שתף קטע נבחר

מחיר המשבר: "רוסיה תשבית תחנת החלל"

סגן ראש הממשלה הרוסי הודיע כי מוסקבה תפסיק להשתתף בפעילות תחנת החלל הבינלאומית ב-2020 ורמז כי הרקע הוא המתיחות עם ארה"ב: "היא שותפה לא מהימנה". לנאס"א אין דרך אחרת לשלוח אסטרונאוטים לתחנה

בנאס"א פקפקו, האסטרונאוטים שמרו על אופטימיות, אולם עתה מסתמן כי המשבר ביחסי רוסיה-ארה"ב אכן צפוי לגבות מחיר כבד משיתוף הפעולה של שתי המעצמות בחלל. סגן ראש ממשלת רוסיה דמיטרי רוגוזין הצהיר אתמול (יום ג') כי ארצו לא מתכוונת להמשיך את מעורבותה בפעילות תחנת החלל הבינלאומית אחרי שנת 2020.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו  

 

רוגוזין לא קישר בדבריו בין ההחלטה לבין המתיחות ששוררת בין רוסיה לארצות הברית על רקע המשבר באוקראינה, אולם הודה כי "מדאיג אותנו להמשיך לפתח פרויקטים טכנולוגיים גדולים עם שותפה כה לא מהימנה כמו ארצות הברית, שהופכת הכול לפוליטי". הוא גם הקפיד לציין כי "החלק של תחנת החלל ששייך לרוסיה יכול לפעול באופן עצמאי, אולם החלק האמריקני לא יכול לתפקד בלעדינו".

תחנת החלל הבינלאומית. המבנה מחייב שיתוף פעולה (צילום: AP) (צילום: AP)
תחנת החלל הבינלאומית. המבנה מחייב שיתוף פעולה(צילום: AP)
  

לדברי הבכיר, אחרי 2020 מתכוונת רוסיה להפנות את משאביה לפרויקטים אחרים בתחום החלל, שעליהם לא פירט. רוגוזין אמנם התחייב כי "רוסיה תפגין פרגמטיות ולא תגביל את העבודה בתחנת החלל הבינלאומית", אולם לא סביר כי פעילות התחנה תימשך כסדרה אם מוסקבה תממש את כוונתה. תחנת החלל הבינלאומית מעורבות אמנם 15 מדינות שונות, אולם הבולטות ביותר הן ארצות הברית ורוסיה, והאופן שבו היא בנויה מאלץ אותן לשתף פעולה.

 

מעבר לכך, מאז הפסקת השיגורים של מעבורות נאס"א, ארצות הברית מסתמכת על רכב החלל הרוסי "סויוז" כדי לשנע את האסטרונאוטים שלה לתחנת החלל ובחזרה, ולא ברור מה היא תעשה אם רוסיה תפסיק את שיגוריה. חרף זאת, סוכנות החלל האמריקנית המעיטה בחשיבות ההצהרה של רוגוזין. דובר נאס"א אלרד בויטל הצהיר כי "שיתוף הפעולה בחלל היה חותמת האיכות של יחסי ארה"ב ורוסיה והסוכנות לא עודכנה על כל שינוי בכך".

 

יש לציין כי סוכנות החלל האמריקנית בעצמה נקטה צעדים נגד רוסיה בעקבות המשבר בחצי האי קרים וניתקה את קשריה עמה, למעט בנושאים הקשורים שנוגעים לתחנת החלל הבינלאומית.

במסגרת הזו, על עובדי נאס"א נאסר לנסוע לרוסיה עד הודעה חדשה, והם גם לא יכולים ליצור קשר עם עמיתיהם הרוסים.

 

המהלך האמריקני פורסם כחודש לאחר שבנאס"א הדגישו כי "אנחנו בטוחים ששתי סוכנויות החלל ימשיכו לעבוד מקרוב, כפי שעשו בתקופות של עליות ומורדות ביחסים בין רוסיה לארה"ב". מומחים גם העריכו אז כי הפעילות המשותפת של המדינות בחלל לא תיפגע, שכן מהלך כזה יגבה מחיר גבוה מדי משני הצדדים.

 

ג'ון לוגסדון, חבר בוועד המייעץ של נאס"א, היה בין הגורמים שהתייחסו לאפשרות של פגיעה בשיתוף הפעולה הרוסי-אמריקני בחלל וציין כי "רוסיה תמיד יכולה להפסיק את השירות שניתן לנו". הוא העריך כי הסבירות שזה יקרה היא 25-20 אחוז, ואם כך יהיה, "זה יהיה אסון. יש תלות הדדית וזה מספק מניע חזק לבידוד התחום הזה מהמחלוקת הרחבה יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תחנת החלל הבינלאומית. ארה"ב ורוסיה השותפות העיקריות
צילום: AFP
מומלצים