמחצית מבתי החולים בארץ, מאיימים לא לקלוט את האחיות הללו בבתי החולים שלהם. 

 

 

 במכתב ששלח מנכ"ל הכללית, אלי דפס, לשרת הבריאות יעל גרמן ולמנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו, הוא טוען כי מדובר בהחלטה לא נכונה וכי הוא יסרב לקלוט אחיות מעשיות לשורות 14 בתי החולים בניהולו. לדבריו, הוחלט לבטל את האחות המעשית כבר לפני עשור, מכיוון שהצורך היה באחיות מוסמכות ואקדמאיות.

 

"המערכת כולה שקדה על הפיכת המקצוע לחלק אינטגרלי מהטיפול הרפואי ועסקנו במיתוג המקצוע כיוקרתי, הדורש רמה אישית ומקצועית גבוהה", הוא טוען. "אני חושש מאד מהמהלכים המסתמנים להכשרת אחיות מעשיות, כאילו כבר מוצו כל האפשרויות האחרות וכאילו המחסור דורש רמה כזו של אחיות - טעות היא!".

 

ד"ר דורית וייס, האחות הראשית של שירותי בריאות כללית, סבורה כי הפתרון למחסור באחיות הוא הגברת התמריצים שימשכו אנשים ללמוד סיעוד באקדמיה. "המדיניות של משרד הבריאות בעשור האחרון היה לעבור לאקדמיזציה", היא אומרת. "יש לנו אחיות מעשיות גם היום, הן אחיות טובות, אבל עשינו להן הסבה למוסמכות, קיימים תמריצים לאקדמאים לעבור לסיעוד וכל המקצוע בעצם כוון לאקדמיזציה של המקצוע, שעשה הרבה מאד צעדים קדימה בעשור האחרון".

 

, האחות הראשית של שירותי בריאות כללית: "הפתרון למחסור הוא הגברת התמריצים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
, האחות הראשית של שירותי בריאות כללית: "הפתרון למחסור הוא הגברת התמריצים"(צילום: shutterstock)

 

"צריך תואר אקדמי בשביל לעמוד בצרכי הטיפול של החולים היום, שהם יותר מורכבים ומבוגרים, ולכן האחיות המטפלות צריכות להיות ברמה גבוהה יותר ובעלות סמכויות רחבות יותר", היא מוסיפה. "המדינה נותנת מלגות לאקדמאים שלומדים סיעוד, כך שרוצים למשוך את האנשים, הם באים. הצלחנו לגייס 70 סטודנטים נוספים תוך שבועיים למסלול של 3 שנים לבית הספר לסיעוד שלנו בדרום".

 

לדברי וייס, בשאר מקצועות הבריאות כמו רפואה או עבודה סוציאלית שנלמדים באקדמיה אין כלל מדרגים, ולכן תחום הסיעוד לא צריך להיות שונה. "האקדמיה נותנת לאחיות יכולות כמו ראייה כוללת, וזה מה שנחוץ היום לחולים. הצורך האמיתי במערכת הוא אחיות מוסמכות. הרי לא סתם הפסיקו את האחות המעשית, הם הבינו מה הצורך של המקצוע".

 

סיוע לאחות המוסמכת

שיעור האחיות בישראל הוא מהנמוכים בעולם, ורק במקסיקו עומדות פחות אחיות לרשות החולים. בשנת 2011 שיעור האחיות לאלף נפש בישראל עמד על 5.95 בלבד, הרבה פחות מהממוצע ב-OECD שעומד על כ-9 אחיות לאלף נפש. שיעור האחיות צנח דרמטית בשנים האחרונות. בשנת 2002 היו 1,085 אחיות מוסמכות ו-778 מעשיות שקיבלו רישיון לעבוד בסיעוד. ב-2011 המספר היה 969 בלבד, מהן 951 מוסמכות.

 

כיום בפני מי שמעוניין להפוך לאח או אחות יש שתי אפשרויות - המסלול של האחות המוסמכת שדורש לימודים של כשנתיים והמסלול האקדמי שנמשך כשלוש שנים. הפיילוט להחזרת מסלול לימודי האחות המעשית יחל בשנה הקרובה ויכלול כ-200-150 אחיות. משרד הבריאות מגביל את שיעור האחיות המעשיות לכ-15% מכלל האחיות בבתי חולים כלליים, 20% בפסיכיאטרים ו-40% בסיעודיים. 

 

תפקידה של האחות המעשית הוא לסייע לאחות המוסמכת לבצע את עבודתה בצורה טובה יותר, בכך שהיא לוקחת ממנה מטלות לא חיוניות. הלימודים יימשכו כשנה, בסך הכל 1,190 שעות לימוד הכוללות לימודים עיוניים בהיקף של 470 שעות, התנסות קלינית במשך 640 שעות ותרגול מיומנויות במשך 80 שעות. הלימודים יתקיימו בבתי הספר לסיעוד ובמוסדות נוספים שתכיר בהם האחות הראשית, ד"ר שוש ריב"א.

 

הפעולות שהאחות המעשית תהיה רשאית לבצע הן ניטור מדדים חיוניים, חבישה, טיפול בפצעים שטחיים, האכלת החולה, מתן תרופות מסוימות, שמירה על החולה, הכנת טפסים, רחצה, הלבשה, שמירה על היגיינה, ועוד. הן יעבדו במחלקות כלליות, מרכזים גריאטריים ומרכזים פסיכיאטריים, אך לא במחלקות טיפול נמרץ, מיון, חדרי ניתוח, חדרי לידה, פגיות, דיאליזה, יחידות לטיפול מוגבר, וחדרי התאוששות. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
קופת חולים כללית רובע הסיטי אשדוד
צילום: אבי רוקח
מומלצים