שתף קטע נבחר

כמו אירלנד: פורטוגל קמה לחיים מהמשבר

שלוש שנים אחרי שכמעט קרסה, ונקטה צעדי צנע קשים תמורת חבילת חילוץ מגוש האירו, יוצאת פורטוגל לדרך עצמאית: "משבר מהגדולים בתולדותינו"

פורטוגל יוצאת בימים אלה מההגבלות הכלכליות הכואבות שהוטלו עליה במסגרת חבילת הסיוע לשלוש שנים, שמנעה את קריסתה של המדינה. עם זאת, גורמים רשמיים באיחוד האירופי מזהירים כי יש צורך להמשיך ולדבוק בצעדי פיקוח נוקשים כדי ליצור תעסוקה יציבה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ממשלת פורטוגל קיבלה בסוף השבוע בחזרה את האחריות על ההתנהלות הפיננסית שלה, והפכה למדינה השנייה בגוש האירו אחרי אירלנד שיוצאת מתקופה של צעדי צנע ופיקוח שנכפו עליה על ידי השותפות האירופיות שלה וקרן המטבע הבינלאומית, כחלק מחבילת הסיוע בשווי 78 מיליארד אירו שניתנה לה. עם זאת, סגן נשיא הנציבות האירופית, סיים קלאס, אמר בבריסל כי חיוני לשמור על "מחויבות עקבית למדיניות תקציב איתנה ולרפורמות שיקדמו צמיחה".

מסיבת העיתונאים אחרי ישיבת הממשלה המיוחדת בשבת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסיבת העיתונאים אחרי ישיבת הממשלה המיוחדת בשבת(צילום: רויטרס)
הקבינט הפורטוגלי קיבל בחזרה רשמית את השליטה על העניינים הפיננסיים בישיבה בליסבון והציג את האסטרטגיה שלו ל"רפורמות לטווח בינוני". "אנחנו רוצים שכולם יידעו שאנחנו לא מתכוונים לעצור", אמר קרלוש מואדש, עוזר מזכיר המדינה לראש הממשלה ולבכירים פורטוגלים האחראים על הפיקוח על יישום תוכנית החילוץ. הוא אמר כי הממשלה נחושה לשמור על תהליך הרפורמות.

ביציאה מחנות בפורטוגל שבה כל המוצרים נמכרים באירו אחד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ביציאה מחנות בפורטוגל שבה כל המוצרים נמכרים באירו אחד(צילום: רויטרס)
 

כמו במקרה של יוון ואירלנד, חבילת הסיוע ניתנה לפורטוגל בתמורה להבטחה שלה לקצץ באופן חד בהוצאות שלה ולנקוט צעדי צנע לא פופולריים שפגעו בתחומי הרווחה והעבודה. המטרה הייתה למנוע את קריסתה של הכלכלה המקומית, ששקעה במשבר חוב קשה. במסגרת התוכנית נאלצה פורטוגל לבצע קיצוצים במשכורות של עובדי ציבור ובפנסיות ולהעלות מסים ב-30%.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ברחובות ליסבון אנשים רבים שהתראיינו ביום שבת לטלוויזיה אמרו כי הכאב שנגרם להם כתוצאה מצעדי הצנע הקשים לא הסתיים. אף שרבים

דיווחו על תחושה טובה בעקבות העברת האחריות לממשלה, בכירים מטעם הנציבות האירופית וקרן המטבע הבינלאומית אמורים לשוב ולבחון את מצבה של הכלכלה הפורטוגלית פעמיים בשנה עד 2035, כש-75% מההלוואה שניתנה לפורטוגלים ישולמו בחזרה.

 

דובר ממשלת פורטוגל, לואיש מרקש, הזהיר כי למרות היציאה מתוכנית הסיוע אין זו העת לאופוריה: "עלינו להמשיך להתנהל בקפדנות כדי להימנע מנפילה בחזרה לטעויות העבר". ראש הממשלה פדרו פסוס קואליו אמר: "פורטוגל הצליחה להתגבר על אחד המשברים הקשים ביותר בהיסטוריה המודרנית שלה, אבל יש עדיין הרבה מה לעשות. משמעת תקציבית תהיה אחד הדברים שנצטרך לדאוג להם באופן יומיומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפורטוגלים מקווים לעתיד טוב יותר, אבל נזהרים
צילום: רויטרס
מומלצים