שתף קטע נבחר

ל"ג שמח: מעל מאה אלף איש במירון

ההילולה במירון בעיצומה, והמוני מאמינים נוהרים מרחבי הארץ למתחם קבר הרשב"י. במהלך היום צפויים מאות אלפים בחגיגות. למעלה מ-400 פצועים קיבלו טיפול רפואי. המשטרה חסמה את כל הצירים למתחם, ועסקנים חרדים מאשימים בהערמת קשיים. במקום: מספרות מאולתרות, ארוחות חינם - והמון שמחה. כל העדכונים

ההילולה נפתחה: האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, הדליק את המדורה המרכזית הראשונה במירון – וחגיגות ל"ג בעומר יצאו לדרך. מאמש (עם צאת השבת, ובמהלך הלילה) עושים עשרות-אלפי איש את דרכם למירון בתחבורה הציבורית המתוגברת בריכוזים החרדיים, ובאמצעות הסעות פרטיות - והשנה גם במסוקים. הכניסה ברכבים פרטיים ליישוב נאסרה כבר מיום חמישי. הדוחק והצפיפות כבר מורגשים במקום, וכוחות מד"א והצלה כבר טיפלו בלמעלה מ-400 איש שנפגעו, רובם באורח קל.

 

<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

במהלך הלילה חגגו רבנים ואדמו"רים בהילולה במירון – כל אחד סביב מדורה משלו, יחד עם מעריציו, בשעת הדלקה שנקבעה לו מראש – לצלילי ניגוני מירון, והבוקר מגיעות המשפחות לחגוג את ל"ג בעומר בתפילה על ציון הצדיק, וב"חלאקה" - התספורת הראשונה - לילדים שהגיעו לגיל שלוש. 

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

האדמו"ר מבויאן פתח את ההילולה כמי שנהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנה על הצתת האבוקה הראשונה, אף שהוא עומד בראש חסידות קטנה יחסית. אחריו, עלה להדלקה "הראשון לציון", הרב שלמה עמאר, לשעבר הרב הראשי לישראל. אף שבתקופת כהונתו קבעה הרבנות את דחיית ל"ג בעומר שחל במוצאי שבת, הרב עצמו הדליק את המדורה המרכזית כבר בלילה זה (אם כי בשעה מאוחרת יחסית, המרחיקה אותו מחילול השבת).

 

זכות בת מאה. האדמו"ר מבויאן מדליק (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
זכות בת מאה. האדמו"ר מבויאן מדליק(צילום: אביהו שפירא)

 

 (צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב"י) (צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב
(צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב"י)

 

הזכות להבעיר את האש במירון בהילולה, נחשבת למכובדת במיוחד בציבור החרדי, ומעידה על גדלותו ומידת השפעתו של מי שקיבל אותה. חלק מההדלקות המרכזיות משוריינות מראש, ועל אלו שלא "מתחרים" מדי שנה עסקני החצרות – כל אחד למען הרב או האדמו"ר שלו, וכך ידליקו עשרות אדמו"רים מדורות במהלך הלילה והיום (א'). 

 

 

בשנים האחרונות מוסדרת בתוך המתחם "דרך מהדרין" המאפשרת לגברים ולנשים גישה לכיוון הקבר בלי להיתקל אלה באלו. השנה "השתכללה" ההסדרה, והוקם גשר מיוחד שיחבר את הדרך הנפרדת גם לחניונים. כמדי שנה, הגיעו להילולה ספרים חרדים מרחבי הארץ, ופתחו במירון סניף מאולתר לל"ג בעומר, לטובת ילדי ה"חלאקה". אחרי שבני המשפחה גוזרים לבני השלוש את התלתלים הראשונים - משלימים הספרים את העבודה בצורה מקצועית.

 

 (צילום: דוברות אור הרשב"י) (צילום: דוברות אור הרשב
(צילום: דוברות אור הרשב"י)

האוהדים על הטריבונות, והשמחה בעיצומה (צילום: דוברות אור הרשב"י) (צילום: דוברות אור הרשב
האוהדים על הטריבונות, והשמחה בעיצומה(צילום: דוברות אור הרשב"י)

 

י"ח באייר, יום פטירת הצדיק הקבלי רבי שמעון בר-יוחאי, חל השנה במוצאי השבת (כפי שהיה אשתקד), אך הרבנות הראשית, רבני "צֹהר" ואחרים קראו לדחות את הדלקת המדורות והאירועים המרכזיים ביממה, ולקיימם החל החל מהערב (ראשון, בואכה יום שני), כדי למנוע את חילול השבת הכרוך בהכנתם. משרד החינוך אכן קיבל את עמדת הרבנות הממלכתית, וקבע את חופשת התלמידים על פי פסיקתה - אך דווקא בציבור החרדי, המקדש את השבת, דבקו בתאריך המקורי וסירבו לשנות.

 

שידורים חיים מסביב לשעון

הנהירה לקברו של הרשב"י, מגדולי התנאים ומחבר ספר "הזוהר", החלה כבר ביום ה' - ומאז נחסמו הכבישים המובילים להר, הכניסה ברכב למתחם הקבר נאסרה, וליישוב מירון מותרת הכניסה לתושבים וספקים בלבד. מי שלא ירצה לעמוד בפקקים ולהידחס בתחבורה ציבורית, יוכל להיפרד מכ-890$ ולהגיע כווי-איי-פי באמצעות מסוק. חברות Flights Miron ו"להב תעופה" מטיסות מירושלים, תל אביב ונתב"ג היישר לציון הרשב"י.

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

עקב ההמונים הצפויים להגיע על טפם, החליטו בארגון זק"א לחלק השנה תגי זיהוי לילדים, כך שיוכלו למצוא בקלות את הוריהם. תחנות הרדיו החרדיות הקימו אולפנים שקופים, והן משדרות ממירון שידורים חיים מסביב לשעון.

 

 (צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב"י) (צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב
(צילום: אברמי צמח, דוברות אור הרשב"י)

 

כחלק מהפקת לקחים מהשנה שעברה, אז דווח על קריסת התחבורה ביום ההילולה, בוצעו שינויים בהסדרי התנועה. ההגעה להילולה ולשטח ההר מתאפשרת בתחבורה ציבורית ובהסעות מוסדרות היוצאות בשעות אלה מרחבי הארץ, אך לא תתאפשר הגעה לאתר בכלי רכב פרטיים. אוטובוסים של חברות הסעה פרטיות יופנו לחניונים ב"עין הוזים" וב"ספסופה", משם החוגגים יוסעו לאתר ההילולה באמצעות היסעים (שאטלים) ללא תשלום. במהלך היום צפויים גם חניונים אלה להתמלא.

 

צירי התנועה באזור נחסמו

מאמש ועד סוף ההלילה היום, יחסמו כל הצירים המגיעים למירון לרכבים פרטיים, ובהם כביש 65 מצומת גולני לכיוון קדרים, כביש 85 מצומת ראמה לצומת עמיעד, כביש 866 מצומת חנניה לכיוון מירון, כביש 89 מצומת חירם ועד אליפלט, לשני הכיוונים, כביש 886 מצומת רחאנייה ועד כיכר עין הוזים, צומת 8900 מצומת בירייה ועד כיכר עין הוזים, והיציאה מצפת לכביש 89.

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

מהמשטרה מוסיפה כי כניסה או יציאה מצפת תתאפשר דרך כביש 8900, מכיוון ראש פינה בלבד. נכים בעלי תעודת נכה, המוגבלים בהליכה בלבד, יגיעו לחניון "פרוד" דרך צומת שבע, שם תמתין להם הסעה של "עזר מציון". לרשות האזרחים מרכז מידע שמספרו: 1700500679. דווח כי "מעל אלף שוטרים ומתנדבים מהמחוז הצפוני ואגף התנועה יטלו חלק במבצע האבטחה והתנועה המורכב".

 

בעקבות כך מאשימים עסקנים חרדים את המשטרה בהערמת קשיים על ההגעה למתחם "יותר מבשנים עברו", כדבריהם. עם זאת, במששטרה מקווים להתמודד בדרך זו עם המספר העצום הצפוי של החוגגים, ולמנוע את מחדלי העבר.

 

מי שילם 4,000 ש"ח למיטה?

בארגוני החסד, המארחים ללא תשלום את באי המקום בכל ימות השנה, נערכו לקליטת המונים. אחד מהם, "הכנסת אורחים רשב"י", הפועל באתר כבר עשרות שנים - הקים אוהלי ענק ובהם מאות מקומות ישיבה, שם יסעדו משתתפי ההילולה בתחלופה - מסביב לשעון כ-200 אלף מנות.

