שתף קטע נבחר

מוכנים למו"מ על הבנות: פחד ברחובות ניגריה

לאחר שארגון הטרור בוקו חראם ששבה את 276 הנערות מצפון ניגריה אמר כי הוא מוכן לשאת ולתת על שחרורן, הסכימה הממשלה לפתוח עמו בדיאלוג. במקביל, פטרלו מטוסים אמריקניים מעל המדינה במאמצים לאתר את הבנות ובכפר צ'יבוק הוקם משמר אזרחי. נערה שברחה: מפחדת לחזור לבי"ס

ממשלת ניגריה אמרה היום (יום ג') כי היא פותחת "חלון הזדמנויות" למשא ומתן עם מורדי ארגון הטרור בוקו חראם שחטפו יותר מ-200 בנות לפני כחודש מבית הספר בכפר צ'יבוק שבצפון-מזרח המדינה. אולם הפחד השורר ברחובות הכפר שממנו נלקחו הנערות טורד את הקהילה ובמיוחד את התלמידות שהצליחו לחמוק מהטרוריסטים.

 

עוד חדשות בעולם :

טורקיה: הרוגים ולכודים בשריפה במכרה

סקס, אלימות ובחירות. דנמרק קוראת להצביע

הזכות להישכח: פסיקת האיחוד - פגיעה בגוגל

 

"חלון המשא ומתן עדיין פתוח. הממשלה הקימה ועדה שתשוחח עם בוקו חראם אם הארגון אכן מעוניין בכך", אמר השר לעניינים מיוחדים, טנימו טוראקי, העומד בראש הוועדה, לסוכנות רויטרס. במקביל, אישרו גורמים בממשלה כי כל הנערות שנראו בסרטון שפורסם אתמול הן אכן התלמידות שנחטפו מבית הספר בצ'יבוק.

 

שני הצדדים מוכנים למו"מ. מפגינה בניגריה לשחרור התלמידות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שני הצדדים מוכנים למו"מ. מפגינה בניגריה לשחרור התלמידות(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

גם בפריז מפגינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם בפריז מפגינים(צילום: AFP)
מוקדם יותר מסר גורם ביטחוני בכיר בוושינגטון כי ארה"ב הורתה לכלי טיס המוצבים בניז'ר לבצע גיחות מעקב בניגריה כדי לסייע בחיפושים אחר מיקומם של הנערות. בנוסף, שוקל הצבא האמריקני שימוש במל"טים. בתוך כך, דיווחה היום סוכנות הידיעות של ניגריה כי הנשיא גודלאק ג'ונתן ביקש מהעצרת הכללית בארצו להרחיב בשישה חודשים את מצב החירום בבורנו ובשתי מדינות מחוז נוספות בצפון-מזרח המדינה.

 

מנהיג בוקו חראם, עבדאללה אבו בכר שקאו, אמר בסרטון נוסף שפורסם: "אני נשבע באללה, לא תראו אותן אם שוב עד שלא תשחררו את אחינו שעצרתם". בעבר אמר שקאו כי ימכור אותן בשוק לעבדות. בסרטון הנערות שפורסם אתמול הן נראות מכוסות בח''גאב ומדקלמות תפילות בערבית. הן יושבות יחפות על הקרקע, וחלקן נראות מפוחדות. אחרות נראות מדוכאות, ושתיים מהן שנקראות לעמוד מול המצלמות נשאלות שאלות על ידי גבר שלא מופיע בצילום.

   

"מפחדת לחזור לבית ספר"

אחת מהצעירות שהצליחו להימלט מהקיצוניים האיסלאמיסטים ששבו את 276 התלמידות תיארה בבעתה את הבריחה מהמורדים והביעה בשיחה עם סוכנות AP את חשש מחזרה לבית הספר שממנו נלקחה בפראות. "זה מפחיד מדי בשביל מילים", אמרה שרה לואן, בת ה-19.

מנהיג בוקו חראם מאיים בסרטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג בוקו חראם מאיים בסרטון(צילום: AFP)

הנערות החטופות עטויות בחיג'אב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנערות החטופות עטויות בחיג'אב(צילום: AFP)
 

לדבריה, יותר בנות יכלו להימלט משוביהן אך פחדו מאיום המורדים שיירו בהן. בשיחתה עם AP, שנערכה בטלפון מהכפר צ'יבוק, מקום הולדתה, סיפרה על הקשיים בהתמודדות עם ההורים של הבנות שלא הצליחו לברוח. "אני כואבת את כאבן של חברותיי שלא הצליחו לאזור אומץ ולברוח עמי", סיפרה. "עכשיו אני בוכה כל פעם שאני נתקלת בהוריהן ורואה שהם בוכים כשהם נתקלים בי".

 

"אני ממש פוחדת לחזור לבית הספר. אבל אין לי ברירה כי אני חייבת לסיים את בחינות הסיום שהופסקו בשל החטיפה", אמרה.

 

"אפילו השוטרים ברחו"

ב-14 באפריל, היום שבו הסתערו כוחות המורדים על הכפר צ'יבוק, הזהירו תושבים מעיירות סמוכות את חבריהם ואת קרוביהם שהמורדים בדרכם למקום בשיירות של משאיות, מכוניות מסחרות ואופנועים. ברגע שהם הגיעו, כולם, כולל השוטרים, ברחו לתוך סבך השיחים והותירו את הנערות ישנות בחדריהם.

 

"זה היה מזעזע, זה קרה בלילה, הכול היה חשוך. אך קולות הירי והפיצוצים נשמעו בכל מקום", משחזר דניאל מוביה, שהיה עד ראייה למתקפה יחד עם חברו. "היינו חייבים לרוץ מהבתים. היינו חייבים לרוץ לתוך

 השיחים כדי לחיות. הפחד נמצא בכל מקום", סיפר ל-CNN.

 

בעקבות אותו הערב והחשש המתמיד ממתקפות נוספות, מוביה וחבריו החליטו לקחת את העניינים לידיהם. אנשי הקהילה התחמשו במצ'טות, בחץ וקשת ובכלי נשק מאולתרים נוספים, ומאז אותו הלילה הם מפטרלים בכפרם עם לפידים קטנים. לעיתים, במאמץ לשמור על שלום משפחותיהם, הם מקימים מחסומים מעצים כדי לחסום כלי רכב.

 

מאות הנערות נחטפו מבית הספר שלהן במדינת המחוז בורנו שבצפון-מזרח ניגריה, בשעה שלמדו למבחן. ארגון "בוקו חראם", שכינויו בשפת האוסה הוא "החינוך המערבי הוא חטא", נוסד לפני כעשור כתנועה דתית שהתנגדה להשפעה המערבית, שלטענת מייסד הארגון מוחמד יוסוף הרעילה את נפשות הצעירים נגד האיסלאם. הארגון הקיצוני מבקש להחיל את חוקי השריעה האיסלאמיים ותוקף לרוב עמדות משטרה וצבא, מבני ממשלה, בתי ספר וכנסיות. רק בחצי השנה האחרונה היה ארגון הטרור אחראי לרציחתם של יותר מ-2,000 בני אדם, והותיר את צבא ניגריה ללא מענה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים