שתף קטע נבחר

יובש בעיניים: הסיבה המפתיעה והטיפול היעיל

יובש בעיניים היא אחת התופעות שגורמות לסבל רב ולפגיעה אנושה באיכות החיים. למה היא נגרמת, איך ניתן לטפל בה ביעילות ולמה כדאי שנקפיד יותר על בדיקות ראייה שגרתיות?

יובש בעיניים היא בעיה נפוצה למדי, בעיקר בגילאי 40 ומעלה. אבל הבעיה היא שאנשים נוטים לייחס את הסימפטומים כמו צריבה בעיניים, תחושה של חפץ זר או סתם אי נוחות למאמץ יתר ולעייפות, ובאופן כללי אנשים לא מגיעים לבדיקות ראייה בתדירות הנדרשת.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מחקר גלובלי שנערך בנושא נמצא כי 48% מהאנשים סבורים כי בדיקת ראייה אינה הכרחית כל עוד הם אינם חשים בעיה. בנוסף, נמצא כי 50% מהאנשים אינם מטפלים בבעיות בראייה ולא מייחסים להן חשיבות כפי שהם עושים לבעיות רפואיות אחרות.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לקראת המדורות: איך לטפל בכוויות וחתכים?

דיאטה לפני הקיץ: איך להגיע למשקל בריא

הזעת יתר: מי סובל מכך ואיך לטפל בבעיה?

 

ד"ר ניר ארדינסט מסביר כי "בדיקת עיניים הינה דבר חשוב ביותר. בדיקה זו אינה רק בדיקת חדות ראייה, אלא גם סדרת בדיקות מקיפה ומורכבת הבודקת בין היתר תפקודים נוירולוגיים של העין, לחץ בעין, קואורדינציה של שריר העין ואת בריאותם של מבני העיניים החיצוניים והפנימיים".

 

לדבריו, אם מאתרים בעיות של יובש בעיניים חשוב לא לזלזל בבעיה, שכן מדובר "בבעיה חמורה שפוגעת באיכות החיים בצורה איומה ועלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה. מה שקורה הוא שהקרנית עלולה להיות מנוקבת בגלל היובש והראייה עלולה להינזק".

 

ירון שושני, אופטומטריסט סופר-פארם אומר כי "לתופעת העין היבשה ישנה השלכה על נוחות ואיכות הראייה. לאדם הסובל מתופעה זו הראייה מטושטשת ולא יציבה ומושפעת מקצב המצמוץ".

 

לדבריו, התופעה עלולה להחמיר במיוחד בקרב אנשים המשתמשי בעדשות מגע. זאת בשל העובדה שהעדשות שואפות לשמור על אחוז מים קבוע לאורך כל השימוש בהם, את החוסר הנגרם מהאידוי הטבעי העדשה משלימה מהדמעות. לאדם הסובל מעין יבשה ומשתמש בעדשות מגע השלמת החסר של העדשה מקטינה את כמות הדמעות ומחמירה את הטשטוש ואי הנוחות".

 

מחסור בשומן גורם לתופעה

 ד"ר ארדינסט מסביר כי התופעה נפוצה בקרב כשליש מהאוכלוסיה. "ככלל נשים סובלות מכך יותר מגברים, ובפרט נשים בגיל המעבר נוטות לסבול מכך בגלל הירידה בכמות ההורמונים שמפרישים דמעות".

 

הוא מסביר כי למרות מה שרובנו חושבים, היובש בעיניים נגרם בגלל היעלמות השכבה השומנית דווקא. בדרך כלל השכבה הזו מונעת אידוי ומגנה על העיניים וכשהיא נעלמת, גם קו ההגנה על העיניים נעלם". הוא מוסיף כי בלוטות השומן נמצאות בעפעפיים, והן עלולות להיסתם בגלל תהליכים טבעיים.

 

הטיפול המומלץ

קרוליין עוף, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי: "טיפול ביובש בעיניים הוא סימפטומטי ונועד להקל על אי הנוחות שנגרמת". היא מוסיפה כי לעין יש יכולת ספיגה מסוימת, ובדרך כלל לא מגיעים למינון יתר בהזלפת טיפות.

 

"אם משתמשים ביותר מסוג אחד של הטיפות לטיפול בעיניים צריך להמתין לפחות 5 דקות בין סוג לסוג. אם משתמשים בג׳ל או משחה לעיניים תמיד משתמשים בטיפות לפני משחה או ג׳ל , עדיף להשאיר את המשחה / ג׳ל כטיפול לפני השינה, אלא אם צריך למרוח אותו יותר מפעם אחת ביום".

 

בין הטיפול שיכולות לסייע ניתן למצוא: ליקויפילם, לייטירס, v-tears ולקרימול - הן לא מכילות חומר משמר, ויש גם טיפות שלא מכילות חומר משמר ומתאימות גם למרכיבי עדשות מגע כמו למשל: סיסטיין שמקלות על תחושת צריבה וגירוי בעקבות יובש בעיניים, בפנטן טיפות עיניים בעל האפקט המשולב, המעניק לחות וסיכוך לעיניים ומכיל חומרים טבעיים כמו חומצה היאלורונית, פרו ויטמין B5 ודקספנטנול, איירוניק, היאלורוניקס, רפרש טירס, טירס נטורל פרי, הילוקומוד וגנטיל".

 

היא מוסיפה כי "קיימות גם טיפות עיניים בבקבוקונים חד פעמיים, כמו ריפרש, היפוטיירס, שבהם אפשר להשתמש עד 12 שעות מהפתיחה. התאמת הטיפול צריכה להיעשות בהתאם לחומרת היובש. יש תרופות שמשפיעות לכמה שעות עד 4 שעות ויש טיפות משפיעות יותר זמן. כך למשל, הסיסטיין שפועלת על השכבה השומנית בעין לכן משפיעה יותר זמן משאר טיפות העיניים".

 

ד"ר ארדינסט מוסיף כי אחד הטיפולים הנפוצים הוא חימום בלוטות השומן ופתיחת הבלוטות שנסתמו. "אנשים צריכים להבין שבלוטות שנסתמו ונשארות ככה, עלולות להוביל את העין למצב דלקתי, ואז מדובר בתהליך בלתי הפיך לראייה ולמצב העיניים".

 

שבוע המודעות לבדיקות ראייה נערך בין התאריכים 11-5 - 17-5-2014

   




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יובש בעיניים עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים