שתף קטע נבחר

חיפה: מי תהום מזוהמים מוזרמים למאגר מים

כימיקלים ומתכות כבדות אותרו במים שמוזרמים למאגר באזור הצ'ק פוסט וממשיכים לקישון. עמותת צלול שחשפה את המחדל הגישה תלונה למשטרה: "כל דקה שהחומר הרעיל הזה נמצא בשטח היא שערורייה"

מים מזוהמים בכימיקלים ומתכות כבדות מוזרמים למאגר מים זמני באזור שבו מתחבר כביש 22 עם מנהרות הכרמל, וממנו לקישון - כך עולה מבדיקת עמותת צלול. בדיקת המשרד לאיכות הסביבה העלתה כי מדובר במי תהום מזוהמים. "אנו בודקים מה מקור המים ונסיבות הזיהום", נמסר מהמשרד. עמותת צלול הגישה תלונה למשטרה ולמשטרה הירוקה.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

לא על מי מנוחות: המזרח התיכון מת מצמא

מתכון לחיסכון: 9 טיפים למניעת בזבוז מזון

הבדל לסל וחסל: כך אוסטרליה נשארת ירוקה

דוד חסכוני ומכווץ בקבוקים. ירוק על המדף

 

את ההזרמה גילה ניצן מתן, איש שטח של עמותת צלול, שחיפש נזילת ביוב באזור. להפתעתו, הוא גילה במקום בור גדול עם כמות גדולה של נוזל כהה בלתי מזוהה. לדבריו, בתעלה שבה זורם השפך לא גדלה צמחייה, דבר המעיד על איכות ירודה במיוחד של המים. המים מוזרמים למקום בצינור היוצא מ"אגם" נוסף, תת-קרקעי, הנמצא בלב השיקוע של כביש 22 בחיבור שלו עם מנהרות הכרמל.

 

מתכות וכימיקלים במי התהום (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
מתכות וכימיקלים במי התהום(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

 

המים המזוהמים מוזרמים למאגר  (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
המים המזוהמים מוזרמים למאגר (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
 

אנשי "צלול" דגמו את המים וגילו כמויות גבוהות ובחלק מהמקרים חריגות, של מתכות כבדות וכימיקלים. לדוגמא, חומר מסוג בורון, המשמש בתעשיית ההדברה והפיברגלס, נמצא בריכוז של 1,400 מיקרוגרם/ליטר, כאשר הריכוז המותר הוא 1,000 מיקרוגרם/ליטר לכל היותר. ברזל נמצא בכמות של 3,200 מיקרוגרם/ליטר, כאשר התקן עומד על 1,000 מיקרוגרם/ליטר. עוד נמצאו במקום חומרים נוספים כמו סידן, אלומיניום, אשלגן, נתרן, מגנזיום, ליתיום.

 

מקור הזיהום לא ידוע

גורמים הפועלים באזור אמרו ל-ynet כי מקור החומרים המזהמים הוא ככל הנראה באתר הר הזבל הסמוך, אולם בצלול מעריכים שזה אינו מקור הזיהום. אחת ההערכות היא כי מדובר במי תהום שהתגלו בעת חפירה באתר סמוך והוזרמו לנקודה מרוחקת כדי למנוע הצפה שתפגע בעבודות.

 

בצלול אומרים כי ניתן לטפל במים המזוהמים, גם אם מדובר בתהליך מורכב. את החומרים האורגניים ניתן לפרק בתהליכים מלאכותיים שונים ואז להחזיר את המים המטופלים למי התהום. את המתכות הכבדות ניתן לסנן מהמים ולהעבירן לנאות חובב או לשימוש תעשייתי חוזר. ניתן גם למהול את המים המזוהמים כדי לדלל את ריכוז הזיהום אך זה נחשב פתרון לא מקובל.

 

מאגר המים המזוהם (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
מאגר המים המזוהם(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

המים המזוהמים ממשיכים לקישון (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
המים המזוהמים ממשיכים לקישון(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

 

את המים מזרים למקום קבלן המבצע את פרויקט הכביש המשוקע עבור חברת יפה נוף,

החברה הכלכלית הבונה את הפרויקטים התעבורתיים בחיפה וסביבותיה. מחברת יפה נוף נמסר כי מדובר במערכת זמנית, "שמנקזת מי גשמים מבור השאיבה של המעבר המשוקע, למאגר איגום זמני בשטח, שאושר על ידי רשות המים כחלק מביצוע הפרויקט. עם השלמת מערכת השאיבה הקבועה יועברו המים בסניקה למובל הניקוז העירוני ומשם לקישון. "הקבלן", הוסיפו בחברת יפה נוף, "עובד בהתאם להיתרים ולאישורים הנדרשים".

 

מחברת "מי כרמל", האחראית על מערכות המים בחיפה, נמסר כי הם אינם אחראים למקרה וחברת "יפה נוף" היא האחראית הבלעדית להזרמת המים במקרה זה.

 

מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול, מתחה ביקורת קשה על הרשלנות שאיפשרה את היווצרות המפגע הקשה: "בתקופה רגישה כל כך באזור חיפה, עם מאבקים סביבתיים רבים כל כך ודאגה מהפקרת בריאות התושבים לטובת האינטרסים של בעלי ההון העושים באזור כבשלהם, מחדל הטיפול של עיריית חיפה וחוסר אחריותה לבריאות וביטחון הציבור צורמים שבעתיים. כל דקה שהחומר הרעיל הזה נמצא בשטח היא שערורייה ומקטינה עוד יותר את אמון הציבור במי שאמור לדאוג לשלומו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול
"מחדל וחוסר אחריות". המים המזוהמים
צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול
מומלצים