 

40 אלף שניצלים חינם - ועוד עשרות-אלפי מנות מזון לחוגגים (צילום: יוסף חיים בן ציון ואברמי צמח - סוכנות הידיעות "חדשות 24") (צילום: יוסף חיים בן ציון ואברמי צמח - סוכנות הידיעות
40 אלף שניצלים חינם - ועוד עשרות-אלפי מנות מזון לחוגגים(צילום: יוסף חיים בן ציון ואברמי צמח - סוכנות הידיעות "חדשות 24")

 

אליעזר קרליבך, מנהל "הכנסת אורחים מירון", סיפר כי החל עד מוצאי ל"ג בעומר יחולקו כ-40 אלף שניצלים, 45 אלף כריכים, 7,000 מנות לכל אחת

מסעודות שבת, 22 אלף מנות דגים לשבת, 2,000 תבניות פשטידה ועוד. ארבע מכונות שתייה קרה מוגזת ירעננו את ההמונים - וגם שקיות שוקו יחולקו להם.

 

לקראת סוף השבוע קיים מפקד המחוז הצפוני, ניצב זהר דביר, סיור שטח עם מפקדי הכוחות ובהשתתפות נציגי מד"א, כבאות, פיקוד העורף, משרד הדתות, הרשות למקומות הקדושים ומשרד הבריאות.

 

כ-15 אלף איש מכל רחבי הארץ הקדימו את צאתם לצפון ושהו בו כבר במהלך השבת, על מנת שיצליחו להגיע למירון בהקדם, זמן קצר לאחר צאתה, ולמנוע עצמם מעומסי התנועה והעיכובים הצפויים לבאים מרחוק. בשל כך זינקו המחירים בצימרים ואכסניות בסוף שבוע זה, ועמדו על בין 1,000-4,000 ש"ח למיטה (לא לחדר). תושבים רבים בגליל עזבו את בתיהם הפרטיים לפני כניסת השבת והשכירו אותם למשך יממה אחת לכל המרבה במחיר.

 

מקובל על החוגגים

ל"ג בעומר אינו מוזכר בתורה וגם לא במשנה. לפי המסורת, זה היום שבו נעצרה המגפה שפגעה בתלמידי רבי עקיבא, ובכך תמים ימי האבלות הנוהגים עד תאריך זה. המנהג להדליק מדורות מקורו בהילולת רבי שמעון בר יוחאי, שעל-פי המסורת נפטר בתאריך זה. הדלקת המדורות וריבוי האור הוא ביטוי לשמחה. כמו כן, נהוג להדליק נרות בבת

י הכנסת לזכר רבי שמעון בר יוחאי ולזכרם של צדיקים אחרים.

 

האר"י (רבי יצחק לוריא בן שלמה), גדול מקובלי צפת מהמאה ה-16, נהג לעלות לקברות רשב"י ובנו אלעזר במירון בל"ג בעומר, ובמאה ה-19 נקבע המנהג בסידור התפילה.

 

חוקרים טענו כי כי הקישור בין ל"ג בעומר למועד פטירתו של רשב"י נעשה לקראת סוף ימי הביניים, שעד אז התמקדה העלייה לרגל למירון - על הטקסים הנלווים אליה - בקברי הלל ושמאי. לפי המקורות ההיסטוריים, מועד העלייה לרגל חל ביום פסח שני (י"ד באייר, ארבעה ימים לפני ל"ג בעומר), אלא שאז החלה להתקבל בעולם היהודי קדושתו של ספר ה"זוהר", וייחוסו לרשב"י הביאה להסטת הטקסים לקברו ולתאריך פטירתו.


פורסם לראשונה 17/05/2014 20:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות אור הרשב"י
תגי זהוי לקטנים
צילום: דוברות אור הרשב"י
צילום: אלי מנדלבאום
ההמונים נאספים
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: יוסף חיים בן ציון ואברמי צמח - סוכנות הידיעות "חדשות 24"
כבר ביום שישי מילאו רבים את מתחם הקבר
צילום: יוסף חיים בן ציון ואברמי צמח - סוכנות הידיעות "חדשות 24"
מומלצים